Pred pár dňami neoficiálne, dnes potvrdené: legenda rockovej hudby Faith No More, ktorí v rokoch 1985 - 1997 vydali 6 štúdiových a 1 živý album, sa po 10 rokoch opäť dávajú do kopy minimálne na európske turné, ktoré bude prebiehať toto leto. Je teda možné, že sa objavia aj na nejakom našincovi blízkom festivale.
Zostava je ako na poslednom albume "Album of the Year" z roku 1997. Pôvodný gitarista Rick Martin, ktorý skupinu opustil roku 1993 kvôli nezhodám s ostatnými členmi, sa turné teda nezúčastní.

Tieto správy potvrdil basák Bill Gould a nevylučuje, že by sa skupina v budúcnosti pustila do skladania nového materiálu.

Zostava:
Mike Bordin - Bicie
Roddy Bottum - Klávesy
Bill Gould - Basa
Jon Hudson - Gitara
Mike Patton - Spev

Na internete sa súbežne s novým klipom švédskych drvičov k skladbe Trenches objavili aj zostrih z jeho natáčania. Pozrite si video nižšie.....

Skladba Trenches pochádza z posledného albumu "Versus", z ktorého sa len v Amerike predalo za prvý týždeň cez 1.600 kópii. Úspech dosiahol Versus aj vo Švédsku a Fínsku, kde sa umiestnil v rebríčku na 14. respektíve 12. mieste. Producentom tohto diela bol Tue Madsen (spolupracoval s Heaven Shall Burn, Dark Tranquiliti, Moonspell), ktorý sa podieľal aj na dvoch doposiaľ najviac cenených nahrávkach kapely: "rEVOLVEr" (2004) a "The Dead Eye" (2006).





foto: weekendlabs.se


Súvisiace články:
Nový klip The Haunted

Švédski progresívni metalisti Opeth sa v rámci svojho tohtoročného turné predstavili svojim fanúšikom aj v Moskve, 20. februára v 1Rock club-e. Pozrite si setlist a zábery z koncertu nižšie...


Setlist Opeth, Moskva, 20. február 2009:

01. Heir Apparent
02. Ghost of Perdition
03. Godhead's Lament
04. Credence
05. The Leper Affinity
06. Hessian Peel
07. Closure
08. The Lotus Eater
09. Deliverance








Súvisiace články:
Report: Opeth,Cynic,The Ocean Viedeň, 7.12.2008
Opeth zverejnili video k skladbe "Burden"
Vydanie nového DVD Opeth sa blíži

foto: maths.bris.ac.uk

Švédska metalová kapela The Haunted zverejnila video k skladbe "Trenches". Skladba pochádza z albumu "Versus", ktorý kapela vydala minulý rok. Natáčanie prebiehalo v decembri v Gothenburgu a režíroval ho Daniel Larsson. Video si môžete pozrieť nižšie.





Arjen Lucassen, hlava prog-rockového projektu Ayreon zverejnil podrobnosti týkajúce sa jeho nového projektu Guilt Machine. Narozdiel od Ayreon, v Guilt Machine nebude účinkovať široká plejáda spevákov z rockovej a metalovej scény. Arjen sa tentokrát rozhodol spolupracovať s alternative rockovým spevákom Jasperom Steverlinckom.


"Zo začiatku bolo ťažké presvedčiť Jaspera, aby spieval na tomto albume, pretože pochádza z úplne iného hudobného pozadia. Dokonca ani nevedel, čo prog vlastne je, ale spravili sme z neho "veriaceho". Čo obdivujem najviac na Jasperovom hlase, okrem jeho krásnej farby, je emócia a vierohodnosť, ktorú vkladá do svojho výkonu a enormného rozsahu. Vzhľadom na to, že tento projekt zahŕňa iba jedného speváka, potreboval som teda niekoho skutočne univerzálneho, kto by vedel zobraziť skutočne všetky nálady, v čom Jasper nesklamal. A okrem toho je to skutočne milý a horlivý chlap."

Zostava Guilt Machine bude vyzerať nasledovne:
Arjen Lucassen: rôzne nástroje, spev
Jasper Steverlinck (ARID): spev
Chris Maitland (ex-PORCUPINE TREE): bicie
Lori Linstruth (ex-STREAM OF PASSION): sólo gitara

V roku 2009 oslávi gitarista Page Hamilton (HELMET) 20 rokov svojej spolupráce s ESP Guitars. Podobne ako George Lynch (Dokken, Lynch Mob) a Kirk Hammett (Metallica), bol aj Hamilton jedným z najrannejších profesionálnych gitaristov, ktorí na začiatku 80tych rokov začali podporovať ESP.

Ako pripomienku tohto výročia dala spoločnosť ESP na trh dva modely Hemiltnovej signaturovanej série. ESP Page Hamilton MG a LTD PH-600MG sú dokonalými replikami originálnych ESP custom modelov vrátane „opotrebenia“ nástroja a hardwaru.

PAGE HAMILTON MG ESP

PH-600 MG


Viac na www.espguitars.com

Tohtoročný festival Ozzyho Osbourna, Ozzfest sa s najväčšou pravdepodobnosťou neuskutoční. Podľa hovorcu Ozzyho, plánuje bývalý líder Black Sabbtah najskôr svoj ďalší štúdiový album. Správa o neuskutočnení tohtoročného Ozzfestu nie je však vzhľadom k finančným problémom natoľko prekvapujúca. Ozzfest začínal ako turné počas celého leta. Minulý rok však obsahoval len jeden koncert, 9. augusta v Dallase, kde sa ako headlineri predstavili Metallica, Serj Tankian a Ozzy.

Spoluorganizátorka Ozzfestu, manželka Ozzyho, Sharon prišla v roku 2007 s experimentom, kedy umožnila voľný vstup na festival. Rovnako však, ako mali diváci voľný vstup, hrali zadarmo aj kapely, čo však viedlo k nedostatku veľkých mien.

Ozzy momentálne pracuje na svojom 10. štúdiovom albume v Los Angeles, ktorým by mal nadviazať na úspešnú nahrávku z roku 2007, Black Rain. Vydanie nového materiálu je naplánované na americký Deň vďakyvzdania.


foto: bitpom.com


Súvisiace články:
Ozzfest navštívilo 30,000 ľudí
Ozzfest si pripomenul Dimebaga Darrella
Ozzfest si bude pripomínať Dimebag Darrella
Ozzy plánuje ďalší album
Ozzy a Metallica headlinermi Ozzfestu?
NEWS: Ozzfest mieri do Londýna?

