Dovoľte aby som vám predstavil jeden veľmi jednoduchý distortion efekt. Jeho meno sa mení podľa firiem , ktoré použili jeho schému zapojenia . Ako distortion ho vyrobila firma DOD a pomenovala ho overdrive 250. Firma MXR ho pomenovala + distortion a ešte upravené zapojenie využila do mikro ampu. Malého mini predzosilňovača, ktorý si nájde využitie pri sólovaní, kedy chcete zdvihnúť volume svojho nástroja aby vás bolo počuť. Mikro amp sa dá použiť aj u niektorých aparátov ako nakopávatko.
Čo sa týka zvuku distortionu treba popozerať známe stránky youtube a video googla a ďalšie podobné a spraviť si svoj názor na tieto efekty. Podľa mňa sa efekt hodí na štýl rock, hlavne sólovú hru, na metal moc nie je i keď možno v kombinácii s iným efektom hej. Postavil som si kópiu DOD + distortion a skúšal som ho zapojiť do marshala valvestate do clean kanála a keď som sa pohral s ekvalizérom a aj s gainom na clean kanáli vytlačil som dosť uspokojivé charakteristické skreslenie . Efekt som skúsil zapojiť ako dokreslovač, a tiež som mal dobrý výsledok až na to, že keď som ho skombinoval s ďalším dosť skresleným zvukom bolo počuť šum efektu .To bola asi jediná mucha efektu. Ešte dodám k zvuku, že ako každý efekt znie úplné inak s inou gitarou na inom kombe. Efekt má sám o sebe trochu navýškovaný zvuk a chýba mu funkcia tone alebo najlepšie ekvalizér.

http://www.tonepad.com/downloadWarning.asp?id=115
V tomto odkaze máte porovnané schémy DOD a MXR zapojenia tohto skreslovacieho efektu. Treba skúsiť postaviť oba typy porovnať ich a vychytať niektoré muchy pridať nejaké prepínacie módy aby z toho bol zaujímavejší efekt.
Jeden z módov môžte vytvoriť tak, že si nájdete rôzne diódy s rôznymi parametrami pri každom inom type by mal mať efekt iný charakter skreslenia. Nebude to moc výrazná zmena ale niečo to predsa spraví.

http://www.tonepad.com/downloadWarning.asp?id=6
V tomto odkaze máte porovnaný mikro amp s + distortionom .Osobne som skúšal v tom mojom +distortione vynechať len koncové cliping diódy, ktoré spôsobujú skreslenie skrz to, že orezávajú amplitúdu zosilneného signálu . A hneď som mal mikro amp .

Samozrejme možno nájdete na internete ďalšie verzie tohto zapojenia týchto efektov, ale všetko je na jedno kopyto. Treba len hľadať a skúšať. Ja som použil stránku tonepadu preto lebo sú na nej dobre spracovane všetky 3 efekty. Na iných stránkach zaoberajúcimi sa efektmi nájdete tie zapojenia tiež.

Čo sa týka zaobstarania súčiastok, všetky sú dostupné. Operačný zosilňovač môžete dať tl071 alebo tl741. Lepší je však tl071 kvôli šumovým vlastnostiam. Skúšal som obe varianty ale nepostrehol som rozdiel. tl071 sú vyrábané asi inou metódou a majú kvalitnejšie parametre. Ostatné súčiastky sú bežnou záležitosťou. V každom dobrom elektre ich musia mať! Najhoršie to vidím s kovovými potenciometrami, keď nebývate v meste s dobrým elektro obchodom tak si ich budete musieť objednať. Ďalší problém je zohnať škatuľu. Pri takomto efekte by stačila aj pevnejšia umelohmotná krabica u ktorej vnútro vysteliete alobalom kvôli tieneniu.

Zbierka ako vyzerajú rôzne dizajny .....
mxr
http://www.pedalarea.com/images/mxr_distortion_2000.jpg
http://www.blackguitars.com/Effects/mxrdistortion.jpg

mikro amp
http://www.banzaieffects.com/files/images_detailed/20059_1.gif

dod 250
http://www.analogman.com/graphics/dod250yellow.jpg
http://www.oaktreeent.com/web_photos/effects/DOD_Overdrive_Preamp_250_Guitar_FX_Pedal_web.jpg

0 Comments:

Post a Comment