Ubehla už nejaká doba, odvtedy čo som zhotovil svoj prvý gitarový box, ale až teraz som sa dostal k tomu, aby som svoje poznatky, skúsenosti, ale aj chyby a ponaučenia dal dokopy a ucelil ich do návodu na domácu stavbu gitarového reproboxu. Pre svojpomocné majstrovanie som sa rozhodol predovšetkým z finančného hľadiska, box 2x12 Marshall stál vtedy, v lete 2005 vyše 16 tisíc Sk.

Nákup materiálu...
Drevo na box som použil brezovú preglejku, ktorá mi bola odporučená ako jeden z najlepších materiálov pre stavbu boxu. V Bratislave som našiel iba jedinú firmu, ktorá dovážala brezové preglejky a síce firmu Finnforest, so sídlom na Vajnorskej ulici 135 v Bratislave. Neviem ako je to dnes, ale v čase môjho majstrovania a neskôr aj pomoci pri výrobe ďaľších boxov pre kamarátov ponúkala táto firma preglejku o rozmeroch 1525mm x 1525mm a hrúbke 18mm, váhe 30kg. Preglejky boli v dvoch kvalitatívnych triedach. Trieda „A“ stála 1167 Sk. Okrem preglejky som na výrobu reproboxu potreboval ešte aj materiál na kostru, na ktorú sa steny neskôr montovali. Tu som zvolil borovicovú lištu z Baumaxu, rozmery 15mm x 28mm o dĺžke 2000mm. Jeden kus stál 65 Sk, spolu som ich kúpil 5 kusov. Rovnako v Baumaxe som zakúpil disperzné lepidlo pre drevárensky priemysel Duvilax a taktiež aj Duvilax určený na lepenie podlahových krytín a kobercov. Každé z nich stálo 115 Sk, pri váhe 1kg. Okrem spomínaných vecí som ešte potreboval skrutky a klince: 50 Sk, rohy na box: 8 x 46 Sk, 2x uši po 30 Sk a 2 x mriežka na repro po 85 Sk, koberec: dĺžka 2 metre, šírka 1.2 metra – 500 Sk, kolieska 4 x 35 Sk, tmel za stovku a samica a kábel na prepojenie repro, od ktorých bohužiaľ už nemám blok, ale spolu to bolo určite do stovky. Posledná a najväčšia položka boli 60 watové reproduktory Celestion Vintage 30, 2 kusy, spolu za 6798 Sk. Všetky tieto maličkosti okrem reproduktorov a samozrejme klincov so šróbami som si zkúpil v predajni hudobných nástrojov Reviel, v Bratislave na autobusovej stanici Mlynské Nivy.

Zo skúšobne dielna na dlhú dobu...
Kedže toto bola moja prvá „stolárska“ práca, všetko potrebné náradie som si musel pozháňať. Použil som kotúčovú pílu, kmitavú pílu, vŕtačku a pajkovačku. Spočiatku som ľutoval, že sa mi nepodarilo zohnať svorky - aby bol vyvinutý väčší tlak na spoje - ale ako sa neskôr ukázalo, aj bez svoriek to bola v pohode robota a spoje držia ako sa patrí.Ako prvé som si spravil na preglejku náčrt, kade pôjdu rezy kotúčovou pílou, steny museli byť všetky vyrezané presne na prvý krát, pretože z daného rozmeru preglejky sa dal spraviť len presne taký počet stien o takých rozmeroch, aké som potreboval, teda prípadné zlé narezanie jednej zo stien by moju stavbu boxu riadne predražilo. Pri rysovaní nákresu treba myslieť na hrúbku kotúča píly a teda tomu prispôsobiť nákres.

Po narezaní mi vznikla spodná a vrchná stena o rozmeroch 750mm x 350mm, predná a zadná stena s rozmermi 714mm x 464mm a dve bočné steny 500mm x 350mm. Teraz, ked som mal napílené jednotlivé steny boxu, pustil som sa to vytvárania opornej kostry z vyššie spomenutých líšt. Ako prvé som si priprvil bočné steny, do ktorých som spravil ešte predým otvory na uši. Naledovala spodná a vrchná stena. Všetky tieto steny som dokopy zlepil a zmontoval pomocou samorezných skrutiek. Taktiež hranoly kostry sú na steny nalepene duvilaxom a upevnené samorezkami, ktoré boli rovnako natreté lepidlom, aby držali ešte lepšie. Na rad prišlo osádzanie reproduktorov. Tie som do vyrezaných otvorov, ktoré som spravil pomocou kmitavej píly osadil zvnútra. Hrany výrezov na repro som preto nastriekal čiernym sprejom, aby pri celkovej čiernej frabe bedne, nebila farba preglejky do očí. Samozrejme tie hrany som striekal pred osadením reproduktorov. Po nalepení a priskrutkovaní prednej steny prišlo na rad tmelenie pripadných nerovnosti, resp. fúg a to z dôvodu, že membrána reproduktoru vytvára akustické tlaky, ktoré musia byť pohlcované stenami reproboxu a to tak, aby nerozenovali a nevydávali iné neželané zvuky. Tmel som použil klasický stolársky v tube, z ktorej sa dal pekne vytláčat priamo do medzier.


Finále...
Teraz ked som mal box zmotovaný a osadený reproduktormi, prišiel čas kozmetických úprav. Najprv som ju okrobercoval. Keďže lepidlo Duvilax, ktoré som mal k dispozícii nebolo dostatočne silné, pripevnoval som koberec na hranách aj malými klinčekami, čo mi robotu hodne spomalilo.

Pri jednej z bední, ktorú som robil kamrátovi sme použili nastrelovač spiniek a okrem toho že to bolo 5x rýchlejšie, bola to aj oveľa elegantnejšia robota. Po okrobercovaní bedne som nasadil uši, predné rohy, mriežky, kolieska, zapojil som reproduktory a ako finále prišlo namotovanie zadnej steny už okobercovanej s výrezom na samicu. Zadnú stenu som samozrejme na box nelepil, iba priskrutkoval, pre prípad, že by sa poškodili reproduktory, alebo kabeláž. Po nasadení zadnej steny som namotoval aj zadné rohy a dielo bolo hotové.
Môj reprobox 2x12 má rozmery 750mm x 500mm x 350mm (dĺžka, výšska, hĺbka).

S jeho spoľahlivosťou som maximálne spokojný. Zvukovo tlačí dobre, nič nerezonuje a hrá ako sa patrí. Na tú dobu som ušetril tretinu ceny z originálneho box a aj napriek dlhému času, ktorý mi zabrala výroba, kedže som nemal žiadne skúsenosti, bola to fayn robota a som rád, že som sa do nej pustil.


blaze

1 Comment:

  1. Anonymný said...
    ghjgjjgjg

Post a Comment