Austrálski rockeri INXS sa rozhodli vrátiť podľa ich slov ku pôvodným koreňom a ako cestu si vybrali vyhodenie ich súčasného speváka Jason Dean Fortunea, ktorý nastúpil do skupiny po nebohom Michael Hutchenceovi v rámci výberu cez reality show v roku 2005.

Kapela sa s Jason Dean Fortuneom rozlúčila aj pravdepodobne z iného dôvodu. Sám Fortune totiž priznáva, že bol pomerne silno závislý na kokaíne a aj napriek dobe dvoch rokov, kedy po drogách nesiahol uvádza tento fakt ako dôvod, prečo sa s ním ostatní členovia INXS rozlúčili.


Discography INXS:

INXS (1980)
Underneath the Colours (1981)
Shabooh Shoobah (1982)
The Swing (1984)
Listen Like Thieves (1985)
Kick (1987)
X (1990)
Welcome to Wherever You Are (1992)
Full Moon, Dirty Hearts (1993)
Elegantly Wasted (1997)
Switch (2005)


foto: smh.com.au

Švédski black-death metalisti zo skupiny The Legion zverejnili info o svojom novom albume. „Sme hrdí, že môžeme potvrdiť vydanie nášho tretieho albumu, ktorý ponesie názov A Bliss To Suffer.

Vydanie je naplánované na 27. apríla tohto roku cez Listenable Records. Skladby, ktoré sme nahrávali na prelome rokov 2007 a 2008 sa nesú v duchu atmosférických a epických prvkov.“

Na vedomie sa všetkým dáva, že z kapely odišiel náš spevák!!! The Bag Of Bones momentálne hľadá svoj nový hlas. Všetko potrebné máme v skúšobni (ako aparát na spev, mikrofón, análne kolíky, fastun gel a podobne). Poznáte niekoho kto by sa na to dal? Musí to byť poriadny týpek so zmyslom pre pravú rockovú show a zároveň musí vedieť odspievať náš bohatý repertoár.

Ešte raz ukážky sú tu: www.myspace.com/thebagofbones

Kto by mal záujem, alebo o niekom viete napíšte nám e-mail: thebagofbones@gmail.com alebo mi volajte 0905 877 640.
Jedine z okolia Ba. (Špeciálnu prednosť majú speváci z Lozorna)

Dugo

Dňa 27.2. 2009, okolo 18:30, vypukne v Randal Clube ďalšia metalová akcia ako sa patrí. Týmto koncertom sa otvára jarné turné kapiel Kamorthon a The Paranoid, s názvom "Your spirng tour", ktoré okrem iného skrýva aj nový materiál z produkcie týchto dvoch formácii. Kapely svoje songy už nahrali a podľa ich slov budú už čoskoro zverejnené na hudobných portáloch. Ako hostia prídu v tento večer zahrať aj známi tharsheri Antropoid, o ktorých nie je už dosť dlho počuť. A o nič menej zvučné meno, Pantera revival sa tak isto predstaví na doskách Randal Clubu.

Dúfame, že nikto z Vás si túto akciu nenechá ujsť, že sa nás tu zíde v hojnom počte a že bratislavské publikum opäť raz ukáže, že metal ani zďaleka neumiera.

KREATOR (Ger) + Caliban (Ger) + Eluveitie (Swi) + Emergency Gate (Ger)
17.2.2009, PKO, Bratislava

Legenda európskeho thrash metalu - KREATOR, vydala nedávno veľmi podarený opus “Hordes Of Chaos“, ktorý sa vydavateľstvo rozhodlo podporiť aj turné. K hviezde svetového mena potom už len stačilo primixovať ďalšie 3 lákavé kapely a o návštevnosť by mohlo byť vystarané. Takto umne navrhnutý Nemecko-švajčiarsky štvorzáprah sa počas ťaženia Európou zastavil aj v Bratislave, aby naplnil PKO dávkou poriadneho metalu.


Celú estrádnu show otvorila mladá nádejná squadra EMERGENCY GATE, ktorá prišla spropagovať v poradí svoj druhý nosič “Rewake“ (prvý vydaný u veľkého labelu Silverwolf / SPV). Šuhaji produkujú sympatický, rázny moderný metal postavený na hutných riffoch, podmaznutý klávesami a striedaní agresívneho a čistého spevu. Práve v čistých polohách mi vokalisita Matthias Kupka pripomínal spevom Ville Laihialu (ex-SENTENCED, POISONBLACK). Z ich vystúpenia sršalo mladícke nadšenie a chuť z hrania. Jednoznačne pohybovo najaktívnejšia kapela večera!


Po s chuťou odohranom sete EMERGENCY GATE, si to na pódium šinula švajčiarska mnohopočetná folk-metalova banda ELUVEITIE, ktorej posledný album “Slania“ zožal celosvetový úspech. Logicky vzato, skladby z tohto albumu tvorili gro vystúpenia ELUVEITIE. V čom vlastne tkvie tajomstvo ich úspechu? V podstate ide o mix moderného melodického metalu Mede in Sweden s jemnou prímesou keltského folklóru a (nemetalových) nástrojov, ako huslí (aj keď takí fanúšikovia SKYCLAD či MY DYING BRIDE by mohli o ich nemetalovosti viesť dlhé polemiky), rôznych píšťal a divného nástroja nazývaného Hurdy-gurdy (strunový nástroj podobný viole s kľukou a akýmisi zvláštnymi tlačidlovými klávesami). Takže nič zas až tak objavné títo Švajčiari nestvoril, akurát v správny čas na správnom mieste umne skombinovali metal s folkom! Všetky tie folkové motívy a vyhrávky ďaleko viac vynikli v záverečných pomalších songoch ako v rýchlych kde plnili skôr okrajovú, doplnkovú úlohu.
Hlavného barda Chriegela, ktorý mal na starosti rev, píšťaly a v závere hrabol aj do strún Mandoly, vokálne doprevádzali sympatické dámy Meri (husle) a Anna (Hurdy-gurdy, píšťala). Obe slečny na pódiu vyvádzali viac ako celý mužský zbytok kapely dohromady. Divoký headbanging, poskakovanie, tanečky.
Napriek početnému množstvu nástrojov bol zvuk pekne čitateľný. Jeden song si s kapelou zahral aj gitarista spriatelených CALIBAN.
Skutočne milé vystúpenie do spevu i do tanca!

