Thrash putuje Európou

Metalmania 2008
7.2.2008, Zlín, hala Novesta

Helpness, Six Degrees of separation, Törr, Drone, Mortal Sin, Evile
OVERKILL, RAGE, MEGADETH

Popri krovkách, lacnej vodke a všadeprítomných Fiatoch “maľuchoch“ má Poľsko aj čosi navyše, známe aj v našich končinách. Je to festival METALMANIA, ktorý sa za dobu svojej existencie rozrástol na putovný. Okrem už spomenutého Poľska, tak vlna metalu zasiahla aj susedné Čechy a Maďarsko. Moravský Zlín sa opätovne stal miestom konania tejto nadnárodnej akcie.

Po overených českých grupách HELPNESS, SIX DEGREES OF SEPARATION, TÖRR, prišli na rad aj cudzokrajní hostia, z ktorých ako prvých, po našom príjazde, sme zhliadli EVILE z Veľkej Británie.
Mladá kapela sa vzhliadla v old school thrash metale rokov osemdesiatych. Ich nemastný – neslaný thrash metallicovsko-slayerovkseho strihu sa, aj napriek pódiovej snahe, zlieval aj vďaka nie príliš zrozumiteľnému zvuku do jednej nedefinovateľne gule.

To pätica ostrieľaných harcovníkov OVERKILL, bola iná šálka kávy, Kapela, ktorú som v rámci žánru sledoval len tak okrajovo, sa stala milým a neočakávaným prekvapením celého večera.
Už cez zvukovú skúšku liezol z reproboxov skutočne zabijacký zvuk. Hold Randall aparáty sú momentálne v kurze!
Z bieleho oparu sa vyvalila thrashova smršť, ktorá rozomlela na prach všetko živé navôkol.
Šľachovitý a správne naštartovaný Bobby Blitz už v druhej skladbe zhodil vrchnú časť odevu a vystavil tak na radosť všetkým prítomným dámam svoje vyšportované telo. Počas celého setu neprestajne odbiehal, burcoval dav a cedil medzi zuby slová jednotlivých skladieb. Svojim doprovodným vokálom mu výdatne asistoval územčistý a vlasovej pokrývky pozbavený basák DD Verni.
OVERKILL vrámci živého vystúpenia vsadili na kratšie, úderné songy s jasne zapamätateľnou štruktúrou a až punkovou údernosťou. Pecka tak striedala pecku a na pódiu zúrila nespútaná živelnosť.
Setlist, veľmi podobný aktuálnemu DVD, na ktorom sa okrem noviniek z posledného albumu Imortalis, striedali overené fláky: Thanx for nothin´, ťažkopádna sabbatovka Skullcrusher, Elimination či punkom napáchnutá Old School.
Záver patril starej klasike Fuck, do ktorej umne a nenásilne infiltrovali hitovicu od AC/DC: Dirty Deeds Done Dirt Cheap, v ktorej Bobby svojim krákavým hlasom dokonale napodobnil frontmana AC/DC Briana Johnsona.

Total playlist: Devils In The Mist, Hello From The Gutter , Rotten To The Core, Bastard Nation, Skull and Bones, Thanx for Nothin´, Fuct, Skullkrusher, Long Time Dyin', Wrecking Crew, Fatal If Swallowed, Elimination, Necroshine, Old School, Fuck, Dirty Deeds Done Dirt Cheap

           

