Na internete je mnoho článkov o rôznych typoch gitár, ale len málo o tom, že načo dávať pozor pri kúpe gitary, lebo mam skúsenosť s tým, že ľudia často nevedia podľa čoho vyberať a vyberajú len podľa farby alebo tvaru.

Nikdy nesmieme zabudnúť, že či už je gitara lacná alebo značková, vždy sa dá nájsť vynikajúca gitara. Naopak, ak si nedáme pozor môžeme kúpiť aj značkovú, ale s kopou chýb.

Pre začiatočníka odporúčam, aby si na začiatok nekupoval veľmi drahú gitaru. Človek totiž nevie, že či sa tomu bude venovať seriózne a ceny gitár žiaľ rýchlo klesajú. Mohli by ste dosť prerobiť keby ste rátali s tým, že ju predáte sa približne rovnakú cenu.

Pri výbere pozeráme hlavne na to či má gitara rovný krk, bez hrboľov, či niektoré pražce nevyčnievajú. Ďalej treba pozerať na drevo nástroja. Pri akustických nástrojoch určite dávame prednosť masívnym, alebo aspoň polomasívnym (predná doska tela je drevená, zvyšok je preglejka). Pri čisto preglejkových nástrojoch hrozí postupná strata kvalitného zvuku po zosušení lepidla medzi jednotlivými vrstvami preglejky.
Zistiť kvalitu dreva pri lakovaných elektrických gitarách je to náročnejšie, pri nich je najlepšie spýtať sa predavača.

Pri výbere sa ďalej môžeme stretnúť s palisandrovým (tmavým) a javorovým (svetlým) krkom, teda hmatníkom. Javorový hmatník podporuje viac výšky z celkového zvuku gitary a palisander stredy. Rozdiely to ale niesu veľké, s tým si lámu hlavu, len profesionáli. Skôr si treba dávať pozor na kobylku, je jej veľa typov. Každý má však svoj vkus, takže treba len skúšať. Kto vôbec nemá záujem o tremolo (páku na kobylke) môže si vybrať gitaru aj bez nej. A teraz k najväčšiemu omylu väčšiny začínajúcich rockových gitaristov, nie každá gitara s floyd-rose tremolom je dobrá gitara, len sa na nej bude lepšie narábať s pákou ako pri iných typoch gitár. Keď je však zvyšok gitary zlý, tak floyd-rose to nezachráni.

Snímače sú tiež dôležité, je ich veľmi veľa typov, celý článok by sa dal napísať, len o nich. Existujú dva hlavné druhy: Single Coil a Humbucker. Single majú menší výstupný signál, preto sú vhodné na blues, pop, folk. Pri hraní na singloch gitara tzv. brumí. Stáva sa to hlavne pri zapojení v malých tranzistorových kombách, keď je aktívny len jeden snímač. Brumenie počujeme pri menej zatlmených strunách. To však nieje závada, single skoro vždy trošku brumia pri skreslenom zvuku (overdrive/distortion).
Humbuckery sú aj na pohľad väčšie, sú to akoby dva spojené single. Tým, že sú aktívne vždy dve cievky, snímač nebrumí. Humbuckery sú určené na tvrdšiu gitarovú muziku ako metal a rock a všade kde má mať gitara riadnu šťavu. U lacných gitár bývajú niekedy snímače nekvalitné, ale keď to má byť nástroj len na cvičenie nieje to veľká závada. Pri dobrom nástroji je možnosť nekvalitných snímačov o poznanie menšia. Hlavne keď je dobrý nástroj, nieje škoda doňho zainvestovať a vymeniť mu snímače. U profesionálnych gitaristov je výmena snímačov bežná vec, keď hľadajú ideálny zvuk, ktorý sa im páči.

Môže sa stať, že niektoré nástroje, ktoré skúšate v hudobninách nemajú nastavené kobylky. Takže vám nebudú ladiť oktávy napríklad. Ale to nieje chyba nastroja, stačí nástroj nastaviť. V hudobninách vám nastroj určíte radi nastavia ešte pred kúpou. Ak by však nastroj neladil ani potom, určite ho nekupujte. Pri nákupe z druhej ruky, môžu byť vypoužívané potenciometre. To sú koliečka na Volume a Tone. Môžu pri otáčaní začať šumieť. Nieje to veľká závada, ale treba rátať, že na to aby tá gitara bola stopercentná treba do nej ešte zainvestovať.

0 Comments:

Post a Comment