Rozhovor: Punk Funk Genius

„To, že to je funk nie je zámerom, ale výsledkom“
Mladá bratislavská kapela Punk Funk Genius ma oslovila svojou hudbou na vystúpení v rámci akcie Blast Beat. Vyníkajúca basa šlape presne s bicími, gitarová linka s dobrým funk-rockovým zvukom, skvele zafarbený hlas speváka a to všetko ešte dotvorené perkusiami. Proste Punk Funk Genius, z ktorého vychádza množstvo pozitívnej energie a to nie len skrz hudbu, ale aj z jej členov samotných.

Nazdar chlapi, hneď prvá otázka: tak punk, alebo funk?
Maťo: Punk Funk Genius

Názov Punk Funk Genius je skutočne podarený. Ako ste k nemu prišli a ako sa vlastne do názvu dostalo slovo Punk
Maťo: Nijak sme sa tomu nevenovali, chceli sme viac hrať. Basáka z Red Hot Chilli Peppers volali punk funk genius. Do ucha mi to prišlo celkom pekné. Tieto slová vyjadrujú náš postoj k hudbe. Punk značí , že sa nemienime srať s ničím a funk, že sa nemusíme tváriť ako najväčší undergrounďáci. Život totiž treba prežiť optimisticky, jednoducho naplno každý moment. Slovo Genius vystihuje geniálnu kombináciu vyššie uvedených ingrediencii :)
Jano: s nápadom prišiel Maťo, rozhodli sme sa preň, lebo mal cveng. Hneď na začiatku sme si uvedomovali, že nás to ocejchuje, ale tie princípy, ktoré sú v tom obsiahnuté sú nám vlastné. Nie sme však žiadni "géniovia punku a funku". Skôr to treba vnímať ako vzývanie génia týchto dvoch substancii.

Akú perspektívu má v dnešnej dobe hrať funk?
Jano: Funk má veľmi dobrú perspektívu. V dnešnej dobe má hegemóniu napr. emo, progresívna elektronika a veľa sa tiež recykluje. Funk ale v sebe nesie úplne iný náhľad na riešenie problémov ako melancholicke či iné hudobné žánre, ktoré majú v sebe strašne veľa chladu. Ak sa ľuďom funk dostatočne pripomenie, zistia, že jeho princípy sú pre nich potrebné.
Maťo: Absolútny súhlas, ja osobne plánujem dať do našej hudby však aj iné smery. Momentálne si funk ako spôsob života cením najviac. Pocity, ktoré vo mne vyvoláva funk je skutočná radosť. Niečo takéto som zažil v hudbe prvý krát.
Jano: To, že to je funk, nie je zámerom, ale výsledkom. Snažíme sa žiť čo najlepšie a obsiahnuť to čo najúprimnejšie v našej hudbe. Vzhľadom k tomu veríme, že naša hudba je v tejto podobe tou najlepšou, akú môžeme ľudom dať.

Rišo: Či to bude v budúcnosti funk, niečo iné, alebo to niekto nazve inak, je jedno, furt je to hudba o živote.
Maťo: ... a láske a sexe. Okrem toho dúfam, že to ľudí nakopne do života, aby využili svoj deň naplno.

Pred dvomi týždeň ste hrali na ďalšom kole blastbeatu, do ktorého ste postúpili zo školského kola. Ako ste dopadli?
Maťo: Dostali sme divokú kartu.
Jano: Semifinálové kolá sú totiž na tri heaty. V každom kole je osem kapiel, z toho dve kapely postúpia priamo a jedna dostane divokú kartu. Dve z troch kapiel, čo majú divokú kartu, postúpia do finále. Výsledok bude známy dnes, 26. apríla na http://www.blastbeat.sk/

Koľko songov ste hrali? Spokojnosť so zvukom?
Dušan: Hrali sme tri songy, všetko vlastné.
Jano: Zvuk bol najlepší, aký sme zatiaľ mali na stejdži. Mám výhradu akurát k tomu, že to mohli dať viac nahlas do publika. Asi by bodla aj silnejšia aparatúra.

Aké publikum bolo v Nových Zámkoch?
Jano: Katastrofálne malá účasť, čo spôsobil súbežný koncert Tublatanky. Okrem toho sa hovorilo, že vraj bola zlá propagácia. Väčšinu príchodzích tvorili príbuzní a známi zúčastnených kapiel.

