Rozhovor: The Bag Of Bones

„....pretekám sa sám so sebou, nie s ostatnými.
Čiže neviem kto je naša konkurencia a ani ma to nezaujíma, je to pre mňa prázdny pojem.“

                           

Dugo si známy ako veľmi sebavedomý človek, z čoho pramení Tvoja sebaistota ?


Demolator: No to by som aj ja rád vedel : )
Marcel: Si to, čomu veríš, že si! Nikdy nikto na hudobnej scéne čestne neprerazil ak nemal potrebnú dávku zdravej drzosti.
Dugo: Odpoveď je veľmi jednoduchá. Pramení z kapely The Bag Of Bones. Stretol som tu štyroch úžasných a talentovaných ľudí, ktorí majú rovnaký cieľ ako ja. Je s nimi radosť spolupracovať, tvoriť muziku a stáť na pódiu. Viem že chalani by ma vždy podržali aj keď by nešlo práve o hudbu. Ďalej treba spomenúť aj ľudí, kamarátov, ktorí chodia na naše koncerty a podporujú nás. A samozrejme moju priateľku. Bez týchto ľudí by bolo všetko oveľa komplikovanejšie.


Myslíte si že ako cover band máte šancu preraziť ?

Dugo: Coverband má rozhodne šancu preraziť, sú aj známe príklady zo súčasnosti. To ale nechceme. Postupne a veľmi rýchlo nahrádzame prevzaté skladby svojimi vlastnými, pretože coverband môže ľudí baviť po dlhú dobu ale prínos tam nevidím žiadny. Jedine vlastnou tvorbou sa môže kapela presláviť, zapísať do histórie.
Silas: Nepovažujeme sa za cover band. Je len logické, že na začiatku svojej cesty sa zohrávame na coveroch ale pomaly ich vytláčame vlastnými vecami.


Aký je váš názor na výrok že legendárne skladby by sa nemali prznit amaterskym hraním ?

Dugo: Prečo nie? Aj amatérska kapela môže dosiahnuť vysokú úroveň a slušne odhrať slávne hitovky. Je to uctenie si svojich vzorov. Nevidím na tom nič zlé.
Silas: Snažíme sa zachovať z pôvodnej skladby maximum ale taktiež dať do každej skladby kus seba...


Na koncerte v Hlave XXII som celý čas čakal na Freebird od Lynyrd Skynyrd, ale zahratá bola len časť, upravujete si covery tak ako chcete, alebo sa ich snažíte zahrať autenticky?

Demolator: Istú autenticitu sa snažíme dodržať.
Dugo: Áno, upravujeme ich podľa seba, avšak len do tej miery, aby skladba bola jasne rozoznateľná. Hlavnej štruktúry sa držíme, ale ostatné veci ako napríklad sóla, basové vyhrávky, niektoré časti spevu...atď, sú improvizované. Zahráme tú skladbu, ale po našom. Keď chce poslucháč všetky noty od bodky do bodky, nech si pustí doma CD.
Marcel: Tento náš “impact” ma veľmi baví. Podobnú vec urobili Dream Theater na koncerte Once in a Live Time kde svoju vypaľovačku Take the Time ktorú fanúšikom tejto kapely netreba predstavovať, tiež spojili s Freebirdom a vzniklo z toho v dobrom zmysle slova absolútne šialenstvo.


               

Rovnako mi dosť vadili bicie v jednom songu Deep Purple, kde sú notoricky známe a bubeník tam povynechával pár uderov

Demolator: No mal som v sebe viac pív ale neber to ako výhovorku. Myslím že covery zahrám vždy inak, podľa alkoholu v krvi : )
Silas: Toto je riziko hrania notoricky známych songov....snažíme sa hrať covery, čo najautentickejšie ale s vlastným prínosom, a niektorým ľudom potom môžu určite riffy vadiť či chýbať.
Matúš: Maťo má za bicími rovnakú slobodu, ako my s gitarami alebo Marcel za mikrofónom. Každý si upravujeme songy tak, aby sa nám hrali čo najpríjemnejšie a kým tým netrpí kvalita songov, tak ponechávame každému voľnú ruku.


