Slubné obsadenie kapiel pútalo už niekoľko dní z plagátov na koncert, ktorý sa uskutočnil 27.2 v bratislavskom Randali. Klasické posunutie začiatku koncertu, staré známe tváre, piatkový večer ako vyšitý.

Prvý sa na scéne objavili Antropoid. Bratislavskí thrasheri, ktorí v určitom období stáli na piedestály spomedzi domách kapiel. Silné fanušikovské zázemie, časté koncertovanie doma, aj v zahraničí. Potom sa začali šíriť informácie o ukončení činnosti Antropoidu a tak o to zvedavší som si ich prišiel vypočuť. Set list odštartovalo intro v štýle movie music a la spaghetti western. A potom...facka. Chalani podľa mňa prevalili svojimi aparátmi všetko. Zvuk sa v rýchlych pasážach príliš zlieval a najkonkrétnejší tak bol Janči (basa - bodaj by aj nie so svojím 8x10 Ampegom) a Gabo za bicimi. Chalanom od gitár to síce odsýpalo, ale človek, ktorý ich nemá napočúvaných musel v piatok poriadne hladať nosný riff. Pokiaľ teda nepatríte k ultras Antropoidu, ktorých sa na koncerte zišlo niekoľko desiatok, napočúvajte si ich náhravky pred koncertom – budete mať z neho väčší zážitok. Vystúpeniu však niet čo vyčítať. Chalani previedli dobrú show, na ktorú sú ich fans už hodne dlho zvyknutí. Nedá mi ešte nenapísať k spevu. V piatkový večer to Igorovi moc nešlo. Pred niekoľkými tyždňami som ho na rovnakom mieste počul spievať v Intrepid (Metallica revival) a bolo to podstatne lepšie. Na druhej strane Tomášov hlas ide výrazne dopredu a z mojho pohľadu by mal dostať viac priestoru tak vo veršoch, ako aj v refrénoch. Každopádne, dúfam, že Antropoid prežije aj naďalej, rovnako ako aj jeho fanušíkovia. Držím palce!


Po thrashi prišili na rad mladíci z Úľian nad Žitavou – Paranoid. Kapela, ktorá vyhrala súťaž stredoškolských kapiel „Blast Beat“ sa prišla do Bratislavy predstaviť v rámci svojho spoločného turné s Kamorthon, ktoré malo začať práve v Randali. Chalani, ktorým bolo slúbené nahratie albumu za viťazstvo v spomínanej suťaži sa síce splneniu tejto odmeny zo strany usporiadatela nedočkali, vsadili však na správnu vec a v pribehu niekoľkých týždňov sa predstavia v kluboch po celom Slovensku. Paranoid prišli na pódium pre niekoho s „cool“ vzhladom, pre iných skorej komickým, každopádne však prišli s výbornym zvukom. Zloženie gitara, basa, bicie spev bolo úderné a predovšetkým konkrétne. Prevažnú väčšinu setlistu tvorila vlastná produkcia, pomedzi ktorú citlivo zaradili pár coverov. Zohratosť, pohyb na pódiu, kontakt s publikom a zmes moderných žánrov dalo odpoveď, prečo táto kapela stála vo finále Blast Beat na pódiu v bratislavskom PKO. Ako jedinú vec by som kapele, konkrétne spevákovi vytkol je občasnú monotónnosť, kedy sa, najmä s pribúdajúcimi skladbami začal sám seba vykrádať. Inak výborne a presne odohratý koncert, ktorý síce skalných thrasherov v publiku neoslovil, ale svojich poslucháčov si Paranoid našli aj v Bratislave. A to je hlavné.