playlist:
Bloodstained Ground
Gray Sublime Archon
The Song Of Life
...Of Fire, Wind & Wisdom
Primordial Breath
Tarvos
Inis Mona
Tegernakô


Rozjuchaný set Švajčiarov vystriedala agresívna, ako britva ostrá, metalcorová jazda partie zvanej CALIBAN. Kotol nespútanej energie explodoval ako na pódiu tak aj pod ním. Dokonca sa vytvoril celkom slušný circle pit kde besnenie fanúšikov kulminovalo. A keďže germáni majú na svojom konte viac ako 8 albumov(konkrétne 7 CD a 2 splitká), bolo v ten večer z čoho vyberať.
Andreasov hlavný grcavý vokál podporil (prevážne falošným) spevom gitarista Denis. Prílišným Andreasovým obkecávaním však celé vystúpenie tratilo na dynamike.
Osvetľovač mal zrejme už celkom slušne naštudovaný setlist, a bolo preto zaujímave sledovať efektný synchrón svetiel a kopákov.
Žiaľ po nejakej 4-5 skladbe sa mi začala produkcia CALIBAN zlievať do jedného nedefinovateľného zhluku spevákového kriku a doprovodného rámusenia, v ktorom som stratil prehľad o štruktúrach skladieb. Takže už bolo jedno či hraje 6 alebo 10 vec... všetko znelo rovnako.
Ako moment pobavenia pôsobila spartakiádna vsuvka prebiehajúcich fans z pravej a ľavej strany na opačnú a ich vzájomne strety...ale veď prečo nie, koncerty sú hlavne o užívaní si a odventilovaní prebytočnej agresie!

Hviezdu večera, Nemecko-fínsky kvartet, som mal možnosť vidieť už štyrikrát. Bratislavská show KREATOR (piata v poradí), ale predčila všetky dovtedajšie vystúpenia. Nielen veľkosťou scény, ale hlavne setlistom zloženým ako z osvedčených best off hitov (Extereme Agression, Pleasure To Kill, Flag Of Hate, Coma of Souls, Betrayer), tak aj z nových výborných flákov.
Dovtedy hustý zvuk ešte zhustol. Dav hrozičov narástol a plocha pod pódiom vyzerala skutočne zaplnená.
Za pódiom zdobenom kompletným postapokalyptickým výjavom z nového album, čnelo obrovské biele plátno, na ktoré bola k príslušným skladbám premietaná projekcia, čo celú thrashovú rúbanicu ešte umocňovalo. Keď sa nepremietalo, zmenilo sa pozadie na cover z nového CD. To sa počas setu germáncov niekoľkokrát vystriedalo.

Spolok združený okolo večne nasratého krikľúňa, Mille Petrozzu, nenechal nič na náhode, a z rukávu súkali jednu pecku za druhou. Po krátkom akustickom intre otvorili show titulnou skladbou Hordes Of Chaos s heroickou Barbar Conanovskou projekciou (z môjho pohľadu, nie práve najkreatorovskejší motív, vhodnejší skôr pre MANOWAR) a ďalšou novinkou Warcurse. Pri následujúcich, starších, songoch prítomný dav nebolo treba ani veľmi burcovať. Millemu pekne papali z ruky, každú skladbu odmenili neutíchajúcim skandovaním a doplňujúcimi vokálmi (Phobia).
Do nového albumu hrabli KREATOR ešte dvakrát ( Destroy What Destroys You, Amok Run).
Mille aj keď má možno pár kilogramov navyše a o pár centimetrov kratší vlasový porast, stále je ten istý jedovitý thrasher s dynamitom v hlase ako zamladi. Agresívny štekot podtrhnutý veľmi sugestívnou mimikou a zlovestné gestá.
Sympaťák Sami sa po pódiu pohyboval s kľudom Angličana a maximálne sa sústredil na svoj výkon. Christiana ste s jeho V basou takmer nevideli v inej póze ako v predklone, energicky metajúc hlavou. Vlastne až v ten večer som si všimol, že na basu hraje výlučne prstami. Napriek tomu mal jeho nástroj správne agresívny cveng!
Spolok nezabudol v závere ani na Ventorov vokálny príspevok. Ten si uplatnil v sypanici Riot Of Violence.
Po nej zazneli už len dve vykopávky: Flag Of Hate, Tormentor a bolo po všetkom!
Výborný výkon, prepracovaná show, perfektné kulisy... jedno z najlepších vystúpení, ktoré som od KRATOR videl.

Necelá osemstovka fanúšikov si po utorňajšom koncerte mohla spokojne chrochtať blahom!
KREATOR playlist:
01. Intro / Chaos Of The Damned
02. Hordes Of Chaos
03. Warcurse
04. Extreme Aggression
05. Phobia
06. Voices Of The Dead
07. Enemy Of God
08. Destroy What Destroys You
09. Pleasure To Kill
10. People Of The Lie
11. Coma Of Souls
12. The Patriarch
13. Violent Revolution
14. Terrible Certainly
15. Betrayer
16. Amok Run
17. Riot Of Violence
18. Flag Of Hate
19. Tormentor

ELUVEITIE



CALIBAN

KREATOR


fotos by: Lilith

Nový album fínskej power metalovej kapely Stratovarius vyjde 21. mája. Jeho názov je "Polaris" a bude sa jednať o prvú nahrávku kapely od odchodu gitaristu a hlavného skladateľa Tima Tolkkiho.

Novú nahrávku bude kapela predstavovať počas turné, ktoré odštartujú v máji vo Veľkej Británii. Slovenským fanúšikovia budú môcť ich vystúpenie vidieť na českom festivale Masters Of Rock.






Súvisiace články:
"Kauza Stratovarius" pokračuje
Stratovarius oznamujú meno nového gitaristu

Santa „Barbarskí“ Kalifornčania zo skupiny Devildriver zverejnili názov v poradí ich štvrtého albumu. Nahrávka ponesie názov Pray For Villains a na trhu sa objaví v priebehu tohto leta. Producentom amerických groove metalistov bude tento krát gitarista Logan Mader (Machine Head). V rámci letných festival sa Devildriver predstavia na Download 2009.