Aké mate skúsenosti s nahrávaním, kedy sa nahrá prvé demo?

Dugo: Máme skúsenosti z minulosti a teraz sa okrem koncertovania a tvorenia nových skladieb venujeme aj nahrávaniu dema.


Budú tam len vlastné songy, či aj covery?

Silas: Na našom deme budú len vlastné skladby.
Marcel: A poslucháč sa môže tešiť aj na milé prekvapenie.


Na čom hráte v účastnosti a na čom by ste chceli : )

Demolator: Amati rulez! Ja mám najradšej 80te roky tak sa snažím tomu prispôsobiť aj svoju zostavu.
Dugo: Hrám na gitare Epiphone Les Paul Standard cez Vox AD50VT. So zvukom som nadmieru spokojny, zatiaľ to stačí. Časom chcem určite celolampový aparát.
Silas:Hrám na base -Squier jazz bass- tento inštrument mi maximálne vyhovuje…snáď raz budú peniaze bude aj nejaký originál…
Matúš: Mám SX Les Paul a Vox AD 50VT-212. S combom som zatiaľ spokojný, ale chcel by som originálny sun burst LP od Gibson, ale ani SG by nebolo na zahodenie : )
Marcel: Hrám na zobcovej flaute značky Platan, ktorú mi požičal môj kamarát Tóno.


Dugo: Niekde si spomínal, že hudbu skladáš výlučne Ty. Čo na to zvyšok skupiny, čím sa podieľajú oni?

Demolator: Väčšinou každý to svoje, ja rytmiku, občas nejaký nápad...
Dugo: Ja prídem väčšinou so základným riffom piesne, poprípade refrénovým. Ďalej už spolupracujeme všetci spolu, vymýšľajú sa ďalšie časti piesne, melódia spevu, ktorá je jedna z najdôležitejších častí skladby. Takže výlučne ja hudbu neskladám, asi som sa zle vyjadril. Na výslednej podobe majú podiel všetci členovia kapely.
Silas: Vždy niekto príde z nejakým riffom a keď zaujme väčšinu začneme s ním pracovať….niekto vymyslí úvodny riff, niekto riff do sóla...fungujeme ako tím.


Považuješ sa za lídra kapely?

Demolator: Dá sa povedať že Dugo je líder ale rozhodne nemá najsilnejšie slovo. Kapela je ako žena a je to o vzájomnej tolerancií.
Dugo: Líder je silné slovo. Mám v kapele určité slovo, ale to majú aj chalani. Rozhodnutia prijímame spoločne, akýkoľvek nesúhlas znamená prehodnocovanie návrhu.
Marcel: Našou veľkou výhodou si myslím je to že sa poznáme už nejaký ten piatok a už pred tým než sa vytvorila súčasná zostava kapely sme boli super partia. Aj keď sa práve nevenujeme hudbe tak svoj čas najradšej trávim s chalanmi a mojou Timeou.


                 

Kto píše texty a o čom sú?

Demolator: Matúš je textár (No. 1), časom aj ja dačo vyťažím z mojich pesimistických myšlienok.
Matúš: Texty píšem ja, Lone Wolf urobil Marcel a do konečnej podoby sme ho, spoločne s Maťom, upravili. Texty sú o živote, našom, našich priateľov. I remember like it happened yesterday považujem za takú hymnu kapely, je o nás a odzrkadľuje náš aktuálny stav, eufóriu, pocit nedotknuteľnosti a radosť z hrania. Pesnička Daemon in the bottle je o alkohole  ale ak v ňom niekto hľadá, tak nájde, že je to pesnička aj o iných démonoch, ženách, ktoré tiež majú démonický nádych, sú návykové a čakajú na svoje obete. Je to samozrejme len moja interpretácia, ale ak sa nájde aspoň jeden človek, čo ma pochopí, tak budem strašne rád. A nakoniec, strašne nerád vysvetľujem význam textov. Sú to moje myšlienky, môj vesmír a každý nech si to vysvetľuje po svojom, lebo ani pri normálnom vyjadrovaní sa nevysvetľujem zmysel každej mojej vety.
Marcel: Mať v kapele textára ako je Matúš je obrovská devíza. Dokáže totiž napísať akokoľvek dlhý text o čomkoľvek napísať za pár chvíľ. Potrebuje na to len pero, papier a pohodu.