Akými kapelami ste ovplyvnení?
Jano: Red Hot Chili Peppers, Nick Cave and the Bad Seeds, Abhorrence a všeobecne hardcore, hudbou i myšlienkou, Rage Against The Machine, Andrej Šeban, Trosky.
Dušan: U mňa tiež RHCP, U2; Bono to je pre mňa človek, ktorý si ide za svojím cieľom.
Maťo: RHCP, Guns n Roses – tých som miloval, ale postupom času sa mi zdala ich hudba spolu s prejavom moc štylizované do pozérstva. Aj dnes si ich vypočujem, ale už neznamenajú pre mňa až toľko. Z ďalších kapiel ešte Led Zeppelin, Jimi Hendrix.
Rišo: Ovplyvňuje ma všetko, číže ťažko povedať čo viac a čo menej. Môžem ale hovoriť o tom čo mám rád - zo slovenských hudobníkov to je predovšetkým Andrej Šeban, Jaro Filip. Sympatizujem s Valihorom, ako s naším naj bubeníkom. Rád si vypočujem aj slovenský hip hop, Trosky, Vec. Zo svetových kapiel pochopiteľne RHCP, Led Zeppelin,.
Mako: Tublatanka (hlavne ich staršie platne mám veľmi rád), Metalinda za éry Paľa Drapáka, zo sveta predovšetkým Queen - ich prvú kazetu som si vydrankal keď som mal šesť rokov, potom GNR, AC/DC, Motorhead, Aerosmith

Dá sa vo funky udržať vlastná tvár? Myslím tým odlíšiť sa od iných kapiel? Čím sa o to snažíte?
Rišo: Ako som povedal vyššie, nie je to iba o funku, nájdu sa tu prvky rôznych žánrov, a to hlavne ako dôsledok snahy neškatuľkovať sa, byt všestranný, ako v hudbe tak i vo všetkom. Preto sa nebojím, že nastane takáto unifikácia.
Jano: Odpoveď na túto otázku bola povedaná. My sa vyvíjame a človek má sám vo svojej podstate objavovať niečo nove... ak nechce stagnovať, alebo opakovať po iných.
Maťo: Čisto technicky je vo funkových kapelách zvykom, že gitara má doprovodnú úlohu. Vďaka inšpirácii bluesovými hráčmi mám však rád sólovú gitaru a tak máme pesničky, kde riff udáva gitara. Tiež však milujem funkovú basu, ktorú predvádza Jano. Rád mu poslúžim svojou hrou namiesto môjmu egu.
Dušan: Snažíme sa odlišovať aj tým, že naša kapela žije ako rodina.
Mako: Duško to veľmi pekne vystihol.

Kde ste nahrávali demo, kde sa dá zohnať?
Rišo: V štúdiu Exponent v Šulekove.
Jano: CD ešte nie je vo finálnej podobe (cover dizajn). Budeme ho predávať na dobierku, alebo v distre na koncertoch. Ide nám o to, aby sa dostalo medzi ľudí a aby sme z neho čo najviac smrdeli my.

Skladba smells like fish má pre mňa asi najväčší náboj, o čom je?
Jano: Celým menom sa vola Smells like fish spirit. Song bol inšpirovaný životom. Jeden z najvýraznejších nešvárov súčasných Slovákov v aktívnom veku je, že dostali konečne možnosť veľa pracovať za primeranú odmenu. Mnohí si naložili na seba viac a robotu posadili vyššie ako je zdravá. Tento song však v žiadnom prípade neobhajuje žiadne flákačstvo, ale hovorí o tom, že človek by sa nemal nechať zblbnúť možnosťami, ktoré mu fiktívne majú zlepšiť život. V skutočnosti tak dáva zo seba príliš veľa niečomu cudziemu, až stráca silu a čas na vlastný život. Nie je to podozrivé, ako často sa ľudia v poslednej dobe chvália, že sú "úplne unavení" a "fakt že nestíhajú"?
Maťo: Pre mňa je to o tom, že je veľmi dôležité isť si za vlastným cieľom. Je to neuveriteľná energia. Ľudia nesmú zabúdať, že bez vecí okolo cesty by sa ciel stal ničím.
Rišo: Nýbrž.

Aké je postup skladania v Punk Funk Genius?
Rišo: Zľava doprava a potom zdola nahor :)
Dušan: Doteraz väčšina vychádzala z Jana, v tomto smere najpokročilejšieho muzikanta. Vie spraviť čo chce.
Maťo: Drvivá väčšina pesničiek vznikla tak, že Jano prišiel so svojou basovou linkou, ktorá mala vyriešenú kompozíciu v pesničke so základnými predstavami o ostatných nástrojoch. Ostatní sme na to nabaľovali naše predstavy.
Jano: Impulz na to, že pesnička sa naozaj narodí, je intenzívny pocit vnútri. Máš jednoducho naozaj čo povedať a vieš približne čo, ako, prečo. Tým pádom nestačí iba riff, musí byť aj pocit a motív.
Mako: Na počiatku všetkého však stále stojí stará známa Umka, ktorá keď nekopne, tak sa nič neudeje.