Discography Devildriver:

DevilDriver - 2003
The Fury of Our Maker's Hand - 2005
The Last Kind Words – 2007


foto: lrb.lu

Miika Tenkula, gitarista a hlavný skladateľ už zaniknutej fínskej rockovej formácie Sentenced, bol včera nájdený mŕtvy vo svojom dome. Zomrel vo veku 35 rokov. Oficiálny dôvod jeho smrti ešte nebol zverejnený, no o Miikovi bolo známe, že mal problémy s alkoholom, ktoré sa objavili po zániku Sentenced.

Agathodaimon potešili svojich priaznivcov koštovkou z pripravovaného albumu. Na svoju myspace stránky zavesili skladbu Heliopolis (objaví sa aj na CD kompilácii nemeckého časopisu Metal Hammer), ktorá bude otváračkou nového albumu Phoenix. Ten sa na pulty dostane presne o mesiac, 20. marca 2009.

Kapela sa ďalej nechala počuť, že aj na novej doske bude pokračovať v duchu odlišnosti jednotlivých skladieb. Preto sa rozhodli, že do vydania Phoenix-u bude postupne zverejňovať na myspace ukážky aj ostatných songov.

Link na Agathodaimon myspace TU


Discography Agathodaimon
Carpe Noctem - Demo I (1996)
Near Dark - Demo II (1997)
Tomb Sculptures (1997)
Blacken the Angel (1998)
Higher Art of Rebellion (1999)
Bislang [EP] (1999)
Chapter III (2001)
Serpent's Embrace (2004)
Phoenix (2009)


foto: none.ge

Poľskí blackmetalisti Behemoth oznámili nahrávanie nového štúdiového albumu. Stane sa tak v priestoroch Radio Gdansk studio v Poľsku. Ako producenta a „majstra zvuku“ si Poliaci vybrali švédsku kapacitu Daniela Bergstranda, ktorý už spolupracoval s veličinami ako In Flames, alebo Meshuggah.

Bergstrand: "Bicie sú už rozostavené v štúdiu a nazvučené. Mám obrovskú radosť z toho, ako rýchlo nám to ide. Stopy bicích sa nahrajú tu u nás, v Radio Gdansk v priebehu najbližších dvoch týždňov. Potom, pravdepodobne okolo mája sa pustíme do finálnej mixáže.“

Bergstrand osadil na bicie až 22 mikrofónov, aby podľa jeho slov dosiahol dokonalý prirodzený a organický zvuk, takže fanúšikovia úderných rytmov na tomoch sa očividne majú na čo tešiť.

Discography Behemoth:

Sventevith (Storming Near the Baltic) (1995)
Grom (1996)
Pandemonic Incantations (1998)
Satanica (1999)
Thelema.6 (2000)
Zos Kia Cultus (Here and Beyond) (2002)
Demigod (2004)
The Apostasy (2007)
At the Arena ov Aion – Live Apostasy (2008)


foto: alanwho.com


Súvisiace články:
Behemoth s novým vzhľadom na myspace
Nová skladba Behemoth

Progresívni metalisti zo švédskeho Gothenburgu, Evergrey zverejnili dátumy svojho európskeho turné, ktoré bude prebiehať počas celého apríla. V rámci neho sa k nám najbližšie dostanú do Viedne, 19.4.2009. Predkapelu počas celého tour im bude robiť zoskupenie Novembre. Rozpis celého turné nižšie:


Tourdates Evergrey:
3 - Bochum, Germany - Matrix
4 - Vosselaar, Belgium - Biebob
5 - Zoetermeer, Netherlands - Boerderij
7 - London, UK - Underworld
8 - Paris, France - Nouvieau Casino
10 - Bergara, Spain - Sala Jam
11 - Madrid, Spain - Sala Caracol
12 - Barcelona, Spain - Mephisto
14 - Pratteln, Switzerland - Z7
15 - Goriza, Slovenia - Mostovna Nova
17 - Budapest, Hungary - Diesel
18 - Beograd, Serbia - SKC
19 - Vienna, Austria - Szene
20 - Frankfurt, Germany – Batschkapp


Discography Evergrey:

The Dark Discovery (1998)
Solitude, Dominance, Tragedy (1999)
In Search of Truth (2001)
Recreation Day (2003)
The Inner Circle (2004)
A Night to Remember (Gothenburg Concert CD&DVD) (2005)
Monday Morning Apocalypse (2006)
Torn (2008)

foto: prog4you.com



Súvisiace články:
Nový klip Evergrey

Americký thrasheri z formácie Testament vydajú cez Prosthetic Records live albumu., ktorý by sa mal na pulty dostať 14. apríla tohto roku. Nahrávka bude zachytávať vystúpenie kapely z 8. júna 1987, kedy sa predstavili v rámci druhého ročníka Dynamo Open Air Festivalu.

Pred vyše 14.000 divákmi vtedy odohrali v zložení spev - Chuck Billy, guitary - Alex Skolnick a Eric Peterson, basa - Greg Christian a bicie Louie Clemente, 45-minútový set, prevažne pozostávajúci z albumu Legacy. Päť skladieb z koncertu sa neskôr objavilo na EP "Live at Eindhoven"..


Tracklist "Live at Eindhoven '87":

1. Disciples of the Watch
2. The Haunting
3. Apocalyptic City
4. First Strike Is Deadly
5. Burnt Offerings
6. Alex Skolnick guitar solo
7. Over The Wall
8. Do Or Die
9. Curse of the Legion of Death (C.O.T.L.O.D.)
10. Reign of Terror


foto: latimesblogs.latimes.com


Súvisiace články:
Thrasheri Testament s novým videom
Formácia prekliatia

6. apríl je dátum, na ktorý potvrdila spoločnosť Universal Music vydanie deluxe edície legendy Black Sabbath. Tá bude niesť meno jedného z ich najznámejšieho albumu – Paranoid. Box bude pozostávať z troch diskov, pričom prvý bude obsahovať originálne skladby albumu Paranoid, na druhom budú skladby v podobe Quadraphonic mixu z roku 1974 a na poslednom disku nájdu fans songy nahraté v Regent Sound Studios, 16. až 17. júna 1970.

Album Paranoid bol pôvodne vydaný v roku 1970 a bol druhým počinom britských Black Sabbath. Aj vďaka najznámejším songom z tohto diela, ako Iron Man, War Pigs, ci Paranoid, predali Sabbs len UK cez 4 milióny kópii a boli štyri krát platinoví.

