SAXON - Into the Labyrinth
Steamhammer / SPV © 2009
štýl: NWOBHM | Tradičný Metal

Matadori Novej vlny britského heavy metalu SAXON, opäť hrdo pozdvihli vlajku štýlu, u ktorého kolísky stáli. V krefeldskom štúdiu Blind Guardian - Twilight Hall zvečnili do strieborných kotúčov pod dozorom Charlieho Bauerfeinda 13 skutočne heavy songov!

Novinku týchto nezlomných Sasov,Into the Labyrinth, by som štýlovo zaradil niekam na pomedzie albumov “Lionheart” a “The Inner Sanctum”. Silné melódie, nezameniteľný Biffov spev a riffy kĺbiace v sebe úsečnosť AC/DC a výpravnosť IRON MAIDEN. 
Producentský rukopis Charlieho tlačí nahrávku na mnohých miestach viac k aktuálnemu epickému soundu BLIND GUARDIAN. 

Monumentálny výpravný otvárak Battalions Of Steel s minintrom v úvode, a klávesovým podmazom, je ukážková power jazda, z ktorej sála mladícky entuziazmus, súčasných heavy kapiel! Spevná sloha, chytľavý bridge, vrcholiaci vzletným refrénom... a máme koncertný otvárak ako vyšitý! V podobne ráznom duchu sa nesú i filmová Demon Sweeney Todd a historická Valley Of The Kings.
Ako osviežiť typicky rockovú rezavú vec akou je Live To Rock, aby neznela prehistoricky?
Stačí decentné dávka moderných samplov a je z toho štadiónový hit vzor 2009!
Biff hoci nepatril nikdy do mojej Top.10 speváckych bohov, bravúrne ovláda rôzne podoby svojho zastretého hlasu. Ako artista v manéži šikovne manévruje medzi vypätými polohami (Hellcat, Protect Yourselves), cez jemné baladické naliehanie (Voice), až po svojské „cedenie medzi zubami“, ktoré končí v košatých viac-hlasých refrénoch. 
Drobnými pojítkami medzi skladbami sú kratučké intermezzá.
Nesmiem zabudnúť ani na skvelý gitarový tandem Quinn/Scarratt, ktorý každý song okorení majstrovským sóličkom.

Aj keď sa “Into the Labyrinth“ môže spočiatku javiť ako priamočiary a jednoznačný metalový album, pri opakovanom vypočutí vyplavú na povrch mnohé rafinovane ukryté štýlotvorné odbočky: clivé blues (Slow Lane Blues), tradičný hard rock (Live To Rock ) a valivý moderný rock (Crime Of Passion) a v neposlednom rade hymnický power metal (Battalions Of Steel , Valley Of The Kings). Aj vďaka tejto mnohotvárnosti album nenudí a nezapadá do uniformného jednoštýlového šuflíka. 

Hoci SAXON nikdy nedosiahnu veľkosť IRON MAIDEN a nebudú vypredávať stotisícové štadióny, nemusia mať obavy, že ich po takto hudobne pestrom albume niekto zahodí do starého železa.
V konečnom hodnotení SAXON stvorili poctivý a ľahko nadpriemerný album, nie však rucajúci mantinely štýlu!

Hodnotenie: 6,5/10


Skladby:
1. Battalions Of Steel 
2. Live To Rock 
3. Demon Sweeney Todd 
4. The Letter 
5. Valley Of The Kings 
6. Slow Lane Blues 
7. Crime Of Passion 
8. Premonition In D Minor 
9. Voice 
10. Protect Yourselves 
11. Hellcat 
12. Come Rock Of Ages (The Circle Is Complete) 
13. Coming Home (Bottleneck Version)

Total: 50.10 min

Zostava:
Peter "Biff" Byford - spev 
Paul Quinn - gitara 
Doug Scarratt - gitara 
Tim "Nibbs" Carter - basa
Nigel Glockler – bicie

kontakt:
www.saxon747.com


  

3 Comments:

  1. Dudri said...
    Dobrá recenzia, len je vtipné, že keď album tak vychváliš a potom mu dáš len 6,5/10:)
    jeremy said...
    ...no lebo na 10/10 to este nema, a je len zaciatok roka...aby sme potom pri koncorocnom hudobnom bilancovani niekomu (zbytocne a v porovnani s lepsimi a zaujimavejsimi kuskami v zanri) nepohorsili, pripadne neopravnene neprilepsili... treba si zachovat drobatko odstup ;-)
    Dudri said...
    Len aby albumy ku koncu roka neschytali vysoké hodnotenia len kvôli tomu, že si na začiatku dával zbytočne nízke hodnotenia:) A ak sa mi nejaký album páči, nemám problém dať hoci aj 10. 6,5 je aspoň pre mňa hodnotenie ľahko nadpriemerného diela, ktoré miestami vcelku nudí.

Post a Comment