Daniel Landa
25.5.2008, INCHEBA, Bratislava

Po prvý krát počas svojej dlhej hudobnej kariéry sa rozhodol kontroverzný spevák, herec a skladateľ Daniel Landa zavítať aj na Slovensko. Svojou návštevou poctil hneď dve mestá: Košice a Bratislavu. To že išlo o návštevu ojedinelú nie len osobou speváka, ale aj obsahom, svedčia vypredané koncerty tohto umelca.

V preplnenej bratislavskej INCHEBE zahrieval nadržaných fanúšikov pubový-revival Walda Gang.

Na čelných leaderských pozíciách sa striedali charizmatický Vláďa Šafránek, známy zo svojho pôsobenia v kapele HARLEY a dokonalý dvojník božského Waldu, Vladimír "Walda" Nerušil. Odohrali s nie práve najlepším, rozlezlým zvukom všetky známe odrhovačky z dielne obľúbeného Waldemara Matúšku s poriadnou porciou nadsádzky v nabrúsenej rockovej úprave. A tak si mohli prítomní zahúlakať hity: Slavíci z Madridu, Třešně zrály, Eldorádo či Růže z Texasu. Najhorúcejšie to iskrilo medzi obecenstvom a WB počas songu Svařené víno červené, kedy Vláďa rozospieval dav obľúbeným queenovským spôsobom. Oboch leadrov sprevádzalo svojské spevácke trio urastených bavorov.

Aj keď sa ansámbelu Walda Gang podarilo Inchebu celkom slušne rozohriať, dlhší čas čakania na hviezdu večera opäť trochu utlmil atmosféru... no len do chvíle kým neprišiel za zvukov tamtamov na pódium Daniel so slovenskou vlajkou v rukách. A keď po nejakej chvíli zhodil svoje krysařsko-boxerské rúcho a odhalil dres so slovenským znakom na hrudi bolo obecenstvo jeho!
V úvode vystúpenia zľahka prevetral overené hity svojej staršej tvorby a rovnako ako v Košiciach ani tu nešetril úprimnými slovami chvály na slovenských fanúšikov a niekoľkokrát poďakoval za vrelé prijatie. Obrovské pódium ako stvorené na veľkolepú produkciu muzikálového mága dopĺňalo 5 veľkoplošných plátien s príznačnou videoprojekciou.
Daniela doprevádzali okrem osvedčených harcovníkov: Marek Žežulka (bicie, ex ARAKAIN), Martin Volák (gitara, DEBUSTROL, HARLEJ), Ladislav Spilka (spev), známych už z turné a DVD “Bouře“, ďalší jedenásti muzikanti. Obzvlášť si maestro dal záležať na výbere ženského, ako speváckeho tak sláčikového tria, ktoré lahodili nielen sluchu ale aj oku mužského osadenstva publika. Živú dychovú sekciu tentokrát nahradil kláves, no napriek tomu Quantum Tarantulli netratila na atmosfére. Okrem starších flákov, podhodil Landa aj zopár ochutnávok z pripravovaného albumu “Nigredo“, ktoré by malo vyjsť niekdy v jeseni. Zvlášť vynikla poetická až folkovo znejúca balada 1968 len o jednom speve a akustickej gitare, ktorú bravúrne zvládal talentovaný Pavel Zacharov.
Spočiatku rozliaty zvuk, v ktorom sa strácala elektrická gitara sa po nejakej 5 – 6 skladbe vyčistil a fans si mohli vychutnať svoje obľúbené songy. Koncert mal spád, ráznejšie skladby striedali pomalšie, staršie fláky striedali novinky. Skladbu Ona odspievala Incheba ako jedno hrdlo a z jej atmosféry mi ešte teraz behá mráz po chrbte.

Daniel bol ako hlasovo tak aj kondične pohode (aj keď len nedávno prekonal vážnu autonehodu). Vo vokáloch mu skvele sekundovali landovými muzikálami ostrieľaný Ladislav Spilka a Petr Kutheil (VOTCHI), ktorého ale Láďa s vyššie položeným hlasom prekričal, a Petra bolo viac vidieť ako počuť.
Perfektné vizuálne stvárnenie skladby Vltava s pyrotechnikou umocňovala ešte rozbúrená rieka na projekčnom plátne. Na margo kontroverzného prijímania jeho skladieb českou kritikou nezabudol dodať o “takmer zákaze“ fláku Zlatý drak.

Patričný dôraz bol kladený aj na živé nástroje (s výnimkou už spomenutých dychov), dokonca niekoľkokrát zaznela austrálska trúba didgeridoo. Tematicky sa držal zabehnutých okruhov: vojenské songy, ku ktorým pribudla aj novinka o letcoch Walter, Ute, Tommy & Mary; rallye pretekárske skladby, ( prihodil aj trpko-úsmevnú príhodu o vlastnej havárii a havárii jeho kamaráta, ktorého spolujazdec ležal s ním na oddelení) novinka Román pro ženy a Šance. Vo vtipnom Eurosong zaspievanom v zlej angličtine, plnej sprofanovaných hesiel a sloganov Landa využil veľkosť pódia a nechal nastúpiť radu štatistov so vztýčenými vlajkami európskych štátov.

Pozdrav pre svoje dcérenky poslal v podobe veľmi osobnej skladby Táta a celú oficiálnu časť svoho setu zakončil songom Touha z muzikálu KVASKA.
V prídavku, na ktorý sa nedal Dan &Co. veľmi prosiť ešte pridal starinky: Andílek, Motýlek a v repríze Quantum Tarantulli a Vltava s veľkolepým pyrotechnickým vyvrcholením.


Na záver: Landa ponúkol jedinečnú ( a obávam sa, že na dlhú dobu aj jedinú)a veľkolepú show, z ktorej som si , až na pár seknutí (výpadok textu v Na obzoru ani mrak ani Loď, menšie predbiehanie textov) odniesol jednoznačne pozitívny dojem.


Playlist: Slovanská bouře, 1938, Třista z místa, Na obzoru ani mrak ani loď, Prízraky, Quantum Tarantulli, 2 nové skladby, 1968, Smrtihlav, Ona, Vltava, Dušičky, Zlatý Drak, Walter, Ute, Tommy & Mary, Eurosong, Protestsong, Román pro ženy, Šance, Tajemství, Táta, Touha
prídavky: Andílek, Motýlek,reprise: Quantum Tarantulli a Vltava

fotos by: www.superbeat.cz, www.cassovia.sk

0 Comments:

Post a Comment