15.10.2008

Randal Club, Bratislava

Negură Bunget(ROM), Galadriel, Vesna(CZE)

Zamračené popoludnie akoby predznamenávalo, čo sa v ten večer bude v bratislavskom Randal Clube diať. Vystúpenie jedného z najoriginálnejších telies na metalovej scéne bolo pre mňa v každom prípade veľkým lákadlom. Radové nahrávky Negură Bunget sú jednoducho úžasné atmosférické skvosty a aj preto sa u mňa vytvárala obava, či dokážu títo Rumuni túto atmosféru preniesť aj na pódium. Ak chcete vedieť ako to dopadlo, čítajte nasledujúce riadky.

Ako prvá s asi hodinovým oneskorením vystúpila česká folk black metalová kapela Vesna. Priznám sa, že žáner, ktorý táto kapela hrá ide dosť mimo mňa, tak sa budem snažiť koncentrovať najmä na vizuálnu stránku ich vystúpenia. Kapela na pódium prišla v zostave: gitara, basa, husle. Živý bubeník bohužiaľ chýbal. Kapela sa snažila síce s týmto nedostatkom vysporiadať pomocou automatu, no živý bubeník sa nahradiť nedá. V každom prípade však musím uznať, že Vesna si miestnych fanúšikov získala. Oceniť musím najmä veľmi príjemný kontakt s publikom prostredníctvom frontmana kapely. Okrem iného nám poprial aj veľa šťastia vo futbale proti Poliakom. Celkový dojem z ich vystúpenia bol však u mňa skôr neutrálny.

Bez absencií sa neobišla ani slovenská stálica Galadriel. Kapele kvôli horúčke chýbala speváčka Soňa. Ďalšie vrásky na tvári spôsobovali aj technické problémy gitaristu kapely. Absencia spevu síce dosť prekážala, no nasadenie kapely bolo napriek tomu veľmi vysoké a koncert im príjemne odsýpal. Setlist pozostával výhradne zo skladieb z posledných troch albumov, pričom sa hralo najmä z minuloročnej nahrávky Renascence Of Ancient Spirit. Bolo vidieť, že kapela sa kvôli vzniknutému časovému sklzu dosť ponáhľala a aj to bol pravdepodobne jeden z dôvodov prečo Galadriel pódium opustili už po ôsmich skladbách. Svoj koncert zakončili skladbou The End Of Eternity a po jej skončení sa bohužiaľ už nevrátili. Napriek tomu však po skončení ich koncertu u mňa prevládali príjemné pocity.

Niekoľko minút po jedenástej sa na pódium vypravila prvá kompletná kapela a to Rumuni Negură Bunget. Päť člennú zostavu (2 gitary, basa, bicie, klávesy) dopĺňal hráč na rôzne ľudové nástroje, ktorý dopomáhal aj s vokálmi. Negură Bunget sa počas svojho vystúpenia opierali o posledné dva veľmi úspešné albumy 'N Crugu Bradului a Om. Z nich vynikla najmä skladba Inarborat, ktorej intro sa hrá na dychovom nástroji dlhom asi dva metre. Vytýčiť môžem ešte inštrumentálnu folkovú skladbu Norilor, pri ktorej líder kapely udieral dvoma kladivkami do drevenej dosky, ktorú mal opretú o stenu. Musím uznať, že koncert bol neskutočne silnou pocitovou záležitosťou. Negură Bunget nám neraz ponúkli možnosť úplne sa oddať ich hudbe a vychutnávať si zimomriavky, ktoré nám počas ich koncertu na tele naskákali. Jedinou chybičkou krásy bola len slabá komunikácia s publikom zo strany kapely. Možno to však patrí k ich prejavu. Celkovo som však bol s ich vystúpením veľmi spokojný a teším sa na možnosť kedy si to budem môcť zopakovať.

Na záver teda už môžem len zhrnúť, že som sa zúčastnil veľmi podarenej akcie s (poväčšine) dobrým zvukom a slušnou návštevou, ktorej nezabránila ani konkurenčná akcia organizovaná na futbalovom štadióne Slovana.

1 Comment:

  1. Anonymný said...
    Super, Pilgrime:) Posledna veta ma zabila.
    Co dodat? Super koncert, som rad, ze si ma tam zobral.
    Dudri

Post a Comment