V nedeľu 14.10.2007 odohrala legendárna skupina Fermata koncert v Klube za zrkadlom v Bratislavskej Petržalke, ktorý bol zároveň aj verejnou nahrávkou jej zatiaľ jediného živého DVD a CD. Stretli sme sa tam plný klub nadšených divákov a Fermata vo veľmi silnom zložení: Fero Griglák, Fedor Frešo, Peter Preložník a Teo Skovay.
Na koncert som sa dostavil len s tými najväčšími očakávaniami a do bodky boli splnené. Hudobníci hrali vynikajúco a na DVD je to vidno a najmä počuť. Naživo bol zvuk v klube výborný. Bicie a basa triasli s divákmi tak ako sa patrí. Rytmickú zložku môže množstvo kapiel Fermate iba ticho závidieť. Klávesy mali vynikajúci moderný zvuk a majstrovská sólová gitara Fera Grigláka bola nad tým všetkým a zároveň nedeliteľnou súčasťou celku. Koncert sa vydaril po obsahovej, vizuálnej ako aj zvukovej stránke a tak som čakal ako to vyznie na DVD.
A čoho sme sa dočkali...Čierny obal okrem DVD skrýva booklet so zopár fotkami. Po výtvarnej stránke je vkusný, decentný ale najmä jednoduchý. Obsahom DVD je pomerne nenáročne nastrihaný koncert so skutočne kvalitnou zvukovou stopou a ako bonus je k dispozícií klip ku kompozícii Spomienka na Amsterdam, rozhovor s členmi kapely a fotky z natáčania koncertu. Spomienku na Amsterdam síce na koncerte hrali ale do výberu použitých skladieb sa nedostala, čo je podľa mňa veľká škoda. Tiež si myslím, že DVD mohlo obsahovať viac bonusových materiálov vzhľadom na to, že DVD sa nevydáva často. Mohlo to byť poňaté viac ako nosič mapujúci históriu tejto rokmi preverenej slovenskej rockovej stálice s kopou historických fotiek a video záznamov. No nie sú tam. Na druhej strane možno je to aj dobre, pretože nám tým Fermata dáva najavo, že ešte majú veľké plány a čas rekapitulácie snáď ešte nenastal.
Sympatické je, že tento nosič vznikol na báze kamarátskej výpomoci ako spomenul Fedor Frešo v rozhovore. V tom prípade je veľmi dobre, že Fermata má kamarátov, ktorí vedia tak kvalitne ozvučiť a zosnímať koncert.
V playliste koncertu zazneli veľké hity z rôznych období fungovania kapely. Najviac priestoru dostal skvelý album X (1999), naopak niektoré slávne albumy ako Dunajská legenda alebo Pieseň z hôľ nie sú vo výbere vôbec. Všetky songy na koncerte sú odohrané s prehľadom rockových velikánov našej scény v upravenej koncertnej podobe. Netreba sa obávať, že je to ako z cd. Je to totiž ešte lepšie! Žiadne hluché miesta, len čistý rockový tlak. Huascaran ktorý otvára koncert je skvelým príkladom ako sa moderný našlapaný, ale stále fermatovský zvuk hodí k tejto rockovej klasike. Špeciálnou kapitolou je neopakovateľný a fenomenálny zvuk Fera Grigláka. Keď sa v Huascarane, prvej skladbe večera, ozvali tóny jeho Stratocastera (vybaveného aktívnou elektronikou Steve Lukather) tak mi jednoducho padla sánka. Pre mňa osobne bol Fero Griglák na koncerte najlepší práve s týmto Stratom. Okrem toho ešte hral na Gibson Les Paul a na PRS Singlecut Trem. Všetko skvelé gitary so skvelým zvukom, ale ten Strat mal zvuk na zaplakanie. Fero Griglák so svojou kapelou dokázal kvalitu v každom songu. Jednoducho niečo, čo treba počuť.


Na dvd nájdete tieto kapitoly:
Concert:
1. For Huascaran
2. Dr. Gamow
3. You And Me
4. Rendez-vous
5. Genuine
6. Guitar Dreaming
7. Vasco Da Gama
8. Full Power
9. Apple Tree In Winter
10. Part I
11. Viña del Mar
Bonus Track:
Memories of Amsterdam
Backstage and stage few hours before…
Photo gallery

Záverom ešte dodám, že dňa 9.3.2008 sa v Bratislavskom Sparxe uskutočnil krst tohto DVD a CD. Myslím si, že tento nosič by mal vlastniť každý kto má rád Fermatu, rockovú muziku a chce vidieť v akcii majstra tónu Fera Grigláka so skupinou, ktorá je síce už na scéne dlho, ale stále vo výbornej forme.

http://www.fermata.sk/


autor: locksmith

0 Comments:

Post a Comment