Značka Hagström nie je v našich končinách obzvlášť známa, avšak rokmi overenú kvalitu tohto výrobcu rozhodne stojí zato vyskúšať. Veď tohto roku oslavuje už 50. výročie od výroby svojej prvej gitary.



Trochu histórie:
Firma bola založená pánom Albinom Hagströmom v 30. rokoch minulého storočia a jej hlavným zameraním bola výroba akordeónov. V 60tych rokoch sa spoločnosť zamerala na výrobu elektrických gitár a neskôr aj zosilňovačov. Ich prvé deluxe solid body gitary boli silno ovplyvnené dizajnom ich akordeónov, predovšetkým kvôli povrchovej úprave, ktorú dlhé roky používali. Hagström čoskoro prišiel aj s prvými hollow body gitarami, ktoré niesli označenie Viking a Jimmy. V roku 1961 firma vôbec ako prvá priniesla na trh osem-strunnú basgitaru. Výroba gitár vo Švédsku však skončila rokom 1983, kvôli neschopnosti konkurovať lacným gitarám, ktoré začali masovo prichádzať z Ázie.
Záujem o túto značku podnietil švédsku firmu "Tricor AB", vďaka čomu sa od roku 2004 gitary Hagström znovu vyrábajú.

UltraLux Séria: model Ultra Swede
Hagström prišiel na trh s dvomi výbornými novinkami. Jednak je to výstuha krku, ktorá nesie názvov „H-Expander Truss Rod“ a za druhé je to hmatník, ktorý firma označuje ako Resinator, čo je zmes karbónových vlákien a drevených pilín. Model Ultra Swede disponuje obomi týmito „vychytávkami", ale poďme pekne po poriadku. Dizajn modelu Ultra Swede jemne pripomína tvary Gibson Les Paul. Oblé krivky, jeden výrez v spodnej časti tela, klenutý top. Model, ktorý sa mi dostal do rúk mal povrchovú úpravu Burgundy Burst, teda prelínanie čiernej, bordovej a červenej farby, ktorú ešte umocňovalo jemne tigrované žíhanie. Obvod tela, ako aj krk a hlava je „potiahnutá“ elegantným perleťovým bindingom, ktorý zvýrazňuje obrysy gitary. Dnes sa už do oblasti tvarov tela gitár veľa revolučných prvkov nedá priniesť, tak sa niektorí výrobcovia snažia dostať do pamäti zákazníkov prostredníctvom tvaru hlavy. Hagström pri tomto modely vsadil na kombináciu čiernej farby a už spomínaného bindingu. Tvar hlavy vychádza opäť z Les Paul, avšak jej spodná časť je značne pretiahnutá smerom von. Písaným písmom zobrazený nápis Hagström a jednoduché logo vo farbe bindingu decentne zapadajú do celkového vzhľadu. Ladiace mechaniky však pôsobia na mňa príliš futuristickým dojmom. Na ich bezproblémovej funkčnosti to však nič nemení.

Stavba gitary + Funkčné prvky:
Telo modelu Ultra Swede je vyrobené z lipového dreva, vrchnú dosku tvorí žíhaný javor. Krk je javorový, do tela vlepený. Hmatník s 24.75” menzúrou je vyrobený zo zmesi karbónových vlákien a drevených pilín. Vďaka tejto kombinácií a „H-Expander Truss Rod-u“, čo je výstuha krku v tvare písmena „H“ (štandardne mávajú gitary výstuhu oblú, alebo hranatú)dosiahol výrobca ultra tenký, pohodlný krk s pekelnou pevnosťou. Takže žiadne ohnutie krku, či vrtule majiteľovi gitary nehrozia. Gitara je osadená dvomi Hagström Custom 58 Humbuckers, ktoré sa vďaka prepínaču môžu rozopnúť a hráč dosiahne zvuk single snímačov. Zvuk nástroja sa dá ešte dotvoriť jedným potenciometrom pre hlasitosť, jedným pre tónovú clonu a trojpolohovým prepínačom zapojenia snímačov. Tu by som modelu vytkol pomerne ďaleké umiestnenie tohto prepínača. Pri potrebe rýchleho prepnutia snímača pri sólovej hre by bolo určíte jednoduchšie, keby bol umiestnený na dostupnejšom mieste. Ladenie zabezpečujú Hagstrom 15:1 Die Cast Tuners. Zaujímavosťou je uchytenie strún, teda strunník. Kým pri kobylke ide o klasický Tune-O-Matic systém, strunník je podložený priehľadným plastom, skrz ktorý sú ukotvené struny. Každá z nich má pritom vlastný blok, ktorý je pripevnený dvomi skrutkami do tela gitary. Práve vďaka individuálnemu uchyteniu strún do dreva dosahuje gitara slušný sustain, ale predovšetkým krásnu čistotu a prieraznosť jednotlivých tónov, ktoré sa ani pri vysokých skresleniach nezlejú.

