R.I.P., Bo Diddley

Predvčerom, 2. júna 2008 opustila navždy svet hudby rock n rollová legenda Bo Diddley. Zomrel na zlyhanie srdca vo veku 79 rokov. Diddley bol jedným z pilierov rock n rollu v 50tych rokoch popri menách ako Chuck Berry, Little Richard, Elvis Presley, Fats Domino a Jerry Lee Lewis. Jeho hudba ovplyvnila mnohých umelcov v štýloch ako rockabilly, British Invasion pop, surf, psychedelic, hip-hop, a punk rock.

Kapela Rolling Stones bola jedna z množstva, ktorá coverovala Diddleyho songy. Mick Jagger: „Diddley bol obrovská sila v hudbe... zázračný, originálny hudobník. V našich začiatkoch bol k nám veľmi štedrý a veľa sme sa od neho naučili.“ B.B. King, dlhoročný priateľ Diddleyho, :“ Bo bude žiť navždy, bol priekopník s jedinečným štýlom. Boli to skvelé chvíle keď sme spolu hrali.“ Slash vzdal hold slovami: “Bo je obrovský hrdina a fakt, že vedel kto som je pre mňa obrovská pocta.“

Smútočná bohoslužba prístupná pre verejnosť sa bude v sobotu (7. júna) v Gainesville, na Floride o 14:00 miestneho času v Showers of Blessing Harvest Center.



Bo Diddley sa narodil ako Ellas Otha Bates, 30. decembra 1928, v Mississippi. Vyrastal u matkinho bratranca, od ktorého odišiel v siedmich rokov do Chicaga. V rokoch 1598-1963 nahral v Chess studios 11 albumov, v roku 1963 vystupoval na anglickom turné spolu s Everly Brother pred Rolling Stones. Počas svojej kariéry nahral 28 albumov, jeho skladby zazneli vo filmoch Boys Don't Cry, The Color Of Money, Dirty Dancing, La Bamba, v televíznych seriáloch The Cosby Show a Sesame Street. V roku 1986 bol uvedený do Siene slávy a o dva roky neskôr dostal Grammy za celoživotný prínos.

0 Comments:

Post a Comment