V stredu, 30.4. sa turné kapely Lunatic Gods - Ante Portas Tour k ich poslednému, rovnomennému albumu zastavilo v bratislavskom Randali. Spolu s nimi sa predstavili aj trnavský Dysanchely a miestne kapely Antropoid, Penx a Majster Kat. Penx, sa zhostili úlohy otváračov tohto večera a nebyť posunutia začiatku o viac ako pol hodinu, ich vystúpenie by videlo možno 30 ľudí. Nakoniec sa však nazbieralo niečo do stovky návštevníkov.

Penx počas svojho setu predstavili vlastné songy, ktoré by sa v najbližšom čase mali objaviť na ich albume, ktorý je práve v štádiu mixáže. Ako úvodnú skladbu zvolili inštrumentálku a už pri nej bolo jasné, že kapela sa predstaví s ozaj dobrým zvukom. Sólovému gitaristovi s Gibsonom a Laney aparátom to znelo ozaj utešene, rovnako ako aj dobre nazvučeným bicím, do ktorých sa bubeník nebál oprieť. Na druhej strane, spevák aj keď mal rovnakú značku aparátu, jeho Jacksona mi prišla počas hry miestami nevýrazná, akoby zastretá, inokedy zas príliš ostrá. Basovej gitare to šlapalo dobre, len akosi postrádala dynamiku, tak ako to po nich predviedol basgitarista z Dysanchely. Ohľadom spevu, paradoxne sa mi viac páčil spev sólového gitaristu, ktorý sa do songov vedel asi najviac vložiť z celej kapely. Celkový pocit z kapely bol však veľmi dobrý. Ako po zvukovej, tak aj po technickej stránke. Z chalanov bol cítiť vplyv Megadethu, ale na tom nie je predsa nič zlé. Penx je príjemným oživením stojatých thrashmetalových vôd v Bratislave. Priamočiarosť skladieb s veľmi dobrými sólami oboch gitaristov nemajú šancu nudiť poslucháčov. Dúfam, že album vyjde chalanom čím skorej a na pódiách sa Penx nebude objavovať len sporadicky.

S časovým sklzom nastúpili po Penxe Dysanchely. Bez zbytočného zvučenia spustili porciu melodického deathu švédskeho typu. O zohratosti kapely je zbytočné hovoriť, veď na scéne s niekoľkými obmenami pôsobia už vyše 10 rokov. Trnavčania svojou hrou posunuli latku pred Antropoidom hodne vysoko. Výborný spev Braňa podporovaný rýchlymi gitarami bolo presne to, čo miestami ešte stuhnutý Randal potreboval. Osobne sa mi veľmi páčila predovšetkým hra zaskakujúceho bubeníka Šušku a basáka, ktorým to spolu hralo ozaj výborne a najmä po zvukovej stránke sa dostali cez Penx. Na druhej strane, u gitaristov sa na pódiu objavila zaujímavá kombinácia aparátov Marshall a Vox. Sólovému gitaristovi s Ibanez Iceman to však miestami cez Marshall znelo príliš ostro. Celková filozofia s malým množstvom gainu a podladením gitár do „H“ nechala vyniknúť každý nástroj, takže okrem kvalitnej hudby sa Dysnachely odprezentovali v Bratislave aj dobrým zvukom.

Vrchol večera prišiel okolo 21.00 s Lunatic Gods. Jednoznačne najlepší zvuk v tento večer. Hiraxova presná, rýchla hra s výborným striedaným čistých zvukov s hutnými kilami a flažoletmi musela byť potešením pre každého fanúšika atmosférického death metalu. Z nového albumu Ante Portas mi v pamäti utkveli skladby Márnosť a najmä Dualita, nabitá folk - orientálnymi prvkami. Tento album je celý spievaný po slovensky, čo z môjho pohľadu sedí kapele viacej. Predsa len rodný jazyk v skladbách umocňuje ešte väčšiu silu. Klávesy počas koncertu primerane dotvárali atmosféru a jednoduchými motívmi podporovali koncepciu skladieb. Škoda možno akoby tichšie nazvučených bicích, ktoré stratili na prieraznosti, ako to bolo u Dysanchely.
Lunatic Gods v stredu v rámci bratislavskej zastávky odprezentovali svoj album presvedčivo a s nasadením pred asi dvestovkou návštevníkov počas približne 45 minútového setu, hoci kapela takéhoto mena by si nepochybne zaslúžila viacej času.

