Nazývať náš dnešný efekt nevinne - krabičkou, sa rozhodne nepatrí. Dnes budeme totiž testovať lampový predzosilňovač od firmy Electro-Hamonix - English MUFF’n, ktorého úlohou je vytvoriť legendárny zvuk Britských aparátov s predzosilňovačmi z obdobia 60’s. Drsný názov a dve elektrónky (lampy), ktoré provokatívne vykúkajú z hlavného krytu dávajú tušiť, že sa máme pripraviť na riadnu rockovú spúšť!

Úvod
Hneď na začiatku ma prekvapilo, že škatuľka s efektom je o poznanie väčšia ako pri iných efektoch. To mi samozrejme vôbec nevadilo, naopak riadil som sa heslom „väčšie-lepšie“. MUFF je obzvlášť dobre zabalený, kvôli elektrónkam. Electro-Harmonix si dalo záležať, takže je skoro nemožné, aby sa pri transporte „lampám“ niečo stalo. V balení je pribalený aj 12 V adaptér. Čakal som, že veľké balenie Electro-Harmonix obohatí nejakým doplnkovým predmetom – ale to by som chcel už moc veľa.
Kvalitný kovový pancier, ktorým je English MUFF’n vyzbrojený obsahuje 5 potenciometrov (VOLUME, GAIN, HIGH, MID, LOW). Medzi Potenciometrami VOLUME a GAIN nájdeme LED (STATUS) diódu, ktorá signalizuje kedy je efekt zapnutý (On), alebo vypnutý (Off) – resp. v móde „true bypass“, vtedy efekt nemá žiaden vplyv na výstupný signál.
Avšak toto nieje jediná LED-ka, ktorú na efekt nájdeme. Ďalšiu nájdeme nad vypínačom On/Off a bude svietiť keď, do krabičky zapojíme adaptér. Presne v strede sú vidieť odstávajúce elektrónky (12AY7EH), dobre chránené čiernym kovovým krytom. Pri ich výmene jednoducho kryt odskrutkujete. Na bočnej strane sprava sa nachádza vstup pre adaptér 12V a zhora je ešte vstupný jack - INPUT a výstupný - OUTPUT.

Charakteristika
English MUFF’n je skreslenie v štýle klasického distortion. Už britská vlajka na kryte dáva tušiť, že tento efekt vám vyhotoví zvuk aparátov aké používali legendy ako Led Zeppelin, Black Sabbath či Iron Maiden. Efekt poskytuje obrovskú škálu možností. Čím viac predzosilňovač zapnete, tým sýtejší zvuk vám elektrónky poskytnú. Od jemného blues-overdrive až po mohutne skreslený distortion. Je len na vás, čo si nastavíte. Každý si v English MUFF’n nájde svoj jedinečný zvuk. Efekt zaručí „sound“ s neuveriteľným nádychom britského rocku, ktorý žiaden efekt nevytvorí tak verne, ako lampy v predzosilňovači.

Funkcie
Ovladanie English MUFF’n je rozdelené do dvoch sekcií. Regulácia zosilnenia (GAIN/VOLUME) a regulácia zvuku cez ekvalizér (HIGH/MID/LOW). Tak si najprv priblížme ovládače (GAIN/VOLUME) a akú „šťavu“ nám vedia poskytnúť. Potenciometer GAIN určuje mieru intenzity zosilnenia signálu (skreslenia). Na nižšom nastavení pridá jemný „boost“ k vášmu hraniu. Avšak na vyššom GAIN sa z tohto nástroja stáva ozaj pekelná mašinka, pripravená na vrieskanie počas sólovania. Ovládač VOLUME slúži na ovládanie výstupného signálu ako takého, samotné skreslenie nepridáva. Je vhodné, aby VOLUME (hlasitosť) relatívne sedela s hlasitosťou, keď je efekt vypnutý. To vám umožní ladne prechádzať z ťažkých riffov do vybrnkávačiek bez skreslenia. Teraz sa poďme pozrieť na potenciometre ekvalizéru.
HIGH – (výšky) zabezpečia prenikavosť vášho tónu. Či už počas hrania rytmov, alebo pri sólach. Avšak keď nechcete byť výrazný pri hraní doprovodu - odporúčam stlmiť.
MIDRANGE- (stredy) dodávajú klasickým rockovým rytmom tú pravú šťavu. Avšak samostatne niesu výrazné, preto ich treba dofarbiť výškami a basami. Keď stredy zatlmíme docielime veľmi surový zvuk, naopak keď to s nimi preženieme - môžeme sa krásne zahrať so spätnou väzbou.
LOW – (basy) keď tento posledný potenciometer zapneme na maximum, spôsobíte v skúšobni doslova metalové hrmenie. V kombinácií s výškami dostanete drsný moderný „sound“, ktorý môžete „skrotiť“ pridaním stredov.
Ovládanie English MUFF’n je veľmi jednoduché, niet sa kde pomýliť. Pre väčšiu životnosť elektrónok, odporúčam, aby ste efekt nechali chvíľu nahriať. Elektrónky síce nie sú koncové, sú len v predzosilňovači, pre istotu je ich aj tak dobré šetriť. Tieto sklenené staré vynálezy sú v dnešnej dobe veľmi drahé.

Efekt je vhodný aj ako doplnkový „boost“ ku skresleniu v aparáte, povedzme počas sóla. Všade tam, kde rýchlo potrebujete zväčšiť volume.




Špecifikácie
Napájanie: Výhradne 12 V adaptérom, ktorý je dodávaný k English MUFF’n
Ovládače: 5 potenciometrov (VOLUME, GAIN, HIGH, MID, LOW), STATUS LED, LED -signalizujúca zapojenie predzosilňovača do prúdu, vypínač On/Off.
Rozmery: 12 x 19 x 8,5 cm
Hmotnosť: 0,73 kg

Cena
Nový English MUFF’n je na Slovensku dostupný v cene 5300 Sk a 4010 Kč v Českej Republike.

+
Vynikajúci zvuk a prevedenie s nenáročné ovládaním
Efekt je veľmi univerzálny - obrovské možnosti nastavenia
Krásne spolupracuje s „wah-wah“ pedálom
-
Relatívne veľký rozmer efektu
Atypický adaptér

Tento efekt hovorí sám za seba. Stačí sa chvíľku vyhrať s ovládačmi - hneď zistíte, že English MUFF’n je kvalitná mašina schopná rozpútať peklo na pódiu, v skúšobni aj u vás doma...

0 Comments:

Post a Comment