Ako hrá:
Začnime čistým zvukom. Práve na ňom je krásne vidieť variabilitu gitary. Humbuckery produkujúce plný sýty ton sa nápadne približujú bluesovemu zvuku Les Paulu. Pri ich rozopnutí na single hráč dosiahne jemný cinkavý zvuk stratocastra, takže jedným prepnutím zrazu hráme ľahké, vzdušné funky. Skreslený zvuk je kapitola sama o sebe. Ultra Swede vďaka už spomínanému strunníku má dobrý sustain ale predovšetkým vynikajúcu konkrétnosť jednotlivých tónov. V spojení s rýchlym krkom je jej poslanie jasné. Každý shreder si hru na tomto modely vskutku vychutná. Snímače Hagström Custom 58 si aj pri najvyšších skresleniach udržujú vskutku prekvapivú čistotu a zreteľnosť, takže žiadne zlievanie, zahltenie a skĺbenie tónov do nečitateľnej gule zvuku nehrozí. Či už rytmika na kobylkovom snímači, alebo pomalé ťahavé sóla vo vysokých polohách na krkovom snímači prinesú prierazný zvuk bez kompromisov. Možno jediným, ktorý by som humbuckerom vytkol je ich mierna kompresia.

Záver:
Model Ultra Swede Hagström je gitara, na ktorej vďaka čistote jednotlivých tónov nie je problém zahrať žiadny hudobný štýl. S dostatočne silnými snímačmi budú prívrženci tvrdých žánrov určite spokojní. Vďaka rozopínaniu humbuckerov na single si prídu na svoje aj prívrženci zvuku stratocastera, takže najväčšou zbraňou Ultra Swede je jej všestrannosť v rukách akéhokoľvek hudobníka.

Cena:
13900,-Sk

Distribútor:
On-Board Music s.r.o., Rozňavská 1, areál R1, Bratislava
www.on-board.sk, 02/44452257, 0918 661 295, shop@on-board.sk

Špecifikácie:
Body: Basswood Body with Flamed Maple Top
Neck: UltraLux Maple Set Neck
Fingerboard: Resinator Fretboard with Abalone and Pearl Shell Inlays
Truss Rod: H-Expander Truss Rod
Tuning Keys: Hagstrom 15:1 Die Cast Tuners
Scale Length: 24.75” Scale
Pickups: 2x Hagstrom Custom 58 Humbuckers
Pickup Selector: 3-Way Toggle
Bridge: Long Travel Tune-O-Matic with Hagstrom Stop Tail Piece and 6 Individual Brass String Blocks
Controls: 1x Volume / 1x Tone / Mini-Toggle Coil Tap Switch


Testované na : Mesa Boogie Caliber 50+, box 2x12 s celestion V30


Hráči hrajúci na gitarách Hagström:
Elvis Presley
Pat Smear - Nirvana, Foo Fighters and The Germs
Noel Redding - The Jimi Hendrix Experience
Frank Zappa
Dweezil Zappa- Zappa Plays Zappa
Jimi Hendrix
Björn Ulvaeus - ABBA
Billy Gibbons and Dusty Hill - ZZ Top
Nicholas McCarthy - Franz Ferdinand
Mike Rutherford and Steve Hackett - Genesis
Bryan Ferry
Tim Armstrong
Peter Svensson - The Cardigans
Bill Nelson
Colin James
Ryan Ross - Panic at the Disco
Erik Ohlsson and Mathias FärmMillencolin
Micky Moody
Hannes Hansson - Mustasch
Kurt Cobain
Bob Seger
Neil Young
Mando Diao
Maria Anderson and Jennie Asplund - Sahara Hotnights
Veni Domine
Mark Arm - Mudhoney
Forrest Klein - Hellogoodbye
Damian Kulash and Tim Nordwind - OK Go
Kenya Baker - Joss Stone
Pete Smith - Abba-Arrival
Simon Grenehed, Kristoffer Åström - Blindside
Tim Armstrong, Rancid
Kemble Walters - Juliette and the Licks
Warren Fitzgerald - The Vandals and Gwen Stefani
Skip Dorsey and Mike Scott - Justin Timberlake
Sharief Hobley - John Legend
Curtis Chambers -P Diddy and LL Cool J
Henrik Schyffert - Whale
Jocke Åhlund - Teddybears STHLM
Aaron North
David Grubbs
Adam Bolméus - Bad Cash Quartet


Link na výrobcu: Hagstrom Guitars

autor: blaze
foto: blaze, titulka hagstromguitars.de

0 Comments:

Post a Comment