Tracklist "Paranoid" deluxe expanded edition:

Disc 1 (Original Album):

01. War Pigs
02. Paranoid
03. Planet Caravan
04. Iron Man
05. Electric Funeral
06. Hand Of Doom
07. Rat Salad
08. Fairies Wear Boots

Disc 2 (1974 Quadrophonic Mix):

01. War Pigs
02. Paranoid
03. Planet Caravan
04. Iron Man
05. Electric Funeral
06. Hand Of Doom
07. Rat Salad
08. Fairies Wear Boots

Disc 3 (Previously Unreleased Bonus Tracks):

Tracks 1-8 recorded at Regent Sound Studios, June 16-17, 1970:

01. War Pigs (instrumental)
02. Paranoid (alternative lyrical version)
03. Planet Caravan (alternative lyrical version)
04. Iron Man (instrumental)
05. Electric Funeral (instrumental)
06. Hand Of Doom (instrumental)
07. Rat Salad (instrumental)
08. Fairies Wear Boots (instrumental)


foto: uulyrics.com


Súvisiace články:
Heaven And Hell nahrávajú nový album
Tony Iommi vstúpi do siene slávy mesta Birmingham
Sharon poprela fámy o turné Black Sabbath
Heaven & Hell vydá album
Ozzy Osbourne si zaspieval s Camp Freddy
OZZY chce ešte dve platne
Paranoid sa dočká reedície

Švédsky death-melodici zverejnili dátumy pre ich Európske turné. K nám zavítajú najbližšie do Budapešti, kde vystúpia 26. mája. Celý rozpis turné nižšie:






21.05 Švajčiarsko - Metal Dayz Festival
22.05 Nemecko - Legacy Fest
23.05 Rakúsko - Summer Nights Festival
24.05 Chorvátsko (Záhreb) - Boogalo
26.05 Maďarsko (Budapešť) - Diesel
28.05 Taliansko (Rím) - Blackout
29.05 Taliansko (Roncade) - New Age Club
30.05 Taliansko (Pinarella di Cervia) - Rock Planet


foto: moshtix.com.au


Súvisiace články:
Arch Enemy: Prvé zábery z pripravovaného DVD
Michael Amott podpisuje s Dean Guitars

Gitarista hudobného zoskupenia Trans-Siberian Orchestra, Angus Clark prišiel s novým inštrumentálnym albumom, ktorý si zatiaľ môžete vypočuť na CDBaby.com. Časom bude podľa slov hudobníka dostupný cez Apple iTunes a Amazon. Tracklist albumu Your Last Battlefield spolu s linkom a vypočutie skladieb nájdete nižšie.


Tracklist Your Last Battlefield:

'Festival', 'Drunk Klingons', 'Burning Cities Of Cheron', 'Redjac The Menace', 'Pleasure Planet', 'The Dohlman's Tears', 'Let Me Help', 'Scalosian Water', 'I Am Kirok', 'Phoenix Hotel', 'Greensleeves'


Link Your Last Battlefield TU



foto: bartshatto.com

ICED EARTH, SAXON
16.2.2009, Masters Of Rock Café, Zlín

Poveternostné podmienky niekedy dokážu veľmi znepríjemniť cestu rockuchtivému našincovi. No čo by verný fanúšik neobetoval, aby zhliadol svojich obľúbencov.
Nie inak tomu bolo v zasnežený pondelkový večer, keď som si to pádil smerom Zlín na dvojkoncert pravoverných metals: ICED EARTH a SAXON.

Ako som už spomenul, zjazdnosť ciest si vybrala tentokrát svoju daň v podobe neskorého príchodu na miesto konania, a tak som úvodné skladby setu Zľadovatenej Zeme musel oželieť.
Moja horkosť sa našťastie po vstupe do pekných, (ešte stále) novotou voňajúcich priestorov Masters Of Rock Café v momente rozplynula.
Po okraj zaplnený klub okrem slušnej kapacity vynikal i výbornou akustikou a aj vďaka šikovnému zvukárovi, viac než podareným zvukom, ktorý má hneď po pár tónoch doslova zrazil do kolien. Silný, ostrý a pritom dostatočne konkrétny zvuk sa valil z reproboxov počas celej produkcie týchto sympatických „amíkov“.
ICED EARTH v podstate, až na pár výnimiek (úvodná dvojka z novinky “The crucible of man – Something wicked part II“: In Sacred Flames a. Behold the Wicked Child), vsadili na osvedčený a niekoľkokrát použitý playlist.
Až na dva prevetrali IE aspoň jedným kúskom všetky svoje albumy.
Vedomí si svojej vrcholnej tvorby zákonite padol najväčší výber skladieb na album “Something Wicked This Way Comes“ (Burning Times, Watching Over Me, Melancholy, My Own Savior). Rafinované postupy a silné melódie - hlavné stavebné prvky skladieb ICED EARTH, museli osloviť aj nefanúšika kapely!
Matt bol v ten večer až neobvykle ukecaný, a takmer ku každej skladbe mal nejakú tú zmysluplnú prupovídku. Zas a opäť dokázal, že je vo výbornej hlasovej kondícii a plne využíval celé spektrum svojho fantastickému hlasu. Dokonca nemal problém uspievať aj náročné, vysoké Ripperové polohy (Setian Massacre , Ten Thousand Strong). Hecoval obecenstvo, hrozil, robil grimasy a fans mu to oplácali mohutným skandovaním.
Už tradične mu vo vokáloch skvele sekundovali čoraz sivovlasejši kmeť Jon Schaffer a sympatický basák Freddie, ktorému pre neustály headbanging nebolo v záplave vlasov mnohokrát ani vidieť do tváre. A tam kde nestačil ani Freddie pomohli predohrané zbory a jemné sample (Dracula).
Kapela, hoci nie je na pódiu až tak pohybovo zdatná, vyrovnávala tento svoj drobný nedostatok srdečnosťou prejavu a kvalitnými hráčskymi výkonmi. Aj Troy (sólová gitara), ktorému onoho času ušla nejaká tá vyhrávka, hral tento večer čisto a bez falošných tónov.

Po klasickom sete nasledoval už len jediný prídavok, skladba s rovnakým názvom ako aj názov kapely, Iced (Mother Fucking, ako s chuťou dodávajú) Earth.
Po nej už len povinná klaňačka a útek do tourbusu či na hotel.
Jediný z kapely, ktorý znášal ataky fanúšikov bol územčistý bicman Brent Smedley. Unavený, ale o to ochotnejší zapózovať akémukoľvek objektívu.