Kto je hlavným hnacím motorom kapely?
Punk Funk Gene in us

Aký mate názor na hranie coverov? Je to ľahšia cesta pre oslovenie publika?Maťo: Postráda to možnosť sebarealizácie a vyjadrenia.

Neuvažovali ste pridať do niektorých songov saxofón?
Všetci: Nie, neuvažovali sme.
Dušan: Mám v predstave pozývať hudobných hostí na koncerty a ten saxík mi je moc blízky.
Maťo: Mňa napadlo, že do rýchlych vecí by sa hodila dychová linka. Komplexne by som si vedel predstaviť trombón, trúbku, saxík, ale s tým, že by som to bral ako možnú zmenu aranžmán a osvieženie.

Ma to gitarista vo funk kapele ťažké, keď mu nemá kto zdvojovať gitaru, predovšetkým cez sóla?
Maťo: Slapová basa dokáže vyplniť celkom kvalitne priestor pod gitarou, ale je pravda, že mi trochu chýba pod sólami zložitejšia harmónia. Myslím tým cele akordy, nie len kvintakordy, ale aj septakrody, pretože na sólo treba dobrý podklad. Basa skrátka nevytvorí plný akord, ktorý by dofarbil sólo.



V HlaveXXII s vami vystupovala kapela Sweet Woman Stuff, ktorá mňa osobne predovšetkým zvukom veľmi neoslovila. S čím ste vystupovali vy?
Jano: asa Fender Jazz, krabičky Sadowsky a Gerhát, aparát Gallien-Krueger.
Dušan: Bicie Ludwig osadené Remami. Šlapku a stojany používam Yamaha, činely Meinl a Paiste, china, splash, ride, crash a cowbell.
Maťo: Ja hrám na Ibanez SA260 limitovaná séria. Struny používam D´addario 10/12, ale prechádzam momentálne na Dunlopu. Aparát mam Marshall JTM45 v koncáku osadenú s EL34kami. Bedňa sa rysuje.
Rišo: Používam kongá a shaker Meinl + tamburínu a rumbagule.
Mako: 2x hlasivkový sval napojený na krhlovité chrupavky, ktorých vnútorné plochy vytvárajú štrbinu medzi týmito dvomi útvarmi, pomáha im mikrofón Shure SM58.

Chystáte sa na letné festivaly? Myslím že hudba, ktorú robíte by vedela osloviť aj viac poslucháčov ako sú priestory malých Bratislavských klubov
Jano: Chceli by sme. Minimálne sa na dáky pôjdem pozrieť.
Maťo: Sme prihlásený na Rudavu a čakáme či nás vyberú.
Dušan: Koncom septembra hráme na Zahure, na východnom Slovensku.
Rišo: Čo sa Rudava festu týka, vyber kapiel sa uskutočňuje na základe hlasovania na stránke http://www.rudava.sk/ pod kolonkou -Echo Studios Makez Star. Máme hlasovacie číslo 26:)
Mako: Dúfam, že tieto plány klapnú, aby sme mohli priniesť dobrú náladu mnohým kútom nášho Slovenska.

Najbližšie koncerty?
Dušan: Najbližší máme v Nitre 1.mája v klube Naozzay a o deň nato hráme vo Zvolene vo World klube.

diky za rozhovor


autor: blaze

foto dodané kapelou
linky:
punK funK geniuS na


Text:

Smells Like Fish Spirit

When I was four, or like that
My father took me by the hand
We came to a tower above the town
First we climbed up and then we looked down

(He said)


Look, there are things that make it fine,
The sun, a smile, a dandelion,
And there are things that cut your breath,
Blindness, fear and, of course, death

There are those who chase their dreams
And folks who don’t know what it means
Then there are those who don’t know why
And those who don’t know when

There are those who put their hopes
In golden-silver envelopes
Lock them in a drawer and we call them"21st-century men"

chorus:
You smell like fish!
Take a restand choose your qualities
Before your wish
To be the Best
Becomes bestiality

(HU HA HU HA HU HA HU HA)

Now listen, keep these words for life
Stay true in your daily strife
Your deeds must grow from virtues
With roots in your heart

Side by side and hand-in-hand
Yeah, that’s the thing to understand
To kill the weeds you must find the seeds
That’s where the trouble starts

(That’right!)

People always boasted
But now they boast that they’re exhausted
Hey! Ain’t you find it weird
In a fishy kind-of-way?

Well I don’t say I am the one to judge
But I’ve got a bit of human touch
So come on (c’mon), let me be your
Friend who saves the day
chorus:
You smell like fish!
Take a restand choose your qualities
Before your wish
To be the Best
Becomes bestiality


0 Comments:

Post a Comment