Efekt s podtitulom "Digital Flanger/Chorus" spája dva veľmi často používané efekty. Electric Mistress ponúka možnosť zapojenia stereo, ktorého zvuk je obklopujúci z každej strany. Efekt ďalej obsahuje tajuplný "Filter Matrix mód", na ktorý sa v recenzií detailne pozrieme. Ako už iste dobre vieme, spoločnosť Electro-Harmonix si potrpí na kultové názvy svojich produktov. Ten dnešný "nomen-omen" hovorí sám za seba. A preto nás už čaká elektronická pani a jej tajomstvá...

Úvod:
Úhľadne zabalený efekt doprevádza v balení aj DVD "Effects Sampler Volume Two." Jedná sa o prezentačné DVD s novým sortimentom Electro-Harmonix, ktoré naväzuje na rovnomenné DVD s podtitulom Volume One. Pribalený bol aj adaptér, čo je pochopiteľné, pretože 9V batériou sa Stereo Electric Mistress nedá napájať. Na dobre známom celokovovom obale sa nachádzajú tri čierne potenciometre (RATE, FLANGER DEPTH, CHORUS DEPTH). Pod nimi je umiestnená STATUS LED dióda, ktorá nielenže signalizuje či je efekt zapnutý, alebo vypnutý, ale aj dramaticky mení farbu z červenej na žltú podľa intenzity použitého efektu. Pod nápisom "Stereo Electric Mistress" sa nachádza vypínač On/Off (true bypass). Na hornej strane nájdeme vstupný jack pre univerzálny 9V adaptér a po stranách INPUT a dva OUTPUT jacky. Tie sú rozdelené na MAIN OUT a STEREO OUT. Podľa potreby si teda vieme vybrať, či chceme hrať stereo, alebo mono. (v prípade mono zapojenia použijeme len MAIN OUTPUT)

Charakteristika:
Flanger je jeden z najstarších modulačných efektov. Otcom prvého oficiálneho Flanger efektu sa stal Ken Townsend a jeho história siaha až do roku 1966, keď skupina Beatles nahrávala svoj album "Revolver". Flanger ako efekt vzniká spojením dvoch identických signálov, z ktorých jeden sa rôzne časovo posúva od originálu (posun je zvyčajne kratší ako 20 milisekúnd). S efektom Chorus sme sa už stretli v dávnejšej recenzií "The Clone Theory" od Electro-Harmonix. Jeho úlohou je meniť signál a mixovať ho so spomalenejšou kópiu toho istého signálu. Chorusom sa zároveň mení aj výška tónu, pravdaže len mierne, aby vzniklo jemné rozladenie, ktoré dotvára farbu celkového zvuku.

Funkcie:
Efekt sa ovláda veľmi príjemne vďaka malému počtu ovládacích prvkov a ich intuitívnemu označeniu. Najdôležitejší je potenciometer RATE, ktorý je smerodajný pri ovládaní Chorusu a Flangeru samostatne, alebo pri používaní obidvoch súčastne. Potenciometrom ovládame ich rýchlosť a chod. Keď je RATE nastavený niečo pod 10 hodinou – Stereo Electric Mistress sa dostáva do už spomenutého "Filter Matrix módu." Tým sa vypína LFO (Low Frequency Oscillation). V tomto móde dostávate plnú kontrolu nad vaším flangerom a chorusom a nemusíte sa báť žiadnych nečakaných výkyvov v signály. Počas hrania vo "Filter Matrix móde" uvidíte aj farebný rozdiel na LED dióde, ktorá už nebude meniť farbu, ale ustáli sa na červenej. Otáčaním DEPTH potenciometra môžete teraz manuálne modulovať intenzitu Flangeru/Chorusu. Avšak na to aby ste zostali v "Filter Matrix móde, musíte udržať potenciometer RATE pod úrovňou 10 hodín.
"Flanger Depth Knob" – ovláda intenzitu flanger efektu, ktorý je priamo viazaný na čistý zvuk nástroja. Pri nastavení na maxime vo "Filter Matrix móde" je schopný urobiť krásny "Flange" pripomínajúci zvuk dychového nástroja. Pri hraní s LFO (keď je Filter Matrix mód vypnutý) znie efekt trošku nepodarene až nekonkrétne.
"Chorus Depth Knob" – reguluje koľko chorusu primiešame do celkového zvuku. Stereo Electric Mistress zvláda jemné chorus prikrášlenie, až po divoké mimozemské zvuky. S LFO znie chorus viac moderne, pripomínajúc až žabací zvuk, naopak vo "Filter Matrix móde" znie ako starý klasicky chorus, žiaľ trošku nevýrazne.

Stereo Electric Mistress umožňuje používať jednotlivé efektové zložky oddelene, ale aj spolu. Pri používaní Flangeru a Chorusu dokopy môžete prísť na ešte divokejšie kombinácie zvukov. Efekt krásne vyniká v zapojení cez efektovú slučku (FX Loop) a ochotne spolupracuje aj s inými efektmi ako napríklad Reverb.



Špecifikácie:
Napájanie: klasickým 9V adaptérom, ktorý je k Stereo Electric Mistress dodávaný. Napájanie 9V batériou možné nieje.
Ovládače: 3 potenciometre (RATE, FLANGER DEPTH, CHORUS DEPTH), STATUS LED, vypínač (Switch On/Off).
Rozmery: 9,5 x 12 x 6 cm
Hmotnosť: 0,30 kg

Cena:
Novú krabičku Stereo Electric Mistress nieje problém kúpiť za 3000 Sk na Slovensku a 2700 Kč v Českej Republike.

+
Možnosť používať Flanger a Chorus nezávisle od seba
Jednoduché ovládanie
Možnosť zapojenia Stereo
Napájanie univerzálnym 9V adaptérom (adaptér je súčasťou balenia)
-
Digitálny efekt – nič pre fanúšikov analógových efektov
Napájanie 9V batériou nieje možné
Pri niektorých vysokých nastaveniach znie efekt synteticky

Referencie:
Munki (Korn) - Electro-Harmonix Electric Mistress Deluxe Flanger

Ak len začínate s budovaním svojho efektového arzenálu, Stereo Electric Mistress bude dobrá voľba, pretože zabijete dve muchy jednou ranou. Pokročilých hudobníci, by však mohli siahnuť po vyšších radách flangerov a chorusov. Či už od firmy Electro-Harmonix (Deluxe Electric Mistress, Nano Clone), alebo od konkurenčných spoločností...


www.ehx.com

0 Comments:

Post a Comment