Gitary B. C. Rich (part 1)

                           

           Firma, ktorú netreba zvlášť predstavovať hlavne metalovým gitaristom a basákom. Ich extravagantné tvary gitary si obľúbili hráči hlavne v 80-tich a 90-tich rokoch, kedy ich bolo na pódiách vidno viac než dosť. Ale neboli to len tvary, čo si získali popularitu. Inovácia a kvalitné spracovanie boli ďalšie dôvody úspechu tejto firmy. Predstavíme si v krátkosti ich históriu, produkty a zameriame sa na ich minuloročné a hlavne tohtoročné novinky.

          História firmy sa začala písať v roku 1969, kedy Bernardo Cavez Rico mal malú firmu na opravu klasických gitár. K elektrickej gitare sa dostal, keď opravoval krk na gitare značky Gretsh, ktorú vlastnil Bo Diddley. Behom prvých 2 rokov postavil približne 350 akustických gitár vysokej kvality. Neskôr sa začal venovať stavbe elektrických gitár. Spočiatku to boli modely inšpirované klasickými tvarmi ako Les Paul alebo Stratocaster. Typické B.C.Rich tvary prišli až neskôr a vyjadrovali Ricovu osobitosť a osobitosť jeho zamestnancov. Modely ako Bich, Eagle, Seagull, Warlock, Mockingbird a Ironbird preslávili túto značku a zaradili ju medzi výslnie v dobe najväčšej slávy metalu.

           
         Firma sa môže pýšiť aj rôznymi inováciami. Ako jedna z prvých používala technológiu priebežného vsadenia krku (neck trough), ktorá zaručuje dlhý sustain(dozvuk) a zrejme najlepší komfort pri hraní v nízkých polohách (obrázok vľavo dole). V roku 2006 firma patentovala novu technológiu vsadenia krku - Invisabolt Technology (IT). Krk sa síce šróbuje k telu, ale skrutky vôbec nie je navonok vidno a je vsadený približne pod úrovňou zadného snímača (obrázok vpravo dole). To zabezpečuje neporovnateľne lepší kontakt s drevom ako u tradične šróbovaných krkov (bolt-on) a vonkajšie prevedenie pripomína priebežný krk.

                         
         Na gitary B.C. Rich sa osádzajú rôzne snímače značiek ako Rockfield, Dimarzio, EMG alebo B.D.S.M. Práve firma Rockfield vyvinula radu snímačov na požiadavku B.c. Rich s názvom Mafia. Vychádza z modelovej rady Turbo, ale má keramické magnety. Robia sa v troch variantách : čierne, zebra a s chrómovou krytkou. Ďalšie 2 firmy ani netreba predstavovať. Lacnejšie modely gitár sú vybavené snímačmi B.D.S.M. Tie si firma dizajnuje sama. Nechýba fantázia ani pri výbere materiálov. Nájdeme tu drevá ako mahagón, nato, bubinga, javor, jelšu, aghatis či lipu. Známe sú aj modely vyrobené z akrylu (obrázok dole).

http://www.bcrich.com/

         

0 Comments:

Post a Comment