EHX seriál: Small Stone

Phaser jednoznačne patrí k najvýraznejším modulačným efektom vôbec. Popularitu a úspech mu zabezpečili veľké mená ako Van Halen, Queen, či Status Quo. Dnes sa konkrétne zameriame na "Small Stone – EH4800 Phase Shifter." Efekt je na pohľad strohý, no pritom je veľmi premyslený. Small Stone vynikne pri hraní funky, alternative, ale aj rocku. Je to ideálny efekt pre každého, kto hľadá inovatívne obohatenie svojho zvuku...

Úvod:
Páni v Electro-Harmonix stavili pri tomto efekte na účelovosť. Efekt má len to čo potrebuje – nič naviac. Small Stone je jednoduchá krabička s troma ovládačmi, ktorá tvarom pripomína skosený hranol. S takýmto tvarom sme sa už stretli pri efekte Holy Grail, tiež od Electro-Harmonix. Na prednej strene vidíme veľký čierny potenciometer RATE, na ľavo od neho 2-polohový prepínač COLOR a na pravo STATUS LED. Sekciu ovládačov samozrejme uzatvára Switch On/Off. Na hornej strane efektu sa nachádzajú INPUT, OUTPUT JACK, a vstup pre 9V adaptér, ktorý je žiaľ atypický. Koncovka prislúchajúceho adaptéru vyzerá presne ako jack od slúchadiel.

Charakteristika:
Každý rockový gitarista určite pozná gitarovú legendu Van Halena. Práve on preslávil modulačný efekt Phaser (Phase Shifter) najviac. Jedná sa o efekt podobný známemu flangeru, lenže ešte s výraznejšími črtami. Pointa efektu sa skrýva v rozdelení signálu na dve cesty. V jednej ceste sa zmení amplitúda a posunie sa fáza filtrom, ktorého intenzita závisí od nastavenia. Spojením oboch ciest sa potom "vymieša" chcený kultový zvuk. Gitara dostane neskutočnú hĺbku a farbu, pri ktorej máte pocit že vám niečo mimozemské primontovali do gitary.

Funkcie:
S efektom je radosť pracovať. Jeho jednoduchý a praktický dizajn je ideálny pre gitaristov s minimálnymi skúsenosťami. Všetky funkcie sa dajú rýchlo intuitívne pochopiť. Predsa kto by si čítal návod k efektu s jedným potenciometrom? Keďže ovládanie je veľmi jednoduché, aj ovládače si len rýchlo prebehneme.
Potenciometer RATE koriguje intenzitu filtra. Pri miernom nastavení pridá vášmu zvuku akoby "nádychy a výdychy." Na maxime vám vie poskytnúť parádny futuristický zvuk, s ktorým budete znieť ako gitarista z inej dimenzie. Dvojpolohový prepínač COLOR mení farbu filtra. Prepínač COLOR je v hornej polohe zapnutý. V tomto nastavení robí Small Stone prenikavejšie vlny v signále. Naopak chcete uvoľnenejšie tony – nechajte COLOR vypnutý. Z ovládačov ostáva ešte STATUS LED dióda, signalizujúca či je efekt v "true bypass" móde, alebo nie.



Špecifikácie:
Napájanie: atypickým 9V adaptérom, ktorý ani nieje dodávaný k efektu a 9V batériou.
Ovládače: potenciometer RATE, dvojpolohový prepínač, vypínač On/Off, STATUS LED
Rozmery: 8,5 x 13,5 x 7,5 cm
Hmotnosť: 0,46 kg

Cena:
Small Stone je cenovo veľmi prístupný. Nový stojí na Slovensku približne 2000 Sk a 1700 Kč v Českej Republike. Pri kúpe cez internet stojí efekt na ebay.com približne 75 $ (1500 Sk).

Referencie:
Munki – Korn
Johny Greenwood – Radiohead

+
Výborná kvalita zvuku
Efekt sa pohodlne ovláda
Cenová dostupnosť efektu
Univerzálnosť – efekt sa hodí do veľkého počtu žánrov
-
Atypický adaptér, ktorý dokonca ani nieje dodaný v balení
Škatuľka efektu nieje celokovová, a nedá sa pekne celá otvoriť
Nedomyslený kryt na 9V batériu, ani po dlhšom maturovaní sa mi nepodarilo zistiť ako sa kryt otvára.
Žiaden prekvapujúci prvok, na obohatenie efektu

Electro-Harmonix má vo svojej ponuke aj špeciálnejšiu verziu efektu - Small Stone Nano, ktorú si predstavíme niekedy nabudúce...

Small Stone patrí efektom, ktorí je dostupní aj pre začiatočníkov, no nehanbili by sa za neho ani profesionáli. Spĺňa všetko čo od Phaseru očakávam. Na trhu je veľa možností aj od iných značiek, najvýznamnejšie sú Phase 90 od firmy MXR (Dunlop), alebo PH-1 od BOSS. Pri finálnej kúpe je dobré všetky druhy poskúšať, no Small Stone od Electro-Harmonix bude určite horúcim kandidátom.


www.ehx.com

0 Comments:

Post a Comment