Report: metalový uragán

ICED EARTH, SAXON
16.2.2009, Masters Of Rock Café, Zlín

Poveternostné podmienky niekedy dokážu veľmi znepríjemniť cestu rockuchtivému našincovi. No čo by verný fanúšik neobetoval, aby zhliadol svojich obľúbencov.
Nie inak tomu bolo v zasnežený pondelkový večer, keď som si to pádil smerom Zlín na dvojkoncert pravoverných metals: ICED EARTH a SAXON.

Ako som už spomenul, zjazdnosť ciest si vybrala tentokrát svoju daň v podobe neskorého príchodu na miesto konania, a tak som úvodné skladby setu Zľadovatenej Zeme musel oželieť.
Moja horkosť sa našťastie po vstupe do pekných, (ešte stále) novotou voňajúcich priestorov Masters Of Rock Café v momente rozplynula.
Po okraj zaplnený klub okrem slušnej kapacity vynikal i výbornou akustikou a aj vďaka šikovnému zvukárovi, viac než podareným zvukom, ktorý má hneď po pár tónoch doslova zrazil do kolien. Silný, ostrý a pritom dostatočne konkrétny zvuk sa valil z reproboxov počas celej produkcie týchto sympatických „amíkov“.
ICED EARTH v podstate, až na pár výnimiek (úvodná dvojka z novinky “The crucible of man – Something wicked part II“: In Sacred Flames a. Behold the Wicked Child), vsadili na osvedčený a niekoľkokrát použitý playlist.
Až na dva prevetrali IE aspoň jedným kúskom všetky svoje albumy.
Vedomí si svojej vrcholnej tvorby zákonite padol najväčší výber skladieb na album “Something Wicked This Way Comes“ (Burning Times, Watching Over Me, Melancholy, My Own Savior). Rafinované postupy a silné melódie - hlavné stavebné prvky skladieb ICED EARTH, museli osloviť aj nefanúšika kapely!
Matt bol v ten večer až neobvykle ukecaný, a takmer ku každej skladbe mal nejakú tú zmysluplnú prupovídku. Zas a opäť dokázal, že je vo výbornej hlasovej kondícii a plne využíval celé spektrum svojho fantastickému hlasu. Dokonca nemal problém uspievať aj náročné, vysoké Ripperové polohy (Setian Massacre , Ten Thousand Strong). Hecoval obecenstvo, hrozil, robil grimasy a fans mu to oplácali mohutným skandovaním.
Už tradične mu vo vokáloch skvele sekundovali čoraz sivovlasejši kmeť Jon Schaffer a sympatický basák Freddie, ktorému pre neustály headbanging nebolo v záplave vlasov mnohokrát ani vidieť do tváre. A tam kde nestačil ani Freddie pomohli predohrané zbory a jemné sample (Dracula).
Kapela, hoci nie je na pódiu až tak pohybovo zdatná, vyrovnávala tento svoj drobný nedostatok srdečnosťou prejavu a kvalitnými hráčskymi výkonmi. Aj Troy (sólová gitara), ktorému onoho času ušla nejaká tá vyhrávka, hral tento večer čisto a bez falošných tónov.

Po klasickom sete nasledoval už len jediný prídavok, skladba s rovnakým názvom ako aj názov kapely, Iced (Mother Fucking, ako s chuťou dodávajú) Earth.
Po nej už len povinná klaňačka a útek do tourbusu či na hotel.
Jediný z kapely, ktorý znášal ataky fanúšikov bol územčistý bicman Brent Smedley. Unavený, ale o to ochotnejší zapózovať akémukoľvek objektívu.


ICED EARTH Playlist:
01. In Sacred Flames
02. Behold The Wicked Child
03. Setian Massacre
04. Burning Times
05. Declaration Day
06. Vengeance Is Mine
07. Violate
08. Pure Evil
09. Watching Over Me
10. Ten Thousand Strong
11. Dracula
12. Melancholy
13. My Own Saviour
prídavok:
14. Iced Earth

Po skončení setu ICED EARTH nastala totálna prestavba pódia. Zmenili sa bicie a pribudli fantasy kulisy po stranách. V pozadí sa hrdo vypínalo obrovské logo kapely a cover aktuálneho albumu “Into the Labyrinth“

S takmer japonskou presnosťou otvorilo koncert SAXON Intro a úvodná power paľba z nového albumu Battalions Of Steel. Metaloví rytieri vyrazili v plnej zbroji s tými najostrejšími zbraňami v rukách. Kvalita zvuku nepoľavila, snáď len pán zvukár trošku ubral na intenzite (neboli taký uhučaní ako IE).
Biff nie je typ frontmana čo vás nejak obzvlášť upúta hlasom, alebo výzorom, sála z neho taká zvláštna nostalgická aura, ktorá vás prinúti sledovať toho postaršieho pána, čo to na pódiu stvára. A musím uznať silu v hlase má stále riadnu a jeho kusavý prejav sa vám zaryje pod kožu!
Sasovia našťastie nezamrzli výberom skladieb 80tych rokoch, ale zvolili opačnú taktiku ako ich mladší americkí kolegovia a vsadili na aktuálnu tvorbu. Nové album prevetrali silnými piatimi kúskami (Battalions Of Steel, Demon Sweeney Todd, Hellcat, Valey Of The Kings, prídavok: Live To Rock). Biffovi naživo nové skladby sedia, rovnako ako na CD a vôbec by som sa nebránil ak by ich zaznelo viac. Tým, že v mnohých z nich použili predohraté klávesové podmazy zneli takmer albumovo.
Prekvapivo boli páni (v rockoch) celkom vytrvalí, neustále v pohybe využívali všetky úrovne, ktoré pódium poskytovalo. Bezpochyby v najlepšej kondícii bol basák Nibbs Carter, ktorý k pobehovaniu a spartakiádnemu precvičovaniu krčných stavcov pridal sem tam nejaký ten doprovodný vokálik.
Pri starších flákoch (Heavy Metal Thunder, Power And The Glory, Crusader) obecenstvo netrebalo ani obzvlášť postrkovať. Reagovalo spontánne a les hroziacich rúk bol pekne hustý. Moderný zvukový kabát starinkám jednoznačne svedčal. Pôsobili sviežo a aktuálne a výborne sa hodili k súčasnej tvorbe. Neodmysliteľnou súčasťou živého vystúpenia SAXON býva titulná skladba z prelomového albumu “Wheels Of Steel“.
Po dvanástich kúskoch spokojná a prepotená kapela prihodila ešte tri rázne rock ´n rollové pecky; novinku Live To Rock a hit zo začiatku 80tych rokov Princess Of The Night a Denim And Leather.

Po takejto „nakládačke“ každí, po poctivom metale túžiaci fanúšik, mohol odisť z koncertu s pocitom uspokojenia.


SAXON Playlist:
01. Battalions Of Steel
02. Heavy Metal Thunder
03. Witch Finder
04. Demon Sweeney Todd
05. 747 (Strangers In The Night)
06. Hellcat
07. Hair of Dog/Atila
08. The Letter
09. Valey Of The Kings
10. Wheels of Steel
11. Power And The Glory
12. Crusader
prídavok:
13. Live To Rock
14. Princess Of The Night
15. Denim and Leather

Fotos by: Lukáš Urbaník/ http://www.rockportal.cz

0 Comments:

Post a Comment