Autor: blaze



Poslední účinkujúci večera, bratislavský MAJSTER KAT mali veru, po vysoko nahodenej latke martinčanov, neľahkú úlohu. Napriek sklzu a posunu hracích časov všetkých vystupujúcich, ostal na ich set ešte značný dav oddaných fans. Nečudo veď za dobu svojho pôsobenia na scéne si stihli, aj vďaka celkom podarenému debutu , vytvoriť slušné meno. A tak bolo v Randali vidieť nie jedného fanúšika hrdiaceho sa tričkom práve tejto thrashovej smečky.
Žiaľ s úderom prvých akordov bolo jasné, že k soundu predošlých spolkov majú Kati ďaleko. Zvuk sa aj pri najlepšej snahe nepodarilo v priebehu ich setu rapídne zlepšiť. Ťažko povedať
či to bolo chybou prílišnej hlasitosti a skreslenia na pódiu, či inej technickej zradnosti. Škoda, pretože umne premyslené rify, zaujímavé texty tak zanikli v akejsi nedefinovateľnej zvukovej guli. Nehovoriac o speve, pri ktorom nebyť uvádzania jednotlivých skladieb, ( v zásade po slovensky) bolo by ťažké rozoznať song od songu. Takto aj sebezmyselnejší text stratil váhu. Kati od svojho old school thrash metalu neustúpili ani o piaď. Časom sa slušne vybavili ako nástrojovo (Randy Rhoads Jackson modely gitár) tak aj aparátovo (hlavy Line6, Peavey). Imidžovo - onašívkované džínové vesty, len doplnili úplný obraz starej školy.
Hlavného proklamátora, textového anti „R“ mága Slimáka v zboroch výdatne dopĺňali Jaro alias Tapýr (basa) a Los (gitara). Na pretras sa dostali hlavne skladby z už spomenutého debutu, texty ktorých majú fans už aj na výplatnej páske, a nie len v malíčku!(...len škoda toho zvuku). Ako pohybovo (hlavne basák) tak aj dramaturgicky majú chlapi svoju šou zmáknutú na úrovni. Počas celého setu sa majstrom podarilo udržať obecenstvo v skvelej nálade a pozornosti, dokonca na záver museli ešte dvakrát pridať. Čakal som, že po obľúbenom „disco bonuse“ zaznie aj nejaký osvedčený cover od veľkých českých vzorov, no neviem či už mojim otupením sluchových orgánov (...ako vravím ten zvuk), alebo neskorou večernou hodinou, nič také som nepostrehol. Obecenstvo im ich úprimnú thrashovinu spapalo aj s navijakom a na nedostatky typu zvuk či nie príliš presvedčivý výkon bubeníka ( v tento večer asi najslabší zo všetkých kapiel), im dokázalo odpustiť.
Raz darmo, Kati okolo seba šíria auru kultu!


autor: jeremy



2 Comments:

  1. Unknown said...
    "(..) Dúfam, že album vyjde chalanom čím skorej a na pódiách sa Penx nebude objavovať len sporadicky."

    Penx za posledny rok odohrali 15 koncertov, z toho 5 v bratislave, takze nemyslim, ze by sa objavovali na podiach len sporadicky.

    Tu kapelu poznam velmi dobre a myslel som, ze nahravaju len demo, nie album. Ak to ale niekde vydaju, tak len dobre.

    Inak toto vystupenie bolo zatial najslabsie, co som od nich videl, maju na ovela viac!
    blaze said...
    Co som pocul od ich producenta, pojde o album nie demo. viac info ohladom toho nemam. Co sa tyka koncertov, videl som ich prvy krat a dufam ze nie posledny, ich hudba ma oslovila, kapele drzim palce a dufam ze sa na podiach bude objaovat s coraz aujimavejsimi kapelami, nie len v ramci BA sceny

Post a Comment