EHX seriál: Holy Grail

Hľadanie svätého grálu medzi efektami?
V prvom diely nášho seriálu sa pozrieme na efekt Holy Grail - Reverb od spoločnosti Electro-Harmonix. Reverb je jeden z najznámejších a bežne používaných efektov vôbec. Predlžuje dozvuk a pridáva malé ozveny. Imituje zvuk pohlcovaný stenami miestnosti, ktorý sa ozýva - až pomaly utícha. Je to zvuk pri ktorom môžete začať snívať...

Úvod
Začnem tým, že efekt mi prišiel v úhľadnej krabičke a bezpečne zabalený. Pribalený bol aj adaptér (do tohoto efektu totiž nejdú baterky) a letáčik s reklamou o plnom sortimente firmy. Nechýbal ani popis efektu a poukaz na registráciu. Hneď na začiatku upozorním, že je veľmi dôležité, kam reverb zapojíme. Reverb sa zapája až po skresľujúcom efekte (ovedrive/distortion). Lebo ak poradie obrátime - do signálu sa najprv pridá filter reverbu, ktorý sa bude ešte ďalej skresľovať, vznikne veľmi nekonkrétny prehúlený zvuk, ktorý je úplne nepoužiteľný.

Funkcie a Charakteristika
Holy Grail ponúka tri typy Reverbu: SPRING, HALL a FLERB.

SPRING je úplne základný reverb, ktorého zvuk isto dobre poznáte. Verne imituje pôvodný reverb, ktorý v kombách spôsobujú rozvibrované pružiny.
HALL imituje hranie vo veľkej miestnosti. Tento typ reverbu je ozdobnejší, viacej človeka prekvapí – čo všetko dokáže. Intenzita efektu sa mení jediným ovládačom - potenciometrom. Tu ma efekt najviac prekvapil. Prevažne hrávam na kombách so vstavaným reverbom, ktorých intenzita reverbu na maxime sa nedá zrovnávať s možnosťami Holy Grail. Tu sa nám ponúka taký silný reverb, že sa vám bude zdať akoby ste hrali sami vo veľkej hale so super akustikou.
FLERB je špeciálny reverb, s ktorým som sa stretol po prvý krát. Ide o zaujímavú kombináciu Reverbu s Flangerom. Táto kombinácia efektov pekne spestruje celý efekt. Napriek tomu Flerb nie je nosným prvkom Holy grailu, no poteší každého, hlavne alternatívnych gitaristov...(pre fanúšikov Bucketheda ideálne!).

Ovládanie efektu je veľmi jednoduché. Efekt možno ovládať len troma prepínačmi a to:
On/Off, potenciometrom a prepínačom medzi troma druhmi reverbu. Dôležitou informáciou zostáva, že Holy Grail má „true bypass“. Keď je efekt neaktívny (Off), ale prechádza ním signál do aparátu, neorezáva mu žiadne frekvencie, vôbec zvuk neskresľuje. Vtedy je Holy Grail len predlžovačka medzi dvoma káblami.
Efekt si môžete zapojiť rovno pred aparát, alebo do slučky (loop), čím docielite ešte kvalitnejší zvuk.




Špecifikácie
Napájanie: iba! 9V DC/500 mA Ac adaptér (špeciálny pre niektoré produkty od Electro-Harmonix)
Rozmery: 8,5 x 13,5 x 7,5 cm
Ovládače efektu: On/Off, potenciometer, trojpolohový prepínač

Cena
V obchodoch na Slovensku sa pohybuje cena okolo 3400 Sk, v Českej Republike približne 2500 Kč. V bazároch stojí Holy Grail asi 1600 Kč v Čechách, avšak na Slovensku je ho väčší problém zohnať z druhej ruky. Cena na eBay sa pohybuje v rozmedzí 100-120 dolárov.

Referencie
Chase Harris, Jesse Lacey

Zhrnutie
+
efekt je veľmi univerzálny, pekne spolupracuje pri skreslení aj pri čistom zvuku
jednoduché ovládanie
vynikajúce prevedenie a kvalita zvuku
pribalený adaptér
true bypass
-
rozmery Holy Grail sú dosť veľké na to, aký jednoduchý efekt to je.
efekt je digitálny nie analógový

Musím povedať že tento efekt splnil všetky očakávania, ktoré som na reverb mal. Krásny zvuk gitary so s rozprávkovými dozvukom.

www.ehx.com

0 Comments:

Post a Comment