Ako tretia kapela sa predstavili Randalu opäť domáci Kamorthon, ktorí boli zároveň aj organizátormi tohto koncertu. Chalani vystúpili v Bratislave po dosť dlhej dobe a osobne som bol veľmi zvedavý čo predvedú, predovšetkým na ich nové skladby, ktoré nahrávajú od januára v štúdiu. Po dramatickom intre, spustili Kamorthon nekompromisný nášup v podaní jednej z nových skladieb, ktorý chytil za srdce aj gule väčšinu v sále. Štýlovo by som ju zaradil do metalu, ktorý v súčasnosti “vyrába“ americká kapela Trivium, teda pomyslený „main stream“ v metale. Kapela, aj po tejto skladbe ostala vo svižnom tempe a z ich hudby bolo cítiť novátorstvo v podobe zaujímavých gitarových pasáži a jednoznačne aj v speve. Tí, ktorí Kamorthon videli naživo dávnejšie, ju čsto prirovnávali k štýlu „Metallica revival“, čo bolo spôsobené jednak riffmi, ako aj hlasom speváka, ktorý bol do značnej miery ovplyvnený Jamesom Hetfieldom. Po tom, čo som však videl v Randali, môžem s kľudným svedomím prehlásiť, že nová tvorba má od starej dosť ďaleko (v pozítivnom zmysle).
Rovnako musím aj pochváliť basáka, ktorý ma potešil, na bratislavské pomery výborným screamom. Jediné čo som Kamorthonu nezožral boli bicie. Všetci členovia svoje linky štýlom vynovili, ale u bubeníka som taký pocit nemal. Zdalo sa mi, že oproti gitaristom zaspal skôr na starej škole. Tým však nechcem povedať, že by búchal zle, ale skôr by kapele prospelo, keby svoje pasáže tiež viac oživil.. To že kapela berie za vzor Trivium mi ešte okrem iného utvrdil cover, ktorý od nich hrali. Skladba “Anthem“ bola odohraná poctivo, čo sa teda o druhom covere povedať až tak nedá. V notoricky známej “Battery“, ktorú hrali ako prídavok, to lietalo kde sa dalo.  Celkovo na mňa urobil nový Kamorthon dobrý dojem a dúfam, že v takejto muzike budú chalani naďalej pokračovať.

Poslední sa v piatok večer, respektíve takmer už v sobotu, predstavili Pantera revival. Aj napriek značne pokročilému času sa v Randali sústredilo a po prvých tónoch zvukovky so skladbou I´m Broken aj ožilo, takmer sto ľudí. Pre mna osobne bola táto kapela z Nových Zámkov jednoznačným highlightom večera. Valivý zvuk, skutočne vynikajúci spev, výborný výber skladieb a interakcia s publikom. Pantera revival odohrala jednoducho presne to, čo človek od kvalitného revivalu čaká. Žiadne zbytočné obkecávanie skladieb, ale razantné uvedenie songu, priestor pre spievanie fans, pitie piva počas hrania J . V skratke: radosť pozerať, lahoda počúvať – teda nech banujú tí, čo nevideli a nepočuli.

Na záver zrhnutie večera: veľké plus patri organizátorovi koncertu, kapele Kamorthon, ktorí vybrali jednak dobré kapely, ako aj žánrovo pestré, ďalšie pozitívum boli svtelá, ktoré sice neviem kedy sa v Randali objavili ale spolu s dymostrojom spravili skvele predstavenie a rovnako aj zvukárovi, ktorí pre tento piatkový večer spravil kapelám ozaj dobrý zvuk. 

Chalanom z Kamorthon a Paranoid: nech vám vyjde turné s čo najlepšou odozvou u divákov !



autor: blaze
Kamorthon part: chef.

2 Comments:

  1. Mato said...
    Svetla(scanery) a stroboskop boli prenajate na zaklade dohody z DK dubravka, Parostroj bol tiez pozicany....dakujeme preto aj tym ktori nam takto pomohli.kamorthon
    blaze said...
    s tymi scanermi aj parostrojom ste spravili super vec. Vizualne jednoznacne najlepsi koncert v Randali zatial.
    super chlapi !

Post a Comment