Rozhovor: CATASTROFY

         

Na koncerte som vás videl hrať v trojici. Nechýba vám pre väčšiu mohutnosť ešte jedna gitara? Či idete podľa vzoru kapiel ako Motorhead, alebo Venom?
Boris: gitaristu zháňame akýmsi rekreačným spôsobom, a pokiaľ ho nenájdeme, tak vystupujeme traja. Určite chýba gitara, pre lepší zvuk, ale hovorili sme si, že keď kapely ako Motorhead, Sodom, alebo Destruction a iné kapely hrajú v trojčlennej zostave, môžeme to skúsiť aj my.
Beňo: Našim cieľom nebolo hrať v trojici, zhodou okolností sme tak ale skončili. Jedna gitara by sa ešte hodila, to je pravda. Potom sa dá aj viac experimentovať. Gitaristov je dosť, škoda, že len tých thrash gitaristov je málo a ešte treba nájsť takého blázna čo by sa k nám hodil.

Hráte v trojčlennom zložení od vzniku Catastrofy?
Maťo: Mali sme ešte jedného gitaristu, ktorý nás opustil, dôvodom bol záujem o hranie iného štýlu ako sme chceli my.
Boris:Po dvoch koncertoch sme zistili, že náš druhý gitarista je orientovaný na iné štýly a celkovo bol o niekoľko stupňov za nami. Tak sme sa s nim rozprávali a po vzájomnej dohode odišiel. Inak sme stále kamaráti.
 

                     
Ako dlho funguje Catastrofy a čo všetko už má za sebou?
Boris: fungujeme od júna 2005, čo už budú pomaly tri roky. Máme za sebou zopár koncertov, jedno garážové demo Fight For Blood staré dva roky a momentálne celkom dosť vlastných skladieb...

Na bandzone som si vypočul vaše skladby. Ten surový garážový sound mi pripomenul demo od Sepultury - Bestial Devastation. Ako ste nahrávali tie songy?
Boris: nahrávané to bolo v skúšobni jedným mikrofónom cez mix pult na mp3 prehrávač nášho bývalého gitaristu : ) Spev som nahral doma na počítači, preto tá vysoká kvalita : )
Beňo: Daná podobnosť, je čisto náhodná. Ani poriadne neviem aký zvuk ma Bestial Devastation. Musím si to pustiť. :) Songy sa nahrávali na jeden mikrofón cez mixpult do mp3-jky bývalého gitaristu. Iba spev nahrával Boris doma na komp.

V súčasnosti hráte na čom?
Beňo: Ja mám lacnú low-end Yamahu gitarku a Behringer 2x12 kombo. Dúfam, že sa to časom zmení.
Maťo: Moje bicie značka Rockwood by Hohner - zostava rozšírená o prechod 10“ a kotol 14“ Stagg a bongá od amati 6“ a 8“ : )
Komplet zostava veľkosti bicích 10“ 12“ 13“ prechody 14“ kotol spomínané bongá od amati kopák 22“, snare 14 oceľ, oblanené Evans a Remo,
činely: Paiste 201 – 16“, Orion: ride Rage bass 20“, thin crash revolution pro – 16“ , china solo pro 18“, splash rage bass 10“, hi-hat Headliner – 14“ , china Harpoon 14“, bell Meinl classic – 8“
Dvojšlapka Milenium
Boris: ja mám homemade bedňu s hlavou a ani neviem aká je to sila. Ale tuším že hlava je 150W? A mám bass overdrive behringer...

Čo sa názvu songov týka, zaujala ma Miracle Suicide. O čom je?
Boris: táto pesnička vznikla ako druhá, ale v hlave som nosil tento nápad a námet ešte dlho pred tým. V podstate je to taký popový text, kde chalana podvedie baba, on sa zastrelí a smrť mu pomôže byť slobodným a zbaví ho bolesti... popový z toho hľadiska, že sa jedná o lásku, ale my sme zamilovaní Thrasheri : )

Kto skladá texty a hudbu v Catastrofy?
Boris: zatiaľ všetky texty som skladal ja. Hudbu prevažne všetci. Každý príde s nejakým
nápadom a skomponujeme to dohromady... Niekedy prinesie Beňo veľa rifov, niekedy ja atď.
Beňo: Hudba sa skladá ako kedy, dakedy príde Boris s riffmi dakedy ja a o bicích má Boris nejakú predstavu ale Maťovi sa necháva voľná ruka. V posledných songoch zadrbal dosť dobré bicie.

Nerozmýšľali si zboostrovať v niektorých pasážach basu, aby to napríklad počas sóla gitaristu nestrácalo na mohutnosti?
Boris: ja používam overdrive, práve pre tú chýbajúcu gitaru. Bohužiaľ v Randali mali strašne malé kombo a nebolo ma skoro vôbec počuť, ale inak hráme s Beňom na vyváženej hlasitosti.

