Electro-Harmonix predstavuje svoj efektový procesor The Clone Theory. Ide o unikátne spojenie dvoch známych efektov Chorus a Vibrato do jednej krabičky. Od romantických vybrnkávačiek pomalých balád až po veľmi originálne živé tóny. Takto by som v skratke charakterizoval, čo tento efekt dokáže. Poďme však zistiť aké všetky zvuky sa dajú naklonovať s touto pozoruhodnou mašinou...

Úvod
V balení s efektom mi tento krát prišlo aj DVD Electro-Harmonix Effects Sampler Vol. 1. Disk skrýva videá s jednotlivými efektami firmy, ktoré predstavuje gitarista Peter Stround (Sheryl Crow). Odtiaľ pochádzalo aj video, ktoré ste videli v minulej recenzií. Pevná kovová konštrukcia je pre Electro-Harmonix samozrejmosť. Na tejto kvalitnej škrupine efektu sú dva potenciometre (DEPTH/RATE) a trojpolohový prepínač (CHR 1/CHR 2/VIBR), ktorý sa dizajnom skrýva za potenciometer. Pod týmito ovládačmi sa nachádza dobrá viditeľná LED, svietiaca keď je efekt aktívny a vypínač On/Off. Na boku efektu je napájanie pre 9V adaptér. Tu by som upozornil, že The Clone Theory nemá vstup pre adaptér ako napríklad Holy Grail, alebo iné efekty od Electro-Harmonix, práve naopak má univerzálny vstup. Bežne používaný aj u iných firiem. Hlavným nosným prvkom tejto krabičky je možnosť stereo zapojenia. Tu sa najviac ukazuje ako vie Electro-Harmonix vyšperkovať svoje produkty k dokonalosti. Netreba nič prepínať z mono na stereo, len zapojiť aj druhý kábel. Pre možnosť spomínaného Sterea nájdeme na pravej strane dva výstupy (Stereo Out, Main Out) a na pravej len jeden vstup (Input).

Charakteristika
Poslaním chorusu je meniť signál a mixovať ho so spomalenejšou kópiu toho istého signálu. Tiež sa mierne mení aj výška tónu. Tým vzniká mierne rozladenie, ktoré vytvára krásnu farbu nástroja. Nepridáva sa však ani ozvena, ani spätná väzba. Vibráto iste dobre poznáte. Ide o jednu z najzákladnejších gitarových techník. Jedná sa rozkmitanie struny prstom, alebo pákou (tremolom), tým sa docieli rytmické zvyšovanie a znižovanie výšky tónu. Samozrejme sa jedná len o malé kmity, aby sme tónu pridali na farbe. To isté za nás robí The Clone Theory bez našej námahy.
Upozorním však že efekty (chorus, vibrato) sú si veľmi príbuzné a sú určené predovšetkým na hranie pri čistom neskreslenom zvuku.

Funkcie
Na efekte si môžete cez trojpolohový prepínač vybrať medzi (CHR 1/CHR 2/VIBR)
CHORUS 1