V tejto retro rubrike sa posnažíme priblížiť Vám albumy, ktoré ovplyvnili rokovú hudbu. Snažíme sa vyberať albumy, ktoré nie sú až také známe, ale stoja za povšimnutie. Ako prvý si zoberiem na paškál debutový album tu nedávno zbiografovaných Limp Bizkit.

Názov: Three Dollar Bill Y´all
Dátum vydania: 1.7.1997

Navlhnutá tyčinka. Podivný názov pre kapelu, ktorá spravila dieru do sveta možno práve aj vďaka svojmu názvu. Určite však za tento nevídaný úspech môže hudba kapely - čerpajúca z odkazu kapiel, ako sú napríklad Korn, Rage Against the Machine, Faith No More, alebo Deftones, ktoré sa nebáli skombinovať na prvý pohľad nesúrodé a hlave pre niekoho navzájom si odporujúce hudobné štýly, akými sú rap a metal.

Debut vlastne neprináša nič štýlovo objavné, ale zato s neuveriteľnou energiou, ktorú sa tu ešte Limp Bizkitom nepodarilo dostať pod absolútnu kontrolu, ako tomu bolo na neskorších doskách. Kým napríklad Rage Against the Machine zapracovávali rap do metalu, u Limp Bizkit sú obe hlavné štýlové zložky rovnocenné. Hlavným rozdielom medzi LB a ostatnými vtedajšími kapelami je angažovanie Dja Lethala. Za niektoré pasáže by sa nehanbili ani Public Enemy a niektoré sú akoby vystrihnuté od nejakého hardcorového spolku.

Po krátkom Intre sa o slovo hlási vypaľovačka Pollution. Tvrdý gitarový riff plynulo prechádza do rapovej slohy. Na záver ešte vtip s tým, že sa spevák Fred Durst zasekne a stále opakuje jednu frázu, než ho ostatní nezastavia. Podobných vtipných vsuviek hlavne na závere piesní si užijete na albume viacej. Nasleduje klipovka Counterfeit, kde sa po jemnom začiatku spúšťa pravá HC smršť, aby prešla do hravej slohy.

Na celom albume sa vlastne striedajú agresívne a nervóznejšie polohy, ako napríklad v Sour, alebo Stikfinger. Po hudobnej stránke je najzaujímavejšia sedmička Stalemate: celá skladba je poskladaná z dvoch kvázi nesúrodých motívov, ktoré sa však na záver umne spoja.

Po poriadnom „náhule“ v rámci Clunk, prichádza veľmi podarená coververzia od Georgea Michaela, Faith. Limp Bizkit však skladbu pojali podľa seba, čiže sa v refréne dočkáte Durstovho revu a skladba vyvrcholí v beztvarom hluku, ktorý prejde do rapovej pasáže, ktorá určite v origináli nebola. Táto skladba sa vlastne stala prvým väčším hitom skupiny.
Za najtvrdšou skladbou Leech, je 16 minútová mantra Everithing. Svojho času sme si s kamarátom zatiahli okná na izbe a užívali si tažké ezoterické momenty práve s týmto outrom.
Ako by povedali naši českí bratia: „sečteno a podtrženo“ – Trojdolárová bankovka je slušný debut, ale na pravé hudobnom aj komerčné prerazenie si kapela ešte musela počkať. 7,5/10

01. Intro 0:48
02. Pollution 3:52
03. Counterfeit 5:08
04. Stuck 5:24
05. Nobody Loves Me 4:27
06. Sour 3:32
07. Stalemate 6:14
08. Clunk 4:03
09. Faith 3:52
10. Stink Finger 3:03
11. Indigo Flow 2:23
12. Leech [demo version] 2:11
13. Everything 16:26

Celkový čas - 68:30

0 Comments:

Post a Comment