ICED EARTH Playlist:
01. In Sacred Flames
02. Behold The Wicked Child
03. Setian Massacre
04. Burning Times
05. Declaration Day
06. Vengeance Is Mine
07. Violate
08. Pure Evil
09. Watching Over Me
10. Ten Thousand Strong
11. Dracula
12. Melancholy
13. My Own Saviour
prídavok:
14. Iced Earth

Po skončení setu ICED EARTH nastala totálna prestavba pódia. Zmenili sa bicie a pribudli fantasy kulisy po stranách. V pozadí sa hrdo vypínalo obrovské logo kapely a cover aktuálneho albumu “Into the Labyrinth“

S takmer japonskou presnosťou otvorilo koncert SAXON Intro a úvodná power paľba z nového albumu Battalions Of Steel. Metaloví rytieri vyrazili v plnej zbroji s tými najostrejšími zbraňami v rukách. Kvalita zvuku nepoľavila, snáď len pán zvukár trošku ubral na intenzite (neboli taký uhučaní ako IE).
Biff nie je typ frontmana čo vás nejak obzvlášť upúta hlasom, alebo výzorom, sála z neho taká zvláštna nostalgická aura, ktorá vás prinúti sledovať toho postaršieho pána, čo to na pódiu stvára. A musím uznať silu v hlase má stále riadnu a jeho kusavý prejav sa vám zaryje pod kožu!
Sasovia našťastie nezamrzli výberom skladieb 80tych rokoch, ale zvolili opačnú taktiku ako ich mladší americkí kolegovia a vsadili na aktuálnu tvorbu. Nové album prevetrali silnými piatimi kúskami (Battalions Of Steel, Demon Sweeney Todd, Hellcat, Valey Of The Kings, prídavok: Live To Rock). Biffovi naživo nové skladby sedia, rovnako ako na CD a vôbec by som sa nebránil ak by ich zaznelo viac. Tým, že v mnohých z nich použili predohraté klávesové podmazy zneli takmer albumovo.
Prekvapivo boli páni (v rockoch) celkom vytrvalí, neustále v pohybe využívali všetky úrovne, ktoré pódium poskytovalo. Bezpochyby v najlepšej kondícii bol basák Nibbs Carter, ktorý k pobehovaniu a spartakiádnemu precvičovaniu krčných stavcov pridal sem tam nejaký ten doprovodný vokálik.
Pri starších flákoch (Heavy Metal Thunder, Power And The Glory, Crusader) obecenstvo netrebalo ani obzvlášť postrkovať. Reagovalo spontánne a les hroziacich rúk bol pekne hustý. Moderný zvukový kabát starinkám jednoznačne svedčal. Pôsobili sviežo a aktuálne a výborne sa hodili k súčasnej tvorbe. Neodmysliteľnou súčasťou živého vystúpenia SAXON býva titulná skladba z prelomového albumu “Wheels Of Steel“.
Po dvanástich kúskoch spokojná a prepotená kapela prihodila ešte tri rázne rock ´n rollové pecky; novinku Live To Rock a hit zo začiatku 80tych rokov Princess Of The Night a Denim And Leather.

Po takejto „nakládačke“ každí, po poctivom metale túžiaci fanúšik, mohol odisť z koncertu s pocitom uspokojenia.


SAXON Playlist:
01. Battalions Of Steel
02. Heavy Metal Thunder
03. Witch Finder
04. Demon Sweeney Todd
05. 747 (Strangers In The Night)
06. Hellcat
07. Hair of Dog/Atila
08. The Letter
09. Valey Of The Kings
10. Wheels of Steel
11. Power And The Glory
12. Crusader
prídavok:
13. Live To Rock
14. Princess Of The Night
15. Denim and Leather

Fotos by: Lukáš Urbaník/ http://www.rockportal.cz

SAXON - Into the Labyrinth
Steamhammer / SPV © 2009
štýl: NWOBHM | Tradičný Metal

Matadori Novej vlny britského heavy metalu SAXON, opäť hrdo pozdvihli vlajku štýlu, u ktorého kolísky stáli. V krefeldskom štúdiu Blind Guardian - Twilight Hall zvečnili do strieborných kotúčov pod dozorom Charlieho Bauerfeinda 13 skutočne heavy songov!

Novinku týchto nezlomných Sasov,Into the Labyrinth, by som štýlovo zaradil niekam na pomedzie albumov “Lionheart” a “The Inner Sanctum”. Silné melódie, nezameniteľný Biffov spev a riffy kĺbiace v sebe úsečnosť AC/DC a výpravnosť IRON MAIDEN. 
Producentský rukopis Charlieho tlačí nahrávku na mnohých miestach viac k aktuálnemu epickému soundu BLIND GUARDIAN. 

Monumentálny výpravný otvárak Battalions Of Steel s minintrom v úvode, a klávesovým podmazom, je ukážková power jazda, z ktorej sála mladícky entuziazmus, súčasných heavy kapiel! Spevná sloha, chytľavý bridge, vrcholiaci vzletným refrénom... a máme koncertný otvárak ako vyšitý! V podobne ráznom duchu sa nesú i filmová Demon Sweeney Todd a historická Valley Of The Kings.
Ako osviežiť typicky rockovú rezavú vec akou je Live To Rock, aby neznela prehistoricky?
Stačí decentné dávka moderných samplov a je z toho štadiónový hit vzor 2009!
Biff hoci nepatril nikdy do mojej Top.10 speváckych bohov, bravúrne ovláda rôzne podoby svojho zastretého hlasu. Ako artista v manéži šikovne manévruje medzi vypätými polohami (Hellcat, Protect Yourselves), cez jemné baladické naliehanie (Voice), až po svojské „cedenie medzi zubami“, ktoré končí v košatých viac-hlasých refrénoch. 
Drobnými pojítkami medzi skladbami sú kratučké intermezzá.
Nesmiem zabudnúť ani na skvelý gitarový tandem Quinn/Scarratt, ktorý každý song okorení majstrovským sóličkom.

