Piatok, 14.3 sa v Bratislave, v DK Lúky konala akcia s názvom Thrash is Back. Pôvodne naplánovaný začiatok o 18.00 sa posunul na pol siedmu, kým sa z upršanej Bratislavy našla necelá 60tka ľudí zvedavá na thrash metalové kapely. Tie sa zišli v trojici z Martina, Prievidze a Bratislavy.
                 Ako prví vystúpili domáci Catastrofy, ktorí zahrali predovšetkým vlastné songy. Aj napriek tomu, že pravdepodobne veľká väčšina divákov ich nepoznala, z kapely išla potrebná energia a nasadenie, takže v prvej lajne sa našlo zopár headbangerov, ktorým sa kapela odvďačila rovnomenným songom. Z kapely by som vyzdvihol najmä bubeníka, ktorý včera búchal s ľahkosťou a prehľadom. Škoda len, že som kvôli povinnej cigarete nestihol jeho (ževraj) 5 minútové sólo. Kapele ako celku to šlapalo dobre, odmysliac si zvuk ktorý sa na nás valil z pódia, zanechali na mňa dobrý dojem. Na záver pridali chalani z Catastrofy dva covery, Ace of Spades od Motorhead a Breaking the Law od Judas Priest. Namiesto Judasu, ktorý mi príde dosť monotónny mohli radšej zahrať Skin O´ My Teeth od Megadeth, ktorú hrali na zvukove.
                Po takmer polhodinovej pauze nastúpili martinskí Antimon. Na rozdiel od Catastrofy pribudla ešte jedna gitara, čo sa však pod lepšiu kvalitu nepodpísalo. Celý koncert bol totiž nie len v znamení návratu k thrashu, ale aj exhibíciou low-endových klasík, ako Digitech RP250, alebo Marshall MG100 s poriadnymi množstvami gainu. Na pódiu sa ukázal aj aparát Gerhát, hlava, pravdepodobne lampový preamp + mosfet koniec, pred ktorý si však gitaristi zapojili multiefekty, takže jeho zvukový charakter sa nemohol prejaviť v plnej miere.
              Antimon, narozdiel od domácich, vsadili na overené covery. Postupne odohrali Kreator – Violent Revolution, Death – Zombie Ritual a Empty Words, Slayer – Raining Blood a Mandatory Suicide a Sepulturu – Troops of Doom. Hudobne im naviac vyšiel Slayer, kde sa tým nagainovaným tranzistorom podarilo zvukovo docela priblížiť k živákom Slayer-u. Po speváckej stánke ma oslovili covery od Death. Možno by bolo zaujímavé, keby sa chalani začali viac uberať týmto smerom. Okrem spomínaných coverov pridali Antimon i dva vlastné songy – Mother Suicide a Independent Perversion (ak som dobre rozumel spevákovi).
               Takmer o pol desiatej prišla na rad posledná kapela, Performed z Prievidze. Ich Refuse/Resist na začiatku bol znamením, že thrashové riffy budú pokračovať. Riffy aj pokračovali, avšak opäť len cestou coverov, a tak sme si znovu všetci vypočuli Kreator a ich Violent Revolution. Kreator mám rád, ale na jednom koncerte v priebehu polhodiny mi ho ozaj stačí počuť len raz. Nasledoval Death + nespomeniem si aká black metalová kapela, s ktorou im prišiel vypomôcť ďaľší spevák. Chalanom z Performed to šlapalo veľmi dobre, predovšetkým mali výborného sólového gitaristu, ktorý z Hughes and Kettner Warp komba a gitary Square dostal konečne lepší zvuk. Zásluhu na tom mal aj odchod zvukára a moment keď sa k mixpultu dostal fanúšik, ktorý vie, ako ma thrash znieť. Kopáky zrazu začalo byť počuť, zvuk basy mi prestal hýbať slezinou a aj spev sa stal zrozumitelnejší. Celkovo mi prišli Performed dobre zohratí, škoda len, že zahrali jednu jedinú vlastnú vec, asi 4 minútovú inštrumentálku s názvom Instru metal. Dojem z nej mi však kazili nepochopiteľné výkriky basáka, ktorým nebolo absolútne nič rozumieť a prestali, až keď mu zvukár vypol mikrofón.

          Ako zhodnotiť návrat thrash metalu? Pravdepodobne sa vracal na zlom mieste. DK Lúky nie sú moc ideálnym miestom na koncertovanie. Škoda, že sa koncert nekonal v širšom centre mesta a že nevystúpilo možno o jednu, dve kapely viac. Celkovo to však bola príjemná akcia, kde diváci počúvali takmer tri hodiny poctivý thashový mazec.

autor: blaze

3 Comments:

  1. Anonymný said...
    koncert bol v pohode, taky komorny :)......btw. aparat gerhat bol golem, celolampa..len kazdy v tom mal pichnuty svoj efekt
    blaze said...
    jasne koncert bol pohoda, suhlas, len ako som pisal, trpel na volbu nestastneho miesta
    Anonymný said...
    Najlepšia je aj tak Tublatanka.

Post a Comment