Gitary B. C. Rich (part 2)

V druhej časti si viac posvietime na signaturované modely...

Začnem hneď novinkou, ktorá mňa osobne milo prekvapila. Nikdy som totiž nepredpokladal, že gitara Chucka Schuldinera bude niekedy bežne zaradená do produkcie. Žiaľ už nežijúci pionier deathmetalu a zakladateľ skupiny Death
(neskôr Control Denied) hrával skoro výlučne na gitare zvanej Stealth, ktorá má dosť atypický tvar. Pre niekoho to môže byť zaujímavé pádlo, pre iných doslova kultová gitara a symbol deathmetalu. Má trošku z SG-cka a z Explorer-u, ale myslím, že je veľmi originálna a čarovná. Jelšové telo v čiernej farbe, priebežný krk, 24 pražovný ebenový hmatník s diamantovým inlay-om, pevná kobyla typu Wrap Around, jediný potenciometer volume a najsilnejší Dimarzio snímač XN-2...to všetko je pripravené na sofistikované metalové riffy. Myslím, že týmto signaturovaným modelom si firma poctila svojho najvernejšieho hráča. Okrem tejto gitary využíval Chuck Schuldiner aj modely Mockingbird alebo Ignitor. Na stránke B.C. Rich má aj spravenú vlastnú sekciu, kde ho uvidíte v akcii s jeho obľúbenou 6 strunnou kráskou. Bonusom je aj fakt, že si môžete vypočut tri celé skladby z albumu Symbolic so zatiaľ nevydaným demom Symbolic.


Nesmieme zabudnúť ani na ďalšiu metalovú ikonu...a tou je hlavný endorser firmy B.c.Rich - Kerry King(Slayer) so svojím Tribal Véčkom, ktoré nesie názov KKV-Signature V. Tento model je jeho neodmysliteľnou súčasťou. Kahler Hybrid tremolo a aktívne snímače EMG sú spoľahlivé zbrane, ktorými píli uši ( myslím v dobrom) thrashmetalovým fanúšikom. Popri KKV používa gitaru Warlock Wartribe. Tá má tie isté špecifikácie ako KKV len tvar Warlock a červené tribal znaky. Na obe gitary je použité javorové drevo, ktoré sa vyznačuje svojím prierazným zvukom najmä vo vyšších tónoch. Samozrejmosťou je priebežný krk.


Netreba zabudnúť ani na hráčov hrubších strún. Paolo Gregoletto (Trivium) a Vortex (Dimmu Borgir) sú basgitaroví vlajkonosiči B.C. Rich. Obaja uprednostňujú tvar Warlock, ale zatiaľ čo Paolo sa rozhodol pre elegantnú bielu s čiernym bindingom, Vortex zvolil čiernu so zošikmenými červenými pruhmi. Basy majú lipové telo, šróbovaný krk a aktívnu elektroniku ovládanou 4 potenciometrami, ktorých rozloženie sa líši. Paolo uprednostnil zahnutú líniu, Vortex kosoštvorec. Posledným rozdielom medzi týmito modelmi je hlava ako je vidno aj na obrázku. Vyrábajú sa vo 4 aj 5 strunnej verzii.
























Onedlho si viac priblížime niektoré modelové rady a ich špecifiká...
súvisiaci článok: Gitary B. C. Rich (part 1)





0 Comments:

Post a Comment