Ako vnímaš bratislavské rockové kapely a koho považuješ za vášho najväčšieho konkurenta?

Dugo: O ostatných sa zaujímam len v prípade, ak je to nevyhnutné (spoločný koncert a pod.). Inak sa venujem našej hudbe nech je čo najlepšia. Pretekám sa sám so sebou, nie s ostatnými.
Čiže neviem kto je naša konkurencia a ani ma to nezaujíma, je to pre mňa prázdny pojem.


Spomínal si, že pomerne často spolu cvičíte. Kolko pív vypijete na skúške?

Demolator: U mňa to záleži len od peňazií. A pijeme fakt skoro vždy (smiech).
Dugo: Ako kedy. Ja pijem pivo každý deň. Ale väčšinou 3-4. Ak sa moc rozbehnem tak to už neni skúška (smiech).
Silas: Heh veľa… (smiech)


Akým smerom sa chystá The Bag of Bones uberať?

Demolator: Koncerty pre mňa nie sú to najdôležitejšie, prvoradá je hudba ktorú tvoríme a aby sme s ňou boli spokojní. Hráme pre našu radosť a keď sa to páči aj niekomu inému, tak nás to teší.
Dugo: Chceme hrať všade kde sa len dá. A všade tam kde nás budú ľudia počúvať a ocenia prácu, ktorá je za tým. Chceme ľuďom ukázať, že existuje aj iná a oveľa lepšia hudba než tá šablónová, ktorá denne rotuje päťstokrát v rádiu.
Matúš: Koncerty v rockových kluboch, festivaly, albumy…skrátka klasika. Hlavne však live vystúpenia, lebo je to niečo čo nám dáva energiu.
Marcel: Hlavné je zostať spolu a baviť sa hudbou. Či už úspech príde pomaly alebo rýchlo, treba vydržať a sústrediť sa na to čomu veríme.


                 

Aké máte plány v najbližšej dobe?

Dugo: Koncerty, demo, tvorba...
Silas: 10.4.koncert v Pezinku a potom by sme sa chceli venovať nahrávaniu dema a nových vecí…
Matúš: Dobre odohrať všetky naše budúce koncerty a potom nahrať tie naše šlágre na nejakú placku a poposielať to ľuďom a dúfať, že sa im bude páčiť pravý nefalšovaný rock.



Dik za rozhovor chlapi.

kontakt:
www.myspace.com/thebagofbones

foto dodané kapelou


Text:

The Bag Of Bones –Lone Wolf

Roaming whole world alone
don't try to catch me, i don't need anyone.
And hiding in my shadow cloak
i'll never, be your stupid clown.

I'm waiting for something true
'cause what surrounds me, is just a sugar glaze.
When you saw me, you've said that i'm cruel
but you must be strong to walk through this maze.

REF:
I'm lone, i'm lone wolf,
i have my own pride, i'm not a part of any pack.
Maybe i'm weird for you,
but believe me, that i know where i'm walking,
no fear in eyes, no turning back

I'm searching for someone else
try to believe me, the one who understands.
To wish satisfy myself
i greet my people, i greet my fuckin' band.

I'd searched through the space and time
and i almost lost entire hope,
but i have found true friends in you
you are my shelter, you are my rescue rope.

REF:
I'm lone, lone wolf
i have my own pride, i'm not a part of any pack.
Maybe i'm weird for you, but believe me, that i know where i'm walking,
no fear in eyes, no turning back.

I'd searched through the space and time
and i almost lost entire hope.
But i have found true friends in you
you are my shelter, you are my rescue rope.

I'm praying for every day,
i wake up satisfied, and i fall asleep.
I know that the devil will pay
the debt i have, 'cause my life isn't cheap.

3 Comments:

  1. Anonymný said...
    vy buzici
    blaze said...
    ako kto? :)
    Dugo said...
    no dobre si nam nalozil, asi sa rozpadneme... :D

Post a Comment