Nemecké trio RAGE ponúklo, už dá sa povedať, osvedčený playlist s niekoľko málo ukážkami z aktuálneho počinu Carved in Stone. Ani tentokrát neodolali lákavej ponuke modernej hudobnej techniky a v plnej miere využili predsamplované podklady: doprovodné spevy a orchestrálne prvky.
Viktor Smolski sa opäť zaskvel ako kvalitný gitarový rifobijec aj napriek tomu, že mu aparát niekoľkokrát počas show nechutne zachrčal. Pozitívne naladený Peavy, sa predviedol (až na malé detaily v starších vyššie položených piesniach) v skvelej hlasovej kondícií a medzi každou skladbou vrelo komunikoval s obecenstvom. André Hilgers, nový bicman, ktorý svoj krst ohňom absolvoval už na minuloročnom Masters Of Rock, si po Mickovy Terranovi upravil bicie k obrazu svojmu a nevyhýbal sa ani starším kúskom.
Po Solitery Man nasledovala povinná Viktorová sólo jazda, ku ktorému sa pridal neskôr aj zvyšok ansámbelu, čím vznikla veľmi solidná inštrumentálna exhibícia.
Našľapaný set zdanlivo spomalil iba úvod k Full moon. Tradičné uzatvaráky: Higher than the sky, Don´t you fear the winter prevetrali hlasivky aj obecenstvu.

Total playlist: Carved In Stone, Drop Dead, Soundchaser, Days Of December, Set This World On Fire, Medley: (Sent By The Devil, Black in Mind, Solitery Man), Down, Full Moon, Refuge, Long Hard Road, Higher Than The Sky, Don't Fear The Winter

           

Kapela, ktorá písala dejiny thrash metalu, hviezda jasná, charizmatický frontman... to všetko mal byť MEGADETH. Príchod Daeva Mustaina sprevádzali opatrenia rovnajúce sa návšteve Georga Busha v Iráku. Na priestrannom pódiu pútala pozornosť masívna konštrukcia bicích a hradba reproboxov.
Nadšený z vecí budúcich som bol o to viac šokovaný keď po napechovanom zvuku OVERKILL a RAGE padla celková hlasitostná úroveň pri prvej skladbe Sleepwalker, na menej ako 60% výkonu predošlých spolkov. Akokoľvek som striedal pozície, hľadajúc aspoň ako-tak uspokojivý zvuk, nepochodil som. Zastretá basa, kopáky ktoré ste mohli skôr tušiť ako počuť, celkovo krabicový zvuk bicích a tichý takmer nezrozumiteľný spev. Nebyť toho, že 90% vecí som poznal, netušil by som čo Dave spieva.
V priebehu setu sa zvukár síce snažil zvuk upraviť, no posun k zlepšeniu bol len málo patrný.
Keďže som ako teeneger videl kapelu na spoločnom turné s METALLICou niekedy v roku 1992, ešte v “klasickej“ zostave (s Nickom Menzom, Marty Friedmanom a Dave Elefsonom), mal som tú možnosť porovnať jej vtedajšiu a terajšiu podobu.
Faktom je, že z uceleného organického celku ostal Dave Mustain a doprovodný, nezainteresovaný band, ktorý poslušne vykonáva vôľu chlebodárcu: povinná brnkatkova hra na basu, do piky okopírované Friedmanové sóla (nie vždy sa podarilo!). Úrovňou mi to miestami pripadalo ako lepší revival band v miestnom kulturáku.
Celkovo chladný a odmeraný prejav frontmana sa (márne) nasadením snažili zachrániť basák James LoMenzo a novic na gitarovom poste Chris Broderick.
Pokazený dojem z celkového soundu žiaľ nezachránili ani všetky zásadne hity a jediný skromný prídavok v podobe Holly War.

Zo Zlínskeho vystúpenia MEGADETH som teda odchádzal s dosť trpkými pocitmi s príchuťou sklamania, konštatujúc, že k latke a kvalite nastolenej a dávno videnej, sa súčasná zostava nedokázala ani len priblížiť, nieto ešte prekonať!

Total playlist: Sleepwalker, Wake up Dead, Take no Prisoner, Skin on my teeth, Washington next, Kick the Chair, Darkest Hour, Hangar 18, Gears of War, A Toute le Mond, Tornado Of Souls, Trust, Peace Sells, Holly War

         





Fotos by: jimi, www.incipitum.sk

0 Comments:

Post a Comment