Cort opäť zbrojí

Táto kórejská gitarová firma urobila v posledných rokoch výrazný krok vpred. Získava si čoraz väčšiu popularitu v širokom spektre hudobníkov. Pre tento rok si pre nás pripravila horúce novinky, najmä v tvrdej frakcii. Nejedná sa o nič revolučné, ale určite je nová rada gitár VX, pripravený dobyť srdcia mladých metalových hráčov. Typ VX-4X je ďalší variant klasického tvaru Explorer. Je tu vidno výraznú podobnosť aj s firmou Esp/Ltd. Priblížme si trochu konštrukciu. Moderný javorový krk tvaru „C“ sa skladá z 3 častí a je vlepený do mahagónového tela, ktoré vyzerá dosť agresívne...myslím, ze slovo zlovestné je viac výstižné . Palisandrový hmatník zdobia pekné polohové značky so znakom „biohazard“. Na 12. polohe je zaujímavý „tribal“ znak. Pickguard na tele má carbonový vzor. Gitara je vyzbrojená 2 snímačmi rady EMG-HZ-H, ktoré ju predurčuju na metalové „riffovanie“. Pevná kobyla a grafitový nultý pražec zaručujú stabilné ladenie.


VX-4V akoby z oka vypadla gitare Randyho Rhodesa od firmy Jacskon. Predpokladám, že ju budú skôr využívať solový gitaristi. Okrem tela a systému Double locking II tremolo má rovnaké špecifikácie ako jej zlovestný brat. Obe gitary sú dostupné v metalicky čiernej alebo v perlovo-bielej farbe.


Stojí za zmienku ešte spomenúť nové farebné prevedenia gitár Cort. Z – Custom prichádza s povrchovou úpravou OPNB(open pore natural burst). Vyzerá velmi elegantne, čo poviete?


História firmy : Začiatky značky Cort sú spojené s menom Jacka Westheimera. Bol to jeden s prvých promotérov japonských a kórejských gitár. Cort je vlastne skratka od slova Cortez. Meno Cortez mali akustické gitary vyrábané v Japonsku, pod Westheimerovým kontraktom. Westheimer založil firmu so spoločníkom Young H. Parkom v roku 1973 v Južnej Kórei. Dokopy 3 tamojšie fabriky vyrábajú ročne približne milión gitár. Hlavný endorseri tejto značky sú momentálne gitaristi Hiram Bullock, Neil Zaza a basgitarista T.M. Stevens. Tí tu majú samozrejme aj svoje signaturované modely.


http://www.cortguitar.com/

0 Comments:

Post a Comment