História tejto značky siaha do začiatkov minulého storočia, keď si pán menom Hoshino Gakki založil v roku 1908 firmu na predaj hudobných nástrojov pod názvom Hoshino Bookstores. Začiatkom 60. rokov, už pod obchodným názvom TAMA Seisakusho, začala táto firma vyrábať elektrické gitary a gitarové aparáty. Popri tom Hoshino kúpil aj práva na používanie značky Ibanez. Od roku 1965 začala táto spoločnosť vyrábať bicie pod názvom STAR DRUMS a ich obchodným menom sa stáva STAR. Konečný zvrat prichádza v roku 1974, keď začína firma Hoshino Gakki Ltd. Co. predávať svoje bicie pod značkou TAMA.
Keď si firma konečne ustálila názov, dala do predaja prvé bicie sady v triedach:
- Imerialstar
- Royalstar
- Swingstar
Neskôr sa k ním pridala aj rada Superstar, Artstar, Fiberstar, Imagestar, Grandstar, Rockstar, Rockstar Pro a Starclassic. TAMA si svoje rady odlišovala spôsobom úpravy a druhom dreva. Jedno mali však spoločné, všetky sady hrali skvelo a aj preto oslovili veľa zvučných bubeníckych mien, ako Billy Cobhan, Stewart Copeland (The Police), Bill Bruford, John Panozzo (Styx), Neil Peart (Rush), Bill Ward (Black Sabbath).
Slávni bubeníci začali robiť bicím TAMA reklamu aj vďaka čomu si prilákali veľa nových bubeníkov. Hoshinový ľudia nielenže bicie vyrábali, ale ich aj upravovali, inovovali a čo je podstatné najviac, vynachádzali nové „zlepšováky“, ktoré mali či už zlepšiť bubeníkom hru alebo komfort.


TAMA vynašla veľmi veľa užitočných vynálezov, medzi najvýraznejšie patria: reťazová šľapka, šibenicový stojan na činely, multiclamp, dvojité nôžky na stojanoch, hydraulický hi-hat stojan a starcast uchytenie (uchytenie prechodov bez vŕtania do dreva, teda starcast je zariadenie polmesiacovitého tvaru ktoré sa prichytí o ráfik bubnu) a v neposlednom rade kĺbový držiak prechodov.
Tieto všetky vynálezy sa napriek všetkým sporom o prvenstvo v inovácii bicích pripisujú značke TAMA.
Kvalitou, inováciou a skvelými nápadmi si TAMA získavala známych bubeníkov v minulosti ale získava si ich aj v súčasnosti. Medzi ich najznámejšie mená súčasnosti patria mená Mike Portnoy, Lars Ulrich, John Dolmayan, Dave Lombardo. Vyššie uvedené mena svedčia o tom, že značku TAMA vyhľadávajú prevažne bubeníci rockovej hudby a jej tvrdších odnoží.


http://www.tama.com/





0 Comments:

Post a Comment