Firma Celestion začala pôsobiť na trhu od roku 1924 v Hampton Wick, neďaleko Londýna. V roku 1927 sa firmy Celestion Radio Company and Celestion Limited presťahovali do Kingston. Počas druhej svetovej vojny začala firma Celestion upadať a bola kúpená firmou British rola, čím sa zmenila aj cela značka reproduktorov, ktoré boli odvtedy označované ako Rola Celestion. Výroba rádio, TV a hi-fi reproduktorov pokračovala aj v povojnových rokoch. V roku 1968 sa reproduktory začali vyrábať v britskom Ipswich a firma sa premenovala na Celestion International. V súčastnosti firma Celestion vyrába najmä reproduktory pre gitarové a basgitarové kabinety a aparáty.

Prvý legendárnym reproduktorom bol SL600, ktorý reprezentoval revolúciu vo vývoji reproduktorov. Telo tohto modelu bol vyrobené v kombinácií tvrdého plastu a hlinníku, čoho výsledkom bol konkrétny bezfarebný zvuk, ktorý je ešte aj v dnešnej dobe ťažko poraziť. Nezávislé výsledky testov ukazujú výnimočne plochú frekvenciu získanú z tohto malého reproduktora.

The Celestion Blue je právoplatne prvým gitarovým reproduktorom. 50te roky boli svedkom vstupu hudobníkov do šovbiznisu, na čo firma Celestion odpovedal na ich potreby spoľahlivým reproduktorom, tým, že zmenil štandardný G12 rádioreproduktor. Unikátny charakter zvuku, ktorý vznikol kombináciou reproduktoru Celestion Blue s elektrónkovým skreslením, je dodnes poznávacím znamením zvuku elektrických gitár.

V tomto roku predstavil Celestion dva nové reproduktory. V januári predstavili model G10 Gold, 10-inch reprák s alnico magnetom, ktorý požitok tým hráčom, ktorí preferujú zvuk osvedčených Celestion Gold a Celestion Blue modelov. G10 Gold prichádza so 40 wattmi a v 8, alebo 16 ohmovom „formáte“.

Druhou novinkou je pustenie do predaja signature reproduktor Edwarda Van Halena s označením G12 EVH. Reproduktor vychádza z 20wattového modelu G12M z Herritage série. Špecifikácie: rozmer:12", 305mm, výkon: 20W, impendancia: 8Ω and 15Ω, citlivosť: 96dB, typ magnetu: keramický, frekvenčný rozsah: 75-5000Hz, váha: 3.6kg

                         
Modely gitarových reproduktorov:
Tube 10, Super 8, G12T 'Hot 100', Seventy 80, Super 65, Rocket 50, G10 Greenback, G12K-100, G10 Vintage, Classic Lead, G12T-75, G12H, Vintage 30, G12M 'Greenback', G12 Century Vintage, G12 Century, G12 EVH, Heritage Series G12-65, Heritage Series G12H, Heritage Series G12M, Celestion Blue, Celestion Gold

Endorseri: Slash (Velvet Revolver, Guns ‘n’ Roses); Brian May (Queen) Eric Johnson, Jim Root and Mick Thompson (Slipknot), Jack Daley, Johnny Hiland, Tony Iommi a Dave Mustaine.

http://www.celestion.com/

0 Comments:

Post a Comment