Home made: Pt I.

Tento článok je určený pre tých, ktorý sa vôbec nevyznajú, nie sú technický typ. Článok objasňuje problematiku pri stavaní efektu, nie je síce prešpikovaný odbornými článkami ale jasne vysvetľuje a objasňuje veci, na ktoré sa každý neznalec pýta.
Môj pohľad na doma robené efekty.Čo znamená tento pojem? Každý vníma význam týchto slov inak, niekto si pod tým predstaví niečo nekvalitné na jedno použitie, pokus niečo napodobniť ,značkový zvuk. Ono však moc ani nejde o to napodobňovanie. Keď sa človek (elektrotechnik) vyzná v súčiastkach a zapojeniach nie je schopní tvoriť len kópie ale dotvárať si zvuk podľa svojich kritérií. Ja osobne sa neuspokojím len s kópiou ale vždy sa snažím dať do každého efektu svoje špecifické módy, vytiahnuť zo zapojenia čo sa dá. Každý hľadá najlepší zvuk, taký aký mu sedí. Schémy a návody na efekty nájdete na internete, treba googlit hľadať odkazy na fórach alebo hľadať podľa názvu efektu schému .V podstate je kopec stránok, kde sú vypracované komplet návrhy zoznam súčiastok a hneď aj nejaké vylepšenia.
http://www.tonepad.com/ , http://www.generalguitargadgets.com/

Keď nie treba sa pýtať na fórach určite niekto poradí, na každom muzikantskom fóre by mala byt nejaká sekcia (home made), kde sa hromadia témy s radami a odkazmi na nejaké vyskúšané efekty spoľahlivé schémy.
http://forum.muziker.sk/viewforum.php?f=26
http://forum.gitaristi.sk/index.php/board,35.0.html
http://forum.lidlmusic.sk/viewforum.php?f=36

Kde zohnať potrebné súčiastky na stavbu efektu? V každom meste je určite nejaký elektro obchod spojený s modelárstvom alebo podobne tam by mali predávať postačujúce súčiastky pre stavbu efektov, keď nie zase treba googlit a nájsť firmu, veľkosklad ,ktorý posiela súčiastky na dobierku.
http://www.sos.sk/ , http://www.ges.cz/ , http://www.gme.sk/

Šikovný ľudia si donesú od smetiaka za tašku elektro šrotu rozoberú ju a zužitkujú ale zase sa treba sa vyznať aké súčiastky sa dajú recyklovať. Má zmysel stavať? Cenový rozdiel je od 500 aj do 3000sk, keď si ho človek spraví doma. Záleží na obtiažnosti a funkčnosti efektu. Najjednoduchšie home made efekty stoja 50-100sk. Najdrahší na efektoch je asi napájač a adaptér, ktorý stoji približne okolo 250sk a za ďalšie nožní prepínač: 250-350sk. Ďalej treba počítať aj s dizajnom - škatuľa v ktorej je efekt zabudovaný. Niekto sa uspokojí s nálepkou alebo s napísaním nápisom s centrofixou niekto nie. Dôvodom pre stavanie efektov je aj fakt, že sa chceme lacno priblížiť originálnym zvukom v niektorých našich obľúbených pesničkách. Priblížiť sa k originálu zvukovo sa dá asi tak na 80-95% niekedy fakt aj na 99.9% ale home made je podľa mňa o tom, že za lacný peniaz niečo okopírujeme a keď chceme viac, podľa seba si spravíme svoj zvuk aký sa nám páči.

0 Comments:

Post a Comment