                           
Spev vo vašich songoch mi pripomína prvý album Kreatoru - Endless Pain. Hľadáte inšpiráciu v starých thrashových veciach?
Boris: Ja sa inšpirujem hlavne old school thrashom. Čo sa týka hry na base, spevu, textov, snažím sa inšpirovať od bay area thrash, až po nemeckú trojku... je pravda, že spev znie ako z Endless pain, ale skôr som chcel aby pripomínal Extreme agression, ale nahrávanie cez počítač má isté chybičky :)
Maťo: No čo sa týka bicích tak inšpiráciu nehľadám určite v starých thrashových veciach keďže čo sa ich zvuku týka, za veľa to nastálo, z thrashových kapiel je moja inšpirácia Kreator – Enemy of god , Violent revolution, Exodus – Shovell headed kill machine, Tempo of the demned prípadne nové albumy od Anthrax, ale hlavnou inšpiráciou sú melodic-death metalové a folk melodic-death metalové kapely ako napr. In Flames, Norhter, Ensiferum, Mors principium est...
Beňo: V starých veciach hľadáme inšpiráciu, ale aj nové trendy sú v pohode. Mne osobne starý Kreator pripomína nejaký oldschool blackmetal. A ten spev doma za kompom, v nejakom obyčajnom programe.....no veľa sa s tým urobiť nedá.

Anglické texty sú obľúbenou voľbou slovenských metalových kapiel. Neskúšali ste však skladať v slovenčine, ako napríklad Majster Kat, ktorým sa to darí dobre?
Boris: Máme jeden slovenský text o našej domovine Devínskej Novej Vsi. Je to vtipný opis miesta kde žijeme... Ostatné texty sú v angličtine, pretože môj názor je taký, že Thrash vznikol v Amerike a to má aj svoje dôvody. Myslím, že slovenčina je príliš ľubozvučný a mäkký jazyk na takú muziku. Pre mňa osobne je napísať text v slovenčine oveľa ťažšie ako v angličtine. Je pravda, že moje texty nie sú nijak textársky ohromujúce, ani nie sú zložité, ale to je proste Catastrofy. Možno je to výhoda, pretože ľudia čo nevedia dobre po anglicky a ľudia ktorí nemajú radi rôzne omáčky, metafory a symboly si prídu na chuť práve v mojich priamočiarejších textoch, kde nič neobaľujem, neskrývam... Jednoducho všetko na rovinu, jasne a stručne.
Beňo: Majster Kat má veľmi dobrú slovenskú tvorbu ale slovenčina sa mi zdá príliš ľubozvučná. V budúcnosti určite by sme mohli prísť s niečím slovenským. Anglické texty ľudia v zahraničí ľahšie pochopia.

Aké ciele a plány má Catastrofy v najbližšej dobe a kedy vás najbližšie uvidíme na pódiu.
Boris: náš cieľ je vymyslieť ešte zopár pesničiek, nahrať nejaké to demo a koncertovať po celom Slovensku, a potom po celom svete . Myslím si že takým tajným Beňovým snom je zohnať druhého gitaristu, aby zakrýval na koncerte jeho chyby . Najbližšie hráme 14.3. v DK Lúky s dvoma thrashovýmy kapelami – THRASH IS BACK (názov koncertu)
Beňo: Drtiť a rozthrashovať nejaké tie rite.
                   
Aký názor máte na bratislavskú, alebo slovenskú thrashovú scénu, chodíte na nejaké slovenské kapely?
Maťo: Podľa mňa nestojí za veľa, keďže aj tých kapiel je málo, tomuto štýlu sa v súčasnej dobe nevenuje veľa ľudí, neviem prečo ale ľudia skôr počúvajú grind-core, death metal, black metal a podobne. Na koncerty chodím vždy keď sa dá a hraje nejaká zaujímavá kapela posledný thrash čo som videl bol Antropoid v Randali.
Boris: slovenská metalová scéna je vo veľmi biednom stave. Stačí to porovnať zo susedmi. A čo sa thrashu týka, tak v BA je zaregistrovaných asi 5 kapiel, ktoré hrajú tento štýl a čo som sa dopátral, tak na celom Slovensku je ich do 20. Samozrejme potom tu sú ešte rôzne mixy thrash – death, thrash- heavy, thrash – black,... ale thrash ako taký je na Slovensku asi najmenej zastúpený... samozrejme niekoľkokrát sme videli Majster Kat, Penx, Antropoid, Militia, Sign, a veľa iných...
Beňo: Jednou vetou. Je to slabé, málo kapiel ale ako sa dá vidieť tak THRASH IS BACK.

autor: blaze
foto bolo dodané kapelou Catastrofy

kontakt:   www.catastrofy.tk

              www.bandzone.cz/catastrofy


Text Miracle Suicide:

Miracle Suicide
(text: Boris, hudba: Catastrofy)

I remember day, the day when I was save These words wich you said
I remeber lies, can´t help me your cry It´s better for me I´m dead
You stole my love! Now I´m gone
Why did you decieve me? Anything I can feel

Die for your hate Now is too late
Die for your lies When I looked into your eyes

I lived just for you, I tough that you too My mind drove me to mad
I loved you so much, Your poison was touch It twisted too much in my head
I believed you And you betrayed me I had been more clever
Live with forever!

Die for your hate Now is too late
Die for your lies When I looked into your eyes

Do you wanna feel my anger?!

Decay of inside, and rust of my mind You caused only my pain
You killed myself, and this is my end Bullet flew through my brain
Now I´m free Shoot released me
This suicide is mine Miracle suicide

I´m dead for your hate It was much too late
I´m dead for your lies When I saw your eyes

0 Comments:

Post a Comment