Symphony X - Paradise Lost
Inside Out ©2007
Štýl: Power-progressive Metal



Dlhých päť rokov nechali americký pionieri symfonicko-progresívneho power metalu SYMPHONY X, čakať fanúšikov na ďalšiu porciu svojho výdatného a jedinečného pokrmu.

Počas niekoľkoročného pôsobenia na metalovej scéne už nemusia nikomu nič dokazovať a ich technický power metal na každom ďalšom albume vybrusujú do dokonalejšieho drahokamu.
Na novinke sa zbavili nadbytočných progresívnych kudrlín, a zamierili do priamočiarejších heavy vôd.
Väčšina skladieb je postavená na ráznych sekavých gitarových riffoch hlavného zbormajstra Michaela Romea a na Russellovom, až nevyberane agresívnom a drajvovom frázovaní. Refrény si naďalej zachovávajú onú známu vzletne chytľavú melodiku: Set the World on Fire (The Lie of Lies), Domination..
Trochu ubudlo dramatického symfonična, snáď s výnimkou výpravne–filmového intra, medzihry v strede The Serpent Kiss a v úvode The Walls of Babylon.
Do úzadia ustúpili aj povestné gitarovo – klávesové duetá. Vládca čiernobielych klapiek, Michael Pinella , však nezaostáva, dokonale dokresľuje atmosféru jednotlivých songov a neodpustí si ani občasnú premyslenú klávesovú vyhrávku.
V snahe vyhovieť gustu všetkým z pätice ako aj širokej poslucháčskej základni, to symfonici parádne, až priam speedovo rozbehli v Eve of Seduction, aby vzápätí na chvíľu zalovili vo vlnách vlastnej virtuozity (Seven).
Nohu z nasadeného tempa povolia SYMPHONY X pri nádherne atmosferickej titulnej balade Paradise Lost. Russell Allen v nej nechá doširoka rozoznieť svoju uvolnenú, bluesovú hlasovú polohu. V podobnom duchu plynie i jemná The Sacrifice.
Záver patrí už tradične najdlhšej piesni, epickej suite Revelation (Divus Pennae ex Tragoedia). Skvelá práca s náladami, ako aj gradácia samotnej skladby z nej robia pomyselný vrchol albumu.

Paradise Lost napriek svojej dĺžke, málo presahujúcej jednu hodinu, netrpí vyslovene hluchými momentmi. V danom štýle ponúka osvedčenú kvalitu, ktorá len málokedy sklame.
Jeremy







Skladby:
1. Oculus ex Inferni
2. Set the World on Fire (The Lie of Lies)
3. Domination
4. The Serpents Kiss
5. Paradise Lost
6. Eve of Seduction
7. The Walls of Babylon
8. Seven
9. The Sacrifice
10. Revelation (Divus Pennae ex Tragoedia)

Total: 61:03

Zostava:
Russell Allen - vokál
Michael Romeo - gitary, programming
Jason Rullo - bicí
Michael Pinella - klavír, klávesy
Michael Lepond - basa

Kontakt:
http://www.symphonyx.com

0 Comments:

Post a Comment