Wah pedál je jeden z neodmysliteľných súčastí rockovej muziky a ja som mal možnosť porovnať hneď tri: 535Q-B (používa napr. Joe Satriani), ZW-45 (model Zakk Wylde) a DB-01 (model Dimebag Darrel). Všetky pochádzajú od toho istého výrobcu a tým je legendárny Jim Dunlop.
Majú spoločný tvar, napájanie, zapínanie a vypínanie, solídne spracovanie a kvalitnú indukčnú cievku Fasel používanú vo všetkých vyšších radách.
Pomôžem si trochu jednoduchou tabuľkou, aby ste mali jasný prehľad v základných špecifikáciách...



A teraz čo sa týka zvuku a iných funkcií. Začnem prvým. menovaným a tým je 535Q. Firma ho označuje ako švajčiarsky nožík medzi wahmi a to hlavne vďaka svojmu širokému využitiu a možnostiam nastavenia. Na rozdiel od svojich 2 príbuzných vyzerá veľmi nenápadne a na 1. pohľad rovnako ako základný wah od firmy Dunlop - GCB95. Je dostupný v 2 variantách – čierna a chróm. Na pravom boku (hore) je 6-polohový prepínač, ktorým môžete zvoliť vami požadovanú hlavnú frekvenciu „kvákania“. Na tej istej strane dole je umiestnený spínač volume boost. Ten po aktivovaní doslova nakopne (vybudí) hlasitosť/skreslenie pedálu. Spínač je možné regulovať ovládačom od 0 až do +15dB a sa nachádza na ľavej strane. Pod ním sa nachádza aj ovládač regulujúci šírku frekvencie...povedané po lopate – rozsah „kvaku“. Tento pedál mne osobne vyhovoval najviac, keďže preferujem true-bypass efekty a možnosti nastavenia do akéhokoĺvek hudobného štýlu sú naozaj dostačujúce. Zvuk je wahu je excelentný.


Pedál Dimebaga Darrela má výrazný army maskáčový image. Je potiahnutý nie gumenou (ako je to u iných wahov zvykom) protišmykovou vrstvou, ale materiálom pripomínajúci šmirgeľ. DB-01 je v podstate preoblečený 535Q s niekoľkými zmenami. Okrem dizajnu to sú dve led diódy (modrá sa rozsvieti po zapnutí - zošliapnutí wahu, červená signalizuje zapnutie tlačidla boost), nastaviteľná tvrdosť/tuhosť zdvihu, variabilný výstup a naviac 1 „točítko“s názvom Fine Tune. Táto funkcia má robiť zvuk viac čitateľnejší alebo naopak viac „temnejší“. Ja som si moc veľkého rozdielu nevšimol. Celkovo má wah oproti napr.535Q agresívnejší charakter, čo do zvuku aj do image. Môže to byť spôsobené aj tým, že nie je true bypass (aj keď výrobca deklaruje, že áno).

A nakoniec signaturovaný model Zakka Wylda - ZW-45. Tento model je po GCB-95 (čo je najzákladnejší wah od Dunlopu) najjednoduchším na obsluhu. Nemá totiž žiadne „krútitká“ a funkcie navyše. Jednoducho zapojíte, zošliapnete a wahujete. Má štýlový dizajn a v krabičke nájdete v čiernej obálke , trsátko s podpisom Zakka Wylda a bullseye nálepku. Tento pedál kváka skôr v basovejšom spektre a má aj poriadny sweep range – frekvenčný rozsah pri zošliapnutí. Je to proste taký ťažký bradatý heavy rocker...ako aj jeho spolutvorca.

Všetky pedále sa môžu napájať 9V batériou alebo 9V adaptérom, ktorého špecifikácie už nájdete v návode alebo priamo na wahu.

2 Comments:

  1. Unknown said...
    V tabulke je uvedene, ze si nemyslis, ze ten pedal je true bypass. Cize som cakal, ze v clanku to nejako vysvetlis, ale si nie, len si napisal: "spôsobené aj tým, že nie je true bypass (aj keď výrobca deklaruje, že áno)."
    butcher said...
    Zabudol som to tam napisat. Po vypnuti efektu mala gitara akoby viac vysok a bola viac nachylna na vazbu ako obvykle. Tak som spravil jednuduchy true bypass test. Odpojil som efekt od napajania adapteru a nesiel cez neho signal. Totiz cez true bypass efetky ide cisty signal, ked nie su napajane(baterkou, ci adapterom) a su v rezime off, cize vypnute. Mozno je to sposobene led diodou, ktora signalizuje, ze je adapter v sieti. Tazko povedat, nie som elektrotechnik.

Post a Comment