Dátum vydania: 22.6.1999

Zostava:
Wes Borland – gitara
Fred Durst – spev
Dj Lethal - turntables
John Otto - bicie
Sam Rivers - basa

Prelom tisícročí bol obdobím veľkých zmien nielen, čo sa kalendára týka, ale hlavne ohľadom sveta hudby. Rovnako ako grunge prednedávnom „zabil" metal, tak hip-hop porazil flanelky zo Seattlu. Na prelome tisícročí sa však do populárnej hudby začali vracať gitary a kapely ako Korn, alebo Rage Against the Machine pochopili, že sa rapu vyrovnajú jedine ak použijú jeho vlastné zbrane. Stopercentne sa to podarilo istím buranom z Floridy, Limp Bizkit. Hudbe, ktorá sa tu objavuje sa začína hovoriť dnes už neveľmi lichotivou škatuľkou numetal. Kto však chce poznať to pravé orechové z tohto štýlu, nech si vypočuje prvotiny Korn, alebo práve túto placku.


Druhý a najlepší album Limp Bizkit nesie názov Significant Other, alebo v reči nášho kmeňa: dôležité rozhodnutie. Limp Bizkit sa jednoznačne rozhodli správne, keď ubudlo samoúčelnej agresie z debutu a pribudlo melódií a rytmická sekcia sa posunula o hodný kus napred.
Tu by som sa rád zastavil: bratranecká spolupráca Otto/Rivers je privedená do absolútnej dokonalosti. Na albume je požehnane rytmických, nazvime to „srandičiek". Lenže rovnako s akou ľahkosťou je to zahrané, rovnako je to aj náročné. Hlavne na najazznutých Ottovych breakoch ostáva často rozum stáť. Nieže by bol gitarista Wes Borland v úzadí, ale práve rytmická sekcia dodáva hudbe neuveriteľný groove.
Album otvára podivne znejúce Intro, za ktorým nasleduje vinikajúca Just Like This. Schválne sa započúvajte do Ottovej hry, za celú pieseň nepoužije jediný prechodový bubon, vystačí si čisto s rytmičákom, kopákom, hajtkou a ostatnými činelami. Klipovka Nookie pokračuje v určenom tempe ktoré zavŕši jeden z nezpočtu hitoviek LB – Break Stuff. Je čas troška zvoľniť tempo, nervy drásajúca Re-Arranged z nosnou basovou linkou je na mieste.
Nasledujú tvrdšie I´m Broke s výborným refrénom a Nobody Like You s hosťujúcim Jonathanom Davisom z Korn. Jeden z vrcholov albumu prichádza s Don´t Go Off Wandering. Disharmonický sláčikový úvod, silný riff, pomalšie tempo, emóciami napechovaný Dustov spev, proste atmosféra ako sa na Limp Bizkit patrí. Celé album má vlastne takú osobnú atmosféru, ktorá je daná aj textami, ktoré vznikli hlavne z Durstovej frustrácie z rozchodu s dlhoročnou priateľkou.
N 2 Gether Now dokazuje, že Limp Bizkit zahrajú rap rovnako dobre ako rock. Song opatrili podareným klipom s hosťujúcim Method Manom (ten hosťuje samozrejme aj v songu samotnom).
Jazda Trust? ustúpi pomalšej No Sex, v ktorej sa Durst venuje téme rozchodu. V texte Show Me What You Got si zase zopakujeme americké štáty a album končí Outro, čo sú vlastne vcelku vtipné kecy o rôznych blbostiach. Pre mňa Significant Other symbolizuje časť môjho dospievania, takže sa nedivte, že dávam desiatku. Naozaj horúci typ na ľubovoľné ročné obdobie.

10/10

4 Comments:

  1. Anonymný said...
    ahoj, som rád že píšeš recenzie na Limp Bizkity, napíšeš aj na Chocolate Starfish??? Lebo nachádzam len anglické a slovenskú žiadnu
    blaze said...
    Dudri (autor) clanku je fanusik Limp Bizkit, takze v blizkej dobe verim, ze sa dockas aj Tebou spominanej recenzie.
    citaj nas dalej ;)
    Dudri said...
    Blaze povedal všetko potrebné. Behom najblizsich týžd)nov môžete očakávať čokoládovú hviezdicu:)
    Anonymný said...
    no na to sa teším :) aj keď tento album asi nebude za 10 nie? dostal LB do riadnej prdele

Post a Comment