Rozhovor: Galadriel

Bratislavská kapela Galadriel patrí jednoznačne medzi najväčšie stálice slovenskej metalovej scény. Počas svojho dlhého pôsobenia už stihla vydať 6 albumov, ktoré zobrazujú jej dlhú cestu od doom metalu až po dnešný dark metal. Na naše otázky týkajúce sa radostí a starostí tejto kapely nám odpovedal spevák a basák kapely Dodo Ďateľ.

Je to už 11 rokov, čo ste vydali váš prvý album Empire Of Emptiness. Ako si spomínaš na vaše začiatky? Ktoré kapely vás vtedy najviac ovplyvňovali?

Ahoj. No tak musím povedať, že v tom čase bolo všetko úplne inak. Celá scéna fungovala odlišne. Žiadny internet, MySpace a podobne... len tlačené, či xeroxované ziny, ktoré sa predávali na koncertoch. Keď sme nahrávali náš prvý album, mal som šestnásť rokov a mali sme pramálo skúseností s komponovaním i samotným nahrávaním skladieb. Všetkým sme si teda v GALADRIEL prešli úplne od začiatku. V tej dobe nás dosť ovplyvnil album "Tales From The Thousand Lakes" od Amorphis.


Za dobu vášho hrania ste vydali už 6
albumov. Ktorý je tvojmu srdcu najbližší?

Každý jeden z albumov má pre mňa určitý význam a odzrkadľuje dobu v ktorej vznikal. Pri každom si spomeniem na iné súvislosti spojené s daným obdobím. Je pravda, že hudobne sa mi viac páčia naše novšie nahrávky, konkrétne albumy "From Ashes & Dust", "World Under World" a samozrejme zatiaľ posledný album "Renascence Of Ancient Spirit". Myslím, že tieto nahrávky už boli na slušnej skladateľskej aj zvukovej úrovni.

Na poslednom albume ste dosť zrýchlili a definitívne vyplávali z vôd doom metalu. Máte už predstavu kam bude smerovať ďalší album?

Zatiaľ sa to nedá predpovedať. Začali sme dávať dohromady prvé nápady. Uvidíme ako sa to vyvinie. Teším sa na tvorbu nového materiálu.

Všimol som si, že máte dosť veľký problém so stálosťou zostavy. Okrem výmeny bubeníka, nastala náhla zmena aj na poste klávesáka . Aké boli dôvody odchodu vašej bývalej klávesáčky Fear? Ako tieto zmeny ovplyvňujú všeobecnú pohodu v kapele? Je zložité zapracovávať nových členov do kapely?

Áno, so zostavou máme dosť často problémy. Tento fakt našu kapelu dosť brzdí pri napredovaní, pretože ako vravíš vždy chvíľu trvá, kým sa s novým človekom zohráme. Keď sme kapelu zakladali, boli sme plní nadšenia a dá sa povedať, že sme sa riadili heslom "All for Metal". Nie každý si to nadšenie udrží. V dnešnej dobe je ťažké nájsť do kapely ľudí okolo tridsiatky, ktorí to myslia úprimne. Mne sa veľmi ťažko spolupracuje s ľuďmi, ktorí nie sú zapálení pre Galadriel. Fear toho mala veľmi veľa a nedalo sa s ňou 100%-ne počítať. Preto sme sa rozhodli pre túto výmenu. Nový klávesák Andrej Kutiš síce tiež má aj druhú kapelu, ale je to o inom. Fear bola raz tam, inokedy zas tam...

Nemal si niekedy chuť popri neustálom striedaní sa ľudí v kapele to zabaliť?

V období medzi albumami "From Ashes & Dust" a "World Under World" sme sa takmer rozpadli. V priebehu týždňa sa šesťčlenná zostava zredukovala na trojčlennú. Vtedy to bolo všelijaké. Napokon sme odvtedy vydali už dva albumy. Aj keď je pravda, že sa premlelo za to obdobie u nás mnoho ľudí, stále tu sme a oba spomínané albumy sa stretli s dobrými ohlasmi.


Ako vlastne vzniká hudba Galadriel? Kto z kapely sa najviac podieľa na tvorbe hudby?

Musím povedať, že najviac nápadov prinášajú do kapely gitaristi Matúš Hanus a Skkipi Skuppin. Následne to spoločne dávame dokopy doma na kompe.

V minulosti ste nahrali cover verziu Blind Guardian – The Bard’s Song, ktorá bola umiestnená na tributnej kompilácii Blind Guardian – Tales From The Underworld. Ako k tomu prišlo? Nahrali ste v minulosti aj nejaké iné cover verzie?

My sme mali vždy problém s covermi, pretože sme sa nikdy nevedeli dohodnúť na nejakej konkrétnej skladbe. V tomto prípade sme dostali ponuku na skladbu od Blind Guardian. Pre pár z nás táto kapela (aspoň v tej dobe) znamenala dosť a nakoniec sme si vybrali skladbu "The Bard's Song - The Hobbit". Myslím, že tento cover sa celkom podaril a som rád, že nás na spomínanú kompilačku nakoniec zaradili. Pomohlo nám to, pretože sme vďaka tejto skladbe mohli vystúpiť na veľkom fetivale "Blind Guardian Open Air" v nemeckom Coburgu v roku 2003. Iné covery sme doteraz nenahrali :-)

Pokiaľ viem väčšinu vašich textov píšeš Ty. Kde čerpáš inšpiráciu? Nakoľko sú pre teba texty dôležité?

