Swing revival v Aréne


Plagáty, ktoré pozývajú na jazzové koncerty Matúša Jakabčica a jeho hostí v Divadle Aréna, vyzerajú na prvý pohľad už roky rovnako. Zatiaľčo nové vrstvy iných plagátov prinášajú stále nové mená, známy gitarista sa na fotografiach iba otáča tam a späť. Dôležitú zmenu hľadajme vždy v podtitule: tentoraz je to All Stars Swing Band. A hosť: Lucia Lužinská.

Uplynulý týždeň v Divadle Aréna doteraz patril inému hudobnému programu s mohutnou propagáciou – aj dvakrát denne sa tu hráva hip-hopový muzikál Príbeh ulice. Vo štvrtok večer pribiehajú z ulice poslední diváci ešte niekoľko minút po ôsmej hodine. Našťastie, publikum aj začiatok programu meškajú synchronizovane. Obecenstvo plynule nadväzuje na započatú debatu z radov pred šatňami. Po štvrťhodine prichádza prvý potlesk a s ním prvý účinkujúci, iniciátor projektu Matúš Jakabčic. Bratislavčania sa s jeho jazzovými hosťami v Aréne stretávajú pravidelne už tretiu sezónu, a podľa zaplneného hľadiska je jasné, že ich to dosiaľ neomrzelo. Po krátkom úvodnom príhovore frontmana zaujímajú svoje miesta na pódiu „všetky hviezdy“, a môže sa začať.

big band hrá k posluchu

Kapela štartuje naplno, trúbkari si vyskúšajú najväčšie forte hneď v úvode a vyčistia všetky nepripravené uši v sále. Od prvého taktu sa hrá dobre, bez veľkých prekvapení: pevná rytmika bicmana Mariána Ševčíka a mladého bublajúceho kontrabasistu Tomáša Baroša spolu s klavírom Ľuboša Šrámka a vedúceho sekcie, gitaristu Matúša Jakabčica. Solídny podklad pre dychovú časť mančaftu: päť saxofonistov, štyria trombónisti a rovnaký počet trúbkarov.

Divák, ktorý prišiel na swing prvý krát, sa môžu pokojne zoznámiť s klasicky obsadeným bigbandom a ochutná v priereze najznámejšie swingové šlágre. Ako bonus je svedkom akéhosi prehľadu „who is who“, na pódiu sú vedľa seba mnohé známe tváre nášho jazzu: Matúš Jakabčic na stoličke je ako vystrihnutý z vlastného plagátu, medzi svorne ťahajúcimi dychármi sa nenápadne usmieva druhý vedúci projektu, trúbkar Juraj Bartoš. Okrem neho počas večera dostane slovo viacero sólistov, ktorí pridajú hre telesa na dravosti. Tenorsaxofonista Ondřej Štveráček či trombonista Branislav Belorid sa viackrát ochotne postavia zo stoličky a okorenia melodiku zopár výpadmi. Najviac sa pred sólovým pultíkom zohreje hráč na altku, Radovan Tariška. Povykrúca niekoľko saxofónových hadov, a v lesklom obleku s pohybmi sólujúceho gitaristu by sa nestratil ani na rockovom koncerte. Ozdobou skvelo hrajúceho orchestra je hosťujúca Lucia Lužinská, ktorá sa pri najväčších šlágroch pridáva so svojím príjemným a bezchybným ženským vokálom.

Všetko znie tak, ako sa od „all stars“ očakáva. Štandardy sú odohrané s nadštandartnou zručnosťou, ide o prvé vystúpenie formácie a hráči sa viditeľne bavia. Komornejšia prostredie by ale možno prinieslo väčšiu pulzáciu orchestra a publika. Sediac v klopenom hľadisku, máme orchester ako na dlani, no nie sme úplne súčasťou diania. Počas osemdesiatich minút slávnych melódií si však len málokto nepodupáva nohou na dlážke.

potešenie bez prekvapenia

Krátky, intenzívny potlesk, a ide sa domov. Zajtra treba skoro vstávať, všetci sa ponáhľajú po svoje kabáty do šatne. Znovu sa stretávajú v rade, lúčia sa, pochvaľujú si koncert. Búrlivá afterparty sa nekoná. Niekoľko umelcov pofajčieva pri zadnom vchode budovy. Vyzerajú spokojne, a to sme aj my, diváci. O mesiac nás v Aréne čakajú poľskí Kuba Stankiewicz & Inga Lewandowska Quartet, predstavia nám novozhudobnené básne Janusza Kukulu. Dnes večer sme síce nič nové neobjavovali, s tým starým a osvedčeným nám však bolo veľmi príjemne.


All-stars Swing Band, Divadlo Aréna, 19. 3. 2009

0 Comments:

Post a Comment