Aj keď sa “Into the Labyrinth“ môže spočiatku javiť ako priamočiary a jednoznačný metalový album, pri opakovanom vypočutí vyplavú na povrch mnohé rafinovane ukryté štýlotvorné odbočky: clivé blues (Slow Lane Blues), tradičný hard rock (Live To Rock ) a valivý moderný rock (Crime Of Passion) a v neposlednom rade hymnický power metal (Battalions Of Steel , Valley Of The Kings). Aj vďaka tejto mnohotvárnosti album nenudí a nezapadá do uniformného jednoštýlového šuflíka. 

Hoci SAXON nikdy nedosiahnu veľkosť IRON MAIDEN a nebudú vypredávať stotisícové štadióny, nemusia mať obavy, že ich po takto hudobne pestrom albume niekto zahodí do starého železa.
V konečnom hodnotení SAXON stvorili poctivý a ľahko nadpriemerný album, nie však rucajúci mantinely štýlu!

Hodnotenie: 6,5/10


Skladby:
1. Battalions Of Steel 
2. Live To Rock 
3. Demon Sweeney Todd 
4. The Letter 
5. Valley Of The Kings 
6. Slow Lane Blues 
7. Crime Of Passion 
8. Premonition In D Minor 
9. Voice 
10. Protect Yourselves 
11. Hellcat 
12. Come Rock Of Ages (The Circle Is Complete) 
13. Coming Home (Bottleneck Version)

Total: 50.10 min

Zostava:
Peter "Biff" Byford - spev 
Paul Quinn - gitara 
Doug Scarratt - gitara 
Tim "Nibbs" Carter - basa
Nigel Glockler – bicie

kontakt:
www.saxon747.com


  

Nové video nemeckých Kreator k skladbe "Hordes Of Chaos" nájdete pod novinkou. Klip bol natočený 2. novembra v Berlíne s režisérom Jörnom Heitmannom, ktorý v minulosti režíroval aj video k skladbe "Enemy Of God" a taktiež niekoľko videoklipov Rammstein.






Fámy, ktoré sa dlho pretriasali ohľadom reunionu kapely Mr.Big sa stali skutočnosťou.
Po dlhých 13 rokoch sa kapela, preslávená hitmi predovšetkým v 90tych rokoch, predstaví v pôvodom zložení: spevák / frontman Eric Martin, Paul Gilbert/ gitara, Billy Sheehan/ basa a Pat Torpey / bicie znovu na jednom pódiu a to v rámci Japonského turné. Tour začína 5. júna v Sapporo a vyvrcholí 20. toho istého mesiaca v Tokyo v Budokane. V rámci tohto posledného vystúpenia natočia Mr.Big aj žive CD/DVD, ktoré bude vydané pri príležitosti 20. výročia kapely.

Mr.Big boli založení v roku 1988. Úspech sa dostavil už o rok neskôr, keď podpísali zmluvu s Atlantic Records pre nahratie ich debutu „Mr.Big“, s ktorým u kritikov obstáli v USA aj v Japonsku. Celosvetovú popularitu však dosiahli až ich druhým albumom „Lean Into It“, z ktorého vzišli hity "To Be With You and "Just Take My Heart". V roku 1996 opustil kapelu gitarista Paul Gilbert a Mr.Big ukončili svoju činnosť na dlhých 13. Až do dnešných dní.


Mr. Big turné: Japonsko 2009:
5.6 Zepp Sapporo
7.6 Zepp Sendai
9.6 Kouseinenkin Hall Ishikawa
10.6 Zepp Nagoya
12.6 Zepp Hukuoka
15.6 Grand Cube Osaka
17.6 Hiroshima ALSOK Hall
18.6 Osaka Kouseinenkin Hall
20.6 Budokan


foto: bandslowrock.blogspot.com

Century Media Records stanovili dátum vydania nového albumu melodických black metalistov z formácie Old Man´s Child. Ten ponesie názov "Slaves Of The World". Ako prví si ho budú môcť zakúpiť severoamerickí fans, 19. mája 2009. Kapela, ktorej pilierom je spevák a gitarista Galder (pôsobiaci aj v Dimmu Borgir) nahrala materiál pre nový album minulú jeseň vo Studio Fredman v Gothenburgu. Producentom bol Fredrik Nordström, ktorý sa okrem spolupráce s kapelami Dimmu Borgir, Arch Enemy, In Flames podieľal aj na dvoch predošlých albumoch Old Man´s Child - "In Defiance Of Existence" (2003) a "Vermin" (2005).


foto: blood-of-metal-chile.blogspot.com

Blížil sa koniec týždňa a ja som bol pozvaný na „slovenské finále“ medzinárodnej súťaže kapiel EMERGENZA. Vystúpilo dokopy 9 kapiel, ktoré hrali o postup do ďalšieho užšieho kola, konajúceho sa vo Viedni. Diváci zároveň s porotou rozhodovali hlasovaním pre najlepšie 3 kapely. Tie by sa mali 16.mája prezentovať na medzinárodnom poli vo Viedni.

Na úvod som zmeškal 1. kapelu s názvom LEGATO, keďže som prišiel až okolo 19:00. Pre korektnosť aspoň spomeniem, že podľa vypočutí pár poslucháčov hrali rockovú hudbu na štýl starého Teamu a spievali teda po slovensky. Kvalita vystúpenia bola vraj v poriadku.

Druhou v poradí (pre mňa prvou) bola progmetalový band KALIJUGE!. Chalanov hrajúcich hudbu veľmi pripomínajúcu Dream Theather, som videl aj na predošlom kole a aj tento krát sa mi veľmi páčili. Hrali naozaj na profesionálne úrovni, čo sa týka všetkého, či už to bol zvuk, presnosť prevedenie. Akurát ma mrzí, že toho Dreamu tam bolo cítiť naozaj dosť. Na konci ich vystúpenia bolo už vcelku dosť ľudí a Randal bol do polovice plný.

Po Kalijuge vystúpila bratislavská progresom šmrcnutá hardrocková (momentálne) štvorica MOBYDICK. Sála sa začala viac a viac plniť a mal som dojem, že práve na túto kapelu bolo najviac hlasujúcich ľudí. Hrali prevažne skladby z nového albumu, ktorý má onedlho vyjsť a ešte 2 staršie veci. Kapela hrala s nasadením, čo bolo aj samozrejme počuť a hlavne vidieť na reakciách obecenstva. Začal som mať pocit, že Mobydick určite postúpi resp. že asi vyhrá. Ale ako sa neskôr ukázalo, mýlil som sa.