Texty sú dôležitou súčasťou skladieb. Ja im teda prikladám veľký význam a vždy ma zaujímajú aj pri počúvaní inej muziky. Inšpirácia je všade navôkol, treba ju vždy správne uchopiť a pretransformovať, aby bol človek so sebou ako tak spokojný.

Ako často sa schádza kapela v skúšobni? Viete sa rýchlo dohodnúť ohľadom skladieb, ktoré vyberáte pre koncerty?

Musím povedať, že v súčasnosti sa stretávame v skúšobni len pred koncertmi. Máme to teraz všetci akési hektické. Iné to je, keď tvoríme nový materiál. Vtedy sa stretávame častejšie, aj keď väčšinou u mňa doma, nie v skúšobni. Výber skladieb závisí aj od toho, aký máme pred sebou večer. Mám na mysli aký dlhý máme hrací čas a podobne.

Na vašej stránke som sa dozvedel, že v októbri sa na vás fanúšikovia v Bratislave môžu tešiť ako na predskokana Negură Bunget. Nakoľko poznáš tvorbu tejto kapely a akým ďalším kapelám ste v minulosti predskakovali?

Neguru som videl 2x naživo toto leto a bol som celkom nadšený. Som rád, že si s nimi v Bratislave zahráme. Dúfam, že príde veľa ľudí a ocenia tvorbu týchto skvelých náladotvorných Rumunov. Z tých známejších kapiel sme hrali napríklad pred Enthroned, Rotting Christ, Fleshcrawl, samozrejme na festivaloch aj mnohým iným...

Za svoju hudobnú kariéru ste koncertovali už vo všetkých kútoch Slovenska a dosť koncertov ste odohrali aj v zahraničí. Kde sa vám hrá najlepšie?

Najlepšie koncert mávame väčšinou v Bratislave. Ale musím povedať, že niekedy aj v miestach, kde nie sme príliš známi nás fans prekvapia a máme skvelí ohlas. Napríklad, keď sme hrali na estónskom festivale Hard Rock Laager boli sme ocenení skvelým ohlasom od miestnych fanúšikov, čo nás veľmi potešilo. Naše domáce doupě je ale jednoznačne v Bratislave.

Práve skončila festivalová sezóna. Na ktorých festivaloch ste toto leto hrali? Hrávate radi na festivaloch?

Hrávame samozrejme radi. Tohto roku sme toho moc nemali. Súvisí to aj s tým, že v období keď sa bookovali festivaly sme stále nemali bubeníka a nechceli sme obiehať festivaly s automatom ako minulý rok. Po tom, čo sa k nám pridal Iggi sú naše koncerty omnoho energickejšie. No festivaly už v tej dobe boli plné...

Fungujete už trinásť rokov, na konte máte 6 albumov. Keď ste začínali, predpokladal si, že by sa Galadriel mohol dostať tak ďaleko?

Keď sme zakladali kapelu, snívali sme o tom, že budeme raz jazdiť na turné a žiť z muziky :-) Neskôr sme zistili, ako to chodí a aká je realita. Napriek tomu je super, že môžeme tvoriť muziku, ktorú nám niekto vydá a nájdu sa ľudia, ktorí si naše CD kupujú. To je svojim spôsobom úspech.

Existuje ešte nejaká ďalšia méta, ktorú by ste chceli ako Galadriel dosiahnuť?

Vieš čo, už to teraz berieme krok za krokom. Začíname tvoriť nové skladby, takže chceme urobiť skvelý nový album, ktorý by sme chceli ísť nahrať niekedy budúci rok. Plánujeme tiež zmenu štúdia, čo bude svojim spôsobom tiež výzva. Tiež by sme chceli budúci rok odohrať čo najviac letných festivalov...

Ďalej by som sa Ťa chcel spýtať na slovenskú metalovú scénu. Čo si o nej myslíš? Myslíš si, že vzniká na Slovensku dosť kapiel schopných konkurovať tým zahraničným?

To skutočne netuším. Musím sa priznať, že našu scénu už sledujem len sporadicky. V podstate nejaké nové kapely vidím len ak s nami hrajú na nejakom koncerte. Nemám už moc čas popri zamestnaní a iných aktivitách sledovať aj scénu.

Čo robíš vo voľnom čase okrem hrania? Ako reaguje tvoje okolie na tvoju záľubu v hraní?

Vo voľnom čase ? Toho je skutočne málo! Bohužiaľ patrím medzi tých "šťastlivcov", ktorí sú nútení naháňať sa za peniazmi, aby dokázali poplatiť všetky úvery a pod. Ak mám voľný čas tak oddychujem a snažím sa nemyslieť na všetky problémy. Moje okolie si už zvyklo, že hrám v kapele a nejak špeciálne sa nad tým nikto nepozastavuje.

Akú hudbu doma počúvaš? Počúvaš aj nejaké nemetalové kapely?

Počúvam väčšinou metalovú a rockovú muziku. Momentálne ma dosť baví posledný Septicflesh, to je skutočne vážne dielo!

Ďakujem teda za rozhovor. Existuje ešte niečo, čo by si chcel odkázať vaším fanúšikom?

Ďakujem aj ja za prejavený záujem o našu kapelu. Držte sa všetci a počúvajte skvelú muziku.

0 Comments:

Post a Comment