Nadpis navonok svedčiaci skôr o upútavke na nejakú americkú paródiu, ale reč bude o lampových aparátoch značky Krank. U nás v podstate neznáma značka, ale možno o to zaujímavejšia, funguje iba od roku 2003 a bola založená v Arizone. Avšak za tu krátku dobu toho stihla už pomerne dosť. Získala ocenia od prestížnych hudobných časopisov ako Total Guitar, Guitar World a Guitar One a mesiac pred tragickou smrťou Dimega Darrela vyvinula v spolupráci s ním jeho 1. signaturovaný lampový aparát s názvom Krankenstein. Ten koncepčne vychádza z hlavy Revolution. Ale pekne po poriadku nech sa nám to nedomieša. Momentálne ponúka Krank 3 rady aparátov – Revolution, Chadwick a Krankenstein.

Rada Revolution ponúka klasickú 100W hlavu alebo kombo. Má 2 kanály – Kleen(clean) a Krank (opak cleanu : )).... Trochu nezvyčajné pomenovanie, ale treba sa nejako odlíšiť. Ostatné špecifikácie sú už jasné : EQ Sweep ovládač na kanály Krank, klasický 3-pásmový EQ a Volume na každý kanál zvlášť, 2 prepínatelné Master Volume na kanály Krank, Presence pre oba kanály. V predzosilňovači sú 4 elektrónky 12AX7 od firmy Electro-Harmonix a vo výkonovej sekcii zas 4 Sovtek 5881.

Aparát ešte obsahuje line out, seriovú efektovú slučku a prepínatelný výstup na reprobox o impedancii 4,8 alebo16 Ohm. K hlave sa samozrejme skonštruovala aj 4x12 bedňa ako je to už zvykom. Pri výbere reproduktorov Krank vsadil na značku Eminence a to konkrétne na model V12 Legend. Pre tento rok firma pripravila upgrade tejto rady v podobe Revolution+. Obsahuje väčšie transformátory, aktívnu efektovú slučku, funkciu boost na čistom kanály, nové koncové lampy 6550 a zvýšil sa výkon na 120W. K dizajnu sa vyjadrovať nebudem, napokon tu je obrázok.
Dodám len, že pokiaľ je niekto už znudený z čiernej farby, tak má na výber ešte modré červené alebo strieborné prevedenie koženky : )

Aparáty Chadwick sú určené pre vyznávačov klasického britského zvuku. Podľa slov firmy sa jedná o „pimpnutú“ verziu aparátov ala Marshall JMP/Vox AC-30, ktorá znie hutnejšie a poskytuje širšiu škálu zvuku. Nebudem vás zas nudiť detailmi, len spomeniem, že firma vymyslela zaujímavé ovládanie drive-u resp. jeho tvorenie pomocou viacerých ovládačov a spôsobom zapojenia, čím je dosiahnutá variabilita tónu.

A to najlepšie nakoniec ... KRANKENSTEIN ! Myslím, že legendárneho gitaristu skupiny Pantera a neskôr Damageplan netreba nejako predstavovať. Tento dlhoročný hráč na solid-state(tranzistorové) aparáty Randall sa rozhodol pre lampu. Čo Dimebaga k tomu viedlo? Že vraj hľadal viac gainu(skrelenia) pri zachovaní jasnej definície tónu. Či už tak alebo onak, zrodil sa Krankenstein. Ako som už v úvode naznačil, koluje v ňom krv(obvody) z hlavy Krank Revolution, na ktorých sa ešte urobil tučný americký hot-rod(čiže je tam teraz už toľko gainu, že s tým odpílite strom).


Na rozdiel od svojej „revolučnej mamy“ má, tak ako to už býva, ešte niečo naviac – modifikovaný čistý a skreslený kanál, ktorý sa nazýva Dime. Okrem toho push/pull efektovú sériovú slučku s ovládačom level control. Modifikáciou prešla aj 4 x 12 bedňa, ktorá má v sebe skrýva Eminence Texax Heat reproduktory.
Firma si pre nás pripravila aj zaujímavé ukážky v na svojej webovej stránke v sekcii Soundclips, za čo má u mňa veľké +.

Mená gitaristov a kapiel používajúcich aparáty a bedne Krank : James Hetfield (kde len teraz hrá? : )), Jon Donais, Matt Bachand (Shadows Fall); Nevermore, Ola a Peter (Soilwork); Andy Larocque (King Diamond); Kittie, Peter Tagtgren (Hypocrisy); Brian a John (Black Dahlia Murder); Jerry Cantrell a mnoho ďalších. Samozrejme vždy je tu otázka či je to ich hlavný aparát a či to naozaj používajú... Moja rada znie...ak sa vám nejaký aparát páči, neriešte kto naň hrá. Dôležité je, aby ste boli so zvukom spokojní vy.


Oficiálny web : http://www.krankamps.com/

0 Comments:

Post a Comment