Planet X - Quantum
Inside Out ©2007
Štýl: Instrumental Progressive Metal

          Meno Derek Sherinian hádam širšiemu hudobnému, či rockovému poslucháčstvu netreba bližšie predstavovať. Tento sympatický klávesák, arménskeho pôvodu, po tom čo sa ohrial v bande ALICE COOPERa a strihol si jeden album s progresívnymi bohmi DREAM THEATER, zakotvil vo vlastnej formácii PLANET X.


          Po dvoch albumoch a jednom živáku prichádza Derek po piatich rokoch s tretím radovým albumom. Deväť inštrumentálnych trackov nemiešaných za výdatnej pomoci skvelého bicmana Virgila Donatiho poteší najmä priaznivcov technicky prepracovanej progresívnej muziky. O gitarový post, narozdiel od predchádzajúcich albumov, kde sa zaskvel fenomenálny Tony MacAlpine, sa tentokrát podelili dvaja fenomenálni páni gitaristi: Allan Holdsworth (LEADER, spolupráca s LEVEL 42, STANLEY CLARKE, BILL BRUFORD atď.) a Brett Garsed (NELSON).


          Quantum je živou ukážkou umného mixu progresívneho rock-metalu, psychadelie, jazzu či fusion.  Svoju inštrumentálnu schopnosť predvádzajú muzikanti od prvej skladby Alien Hip Hop. Virgil snáď ani nepozná pravidelné rytmy. Derek používa širokú škálu registrov, od klasického piana cez orchestrálne zvuky až po rôzne moogy a iné nedefinovateľne sólové soundy. Prepracovaná štruktúra skladieb sa nedrží jednotnej melodickej alebo rytmickej línie, ale variabilne manévruje skrz šialené brejky z tempa do tempa, rytmu do protirytmu. Až sa miestami zdá, že ide len o náhodný zhluk separátnych, vzájomne nesúvisiacich nápadov, cez ktoré sa ako tenká niť tiahnu Derekove klávesy. Kláves tu nie je postavený do role leadra, ako by sa mohlo zdať.
          Značný priestor dostáva aj sólová gitara. Paradoxne, muzikanti nekladú dôraz na rýchle behy, ale skôr na rozmanité atmosféry, disharmonické, matematicky premyslené prechody a ťažkouchopiteľné zmeny. Práve vďaka týmto neustálym zmenám, ktoré vás držia v pozornosti a nemáte pocit, že spev absentuje.
V mnohých miestach to pripomína tvorbu podobne ladených progresivistov LIQUID TENSION EXPERIMENT.

Quantum nie je album pre bežného rockového poslucháča-konzumenta. Prenikanie do štruktúry skladieb je zložitý proces na viacero vypočutí, ktorý odmení a poteší všetkých fanúšikov technických vecí a inteligentnej hudobnej ekvilibristiky

Jeremy

Skladby:
1. Alien Hip Hop
2. Desert Girl
3. Matrix Gate
4. The Thinking Stone
5. Space Foam
6. Poland
7. Snuff
8. Kingdom Of Dreams
9. Quantum Factor

Total: 50:52

Zostava:
Derek Sherinian - keyboards
Virgil Donati - bicie
Hostia:
Brett Garsed - gitary
Allan Holdsworth - gitary
Jimmy Johnson - bass
Rufus Philpot - bass

Kontakt:
http://www.xplanetx.com

0 Comments:

Post a Comment