Poľsko vracia úder part.1

V tomto niekoľko-časťovom cykle by som rád predstavil niektoré veľmi zaujímavé hudobné produkty a značky vyrábané u našich severných susedov, ktoré si získavajú pomaly a iste celosvetovú obľubu a popularitu.
V prvom diele vám chcem dať do pozornosti značku lampových aparátov LABOGA. Toto meno asi nerezonuje v ušiach tak ako jeho známejší bratia MESABOOGIE, RANDALL a podobne, ale pomaly si nachádza svoju cestu hlavne medzi fanúšikmi tvrdej rockovej a metalovej hudby.
História siaha až niekedy do 70tych rokov tvrdého komunistického režimu, kedy zakladateľ firmy Adam Laboga vyrobil prvý profesionálny 100W basový „koncák“ a nazval ho "DIAMONDSOUND". V 80tych rokoch sa firma premenovala na LABSOUND a zásobovala svojimi produktmi celý východný socialistický blok.
V 90tych rokoch, po páde komunizmu sa ustálil názov LABOGA. V tomto období získala značka aj niekoľko medzinárodných prestížnych ocenení.
Okrem gitarových celolampových hláv a komb, kabinetov, vyrába firma vlastné káble a high endové audio zosilňovače.
V tomto profile by som sa, ale radšej sústredil na rady prvých spomenutých, gitarových aparátov.

Aligátor:
50 W gitarové kombá v štyroch rôznych prevedeniach:
AD 5201 single - jednoreprákové 2oj kanálové kombo so spoločným equalizérom pre oba kanály a
AD 5201 twin, ktoré má samostatný equalizér pre oba kanály.
To isté platí pre stereo, dvojreprákovú sériu komb AD 5202 single a AD 5202 twin a koniec koncov aj pre hlavy: AD 5200 single, AD 5200 twin.
Všetky aparáty sú kŕmené lampami 4 x EL84 na konci a 2 x 12AX7 v predzosiku.
Táto rada je novinkou firmy Laboga so širokým spektrom hudobného využitia, cez jazz, blues, rock, až po heavy rock.


Mr. Hector – vlajková loď firmy Laboga.
100 W , 2oj kanálová hlava so spoločným equalizérom pre oba kanály, šťavená lampami 4 x 6L6, 4 x 12AX7, 2 x 5C3S, s tučným nastavením gainu od rocku až po death metal!

Z tejto hlavy sa vyvinul signovaný model pre leadra kapely Annihilator Jeffa Watersa.
Najmarkantnejší rozdiel je v dizajne prednej dosky, ktorá je žiarivo červená s logom kapely a podpisom. Navyše bola do zadu pridaná ďalšia efektová slučka (jedna na každý kanál).

K všetkým kombám si môžete dodatočne dokúpiť footswitch, covery na hlavy a špičkové Loboga káble.

Gitarové kabinety (boxy) si zachovávajú viac-menej klasické prevedenie čo sa tvarov a množstva osadených reprákov týka (412, 212, 112)
Boxy sú podľa značiek reproduktorov rozdelené do troch tried:
Vintage 30 (osadené Celestion30, všetky vyššie spomenuté prevedenia), Mr. Hector ( robí sa a v 4kovom prevedení 1x EV + Celestion30 – 312, 212), Black Label (iba EV 112).

Hráči / kapely hrajúci na Laboga :
Jeff Waters (Annihilator), Nergal , Patryk Seth (Behemoth), Tom Kuzmic (Cataract), Dagoba, Hate Eternal, Illdisposed, Petri Lindroos (Norther / Ensiferum), Paul Di Anno Band, Raunchy, Vader



viac na: http://www.laboga.pl/

6 Comments:

  1. locksmith said...
    v akej cenovej hladine sa pohybujeme ak je rec o laboge? este som o tychto aparatoch nepocul totiz tak neviem co si predstavit.
    jeremy said...
    nuz tak je to dost huste, 50W komba idu od cca 4500 ZL (zlotych) 1 ZL = 10 SKK tak si vies predstavit ze vsetko ostatne je uz len drahsie
    locksmith said...
    no tak to je skandal :D uz som sa potesil ze ked je to polske tak to bude cenovo prijatelnejsie.
    jeremy said...
    nasiel som iba jedneho predajcu v PL... a nema tam ceny este na vsetky produkty, kukni: http://www.musiccenter.com.pl/sklep/gitary/wzmacniacze/prod.php?id=345
    Unknown said...
    Nazov clanku je "Polsko vracia uder part 1.", tak preco bude dalsi diel o Vader cabinets?
    jeremy said...
    ...sory mal nejaky blby link na to ze Vader cabinety/reproboxy je tiez nejaky polsky produkt... ale neboj dame nieco co potesi rovnako ako Vader ;-)

Post a Comment