Ďalšia zostava s názvom ERRATUM nadelila divákom poriadnu dávku melodického deathmetalu. Spevácke duo mužsko-ženské duo spolu s ostatnými členmi kapely ma naozaj prekvapilo, najmä speváčka spievala dosť čisto na to ako som ju počul nedávno. Ja tieto melodické metalové hybridy moc nemusím, ale toto sa naozaj dalo viac než počúvať. Na konci svojho setu, kapela zaradila duet cover od Sepultury – Roots Bloody Roots. Celkovo na mňa kapela zapôsobila a myslím, že nás takých bolo v publiku viac.

V ďaľších 3 kapelách mám trochu poradový zmätok, ale myslím, že tým nikoho neurazím. Priznám sa , že tieto kapely na mňa neurobili veľký dojem resp. sa mi subjetívne moc nepáčili.

Kapelka MILLHOUSE na mňa ešte pôsobila štýlom, že môže byť. Štvorica stonerockových dávačov drvila tú pomyselnú skalu celkom, fajn. Trochu mi vadil nosový spev, ale zas mal svoj charakter. Mimochodom táto kapela postúpila ako 2 !

Na zoskupenie MANDRAGORA som bol v celku dosť zvedavý lebo som o nej počul celkom pozitívne ohlasy. Ale ich vystúpenie ma trochu nudilo. Ich metal cross over ma moc nepresvedčil aj keď sa tak tváril. Možno nebyť tých hluchých pasáží a takého toho stereotypu v skladbách by ma to oslovilo trochu viac. Avšak fanúšikov mali hodne a tak vôbec nezáleží na mojom hudobnom vkuse. Kapela ako 3 v poradí postúpila ďalej !

Priznám sa, že popisovať toľko kapiel je trochu unavujúce. Tak sa ospravedlňujem sa prípadné opakovania.
Na rad prišla kapela SIGNATURE. Mladý talentovaný spolok produkujúci hardrock trochu reznutý postgrungom oslovil teenagerských fanúšikov, ale mňa žiaľ nie. Vystúpenie ako také sa mi, ale zdalo v poriadku.

Ako predposledná sa v bratislavskom clube Randal predstavila alternatívna rocková formácia SOUNDRISE. Keď som ich videl naposledy, tak sa mi dosť páčili a bol zvedavý, či zopakujú úspešné vystúpenie z predošlého kola. Všimol som si, že na poste basáka sa udiala svieža zmena...ako vo veku tak aj v prejave a hudobnom cítení. Basman sa vyznačoval osobitou hrou a mal som pocit akoby to bolo miestami spolu s kapelou melodicky rozhádzané, ale možno to bol len pocit. Inak som nemal žiadne výhrady voči kapele. Hrdzovlasá frontwoman s nižšie posadených zaujímavým hlasom, je zrejme hlavným ťahačom celého zoskupenia vzdialene pripomínajúce legendárne Guano Apes. Kapela podľa mňa zahrala dobre, ale napriek tomu sa som nemal dojem, že postúpia pretože v sále bolo pomenej ľudí. Nakoniec však obsadili 1. miesto a teda vyhrali slovenské finále !!!

Záverečnú hudobnú bodku mala na svedomí kapela DRIFTED SHADOWS. Keďže som ich videl už v minulom kole a ich prevedenie post hardcore-u nie je zrovna moja šálka rannej kávy, ktorú nepijem , tak som pomaly začal opúšťať budovu bývalej Ymcy s boľavými nohami a s konštatovaním, že pre tento deň mi bohate stačilo.

Pearl Jam sú opäť v nahrávacom štúdiu, aby „natočili“ nový album, ktorý by mal nadviazať na úspešný počin nazvaný „Pearl Jam“ z roku 2006. Kapela nahrala pár demo nahrávok už minulé leto. Teraz k nim pribudli aj songy zložené v Atlante, New Orleans a v Chicagu, ktorých tvorba bola podľa basgitaristu Jeffa Amenta bola veľmi rýchla.

Nadchádzajúci album, ktorého názov, ako ani dátum vydania nie sú zatiaľ známe bude produkovaný Brendanom O'Brienom.

Chart Attack, čo je názov nového albumu kapely Green Day vyjde začiatkom mája cez vydavateľstvo 21st Century Breakdown. Pôjde v poradí o ôsmy album kapely, ktorý bude tento krát rozdelený do troch častí: Heroes And Cons, Charlatans And Saints and Horseshoes And Handgrenades. Ako uviedli členovia Green Day, tematicky bude zameraný na pracujúcu vrstvu, na ich problémy a apatiu k upadajúcemu „americkému snu“.


foto: pol.kaosklub.com

Austrálski power melodici Black Majesty sa nechali počuť, že začali nahrávať v poradí štvrtý štúdiový album, ktorý by sa mal na pultoch objaviť v priebehu tohto roka. Okrem novinky v podobe albumu pripravili Majesty pre svojich fans aj špecialitu v podobe dvoch koncertov, na ktorých si ako špeciálny hosť zaspieva pôvodný člen britských Iron Maiden, Paul Di'Anno.

30. máj - Hifi Bar & Ballroom, Melbourne, Australia)
6. jún - Manning Bar, Sydney, Australia



Black Majesty - Forever Damned (2007, Festival Benatska Noc, Česká Republika)





foto: metaldrake.com

Fínska kapela Amorphis vybrala pre svoj nastávajúci album meno "Skyforger". Nahrávanie prebiehalo v Helsinkách v Sonic Pump Studios a album by sa do obchodov mal dostať 29. mája. O jeho vydanie sa postará metalový gigant Nuclear Blast Records. Tracklist a artwork nájdete nižšie..






Tracklist albumu:
01. Sampo
02. Silver Bride
03. From The Heaven Of My Heart
04. Sky Is Mine
05. Majestic Beast
06. My Sun
07. Highest Star
08. Skyforger
09. Course Of Fate
10. From Earth I Rose

Obal albumu:

"The Devil You Know" - to je názov chystanej nahrávky bývalých členov Black Sabbath účinkujúcich pod menom Heaven And Hell. Vydanie albumu je stanovené na 28. apríl. CD bolo nahrávané v Rockfield Studios vo Walese, kde sa nahrával aj album Black Sabbath "Dehumanizer" z roku 1992.



Kapela funguje v zostave:
Tony Iommi (gitara),
Ronnie James Dio (spev),
Geezer Butler (basa),
Vinny Appice (bicie)