16.6. zažila Bratislava veľký metalový sviatok. Z britských ostrovov k nám zavítala metalová legenda Judas Priest v pôvodnom zložení : Rob Halford, K.K. Downing, Glen Tipton, Ian Hill and Scott Travis. Mal som príležitosť ísť na tento koncert aj keď nie som skalným fanúšikom. Bol som však veľmi zvedavý v akej kondícii sa ukážu títo ostrieľaní matadori.

Koncert začal o zhruba siedmej hodine večer. Ako je to už zvykom pred hlavnou kapelou večera vystupovali predkapely. Prvá predkapela sa volala The Carburetors. Táto pätica v zostave: 2x gitara, spev, basa a bicie hrá nekompromisný, brutálny, cestný rakendrol(toto je iba moje definícia štýlu). Kapela mala z polovice Elvisovský imidž, okrem bubeníka a lead gitaristu, ktorý vyzeral úplné ako James Hetfield z obdobia albumu Load/Reload. Rozhodne im nechýbalo nasadenie, ktoré bolo trošku poznačené technickými problémami basového gitaristu. Ako som sa neskôr dozvedel odišiel mu v bedni výškový reproduktor. Ostatní členovia sa však nenechali vyviesť z miery a klátili do nástrojov aj naďalej bez problémov. Na konci ich vystúpenia, ktoré bolo sprevádzané rôznymi pyrotechnickými efektmi, 2. gitarista rozbil pod pódiom lacnú Behringer gitaru. Toto mi prišlo trochu trápne, ale budiž. Kapela odohrala koncert v podstate v jednom rytme, ale zato s oduševnením. Ešte len spomeniem, že to bolo ich 1.vystúpenie z ich turné po Európe.

S druhou predkapelou Interitus, prišla i zmena štýlu. Symfonický metalisti v zložení: gitara+spev, gitara, speváčka, 2 huslisti, basa a bicie ma celkom prijemne zaujali. Ešte som totiž nevidel naživo kapelu, kde hrajú aj husle(elektrické). Doslova cela hudba bola na nich postavená. Okrem bubenníka a basáka mali všetci celkom vkusné gotické oblečenie. Hudba znela veľmi moderne až filmovo. Kľudne by mohla byt zaradená na soundtrack nejakého filmu typu Pán prsteňov. Tak ako Carburetors, tak i Interitus odohral koncert bez počuteľných chýb a s dobrým nasadením.

Po kapele Interitus už fanklub Kreysonu nedočkavo mával vlajkami. Nazvať Kreyson predkapelou by som si nedovolil. Jej frontman Láďa Křížek je totiž legendou českého speváckeho šoubiznisu. Jeho hlas asi nemá v Českej republike obdobu, čo dokazuje aj množstvo ocenení ako Zlatý Slavík a najpredávanejší porevolučný interpret atd. Kapela sa predstavila v zložení : Láďa Křížek, Zdenek Pradlovský, Luděk Adámek, Radek Kroc a Jaroslav Bartoň. Láďa Krížek spieval zo začiatku akoby opatrne, ale po 2. pesnicke sa rozospieval a ľudia si mohli vychutnat pravý cistý heavy-metalový jačák....a samozrejme nielen to. Z odohratých pesničiek si pamätám Kreyson, Kriminál a poslednú vec Upíří láska. Myslím, že nebudem ďaleko od pravdy, ale táto kapela mala asi najlepší zvuk a bubeníka zo všetkých protagonistov pondelkového večera...teda podľa z môjho laického pohľadu. Ľudia boli spokojný s výkonom kapely a aj ich zato ocenili skandovaním a riadnym potleskom. Kreyson dohral cca o 21:30 a publikum už nedočkavo očakávalo hlavné hviezdy večera.

Foto:
http://www.thecarburetors.com/
http://www.interitus.com/
http://www.ladakrizek.com/content/view/265/84/lang,cz/

0 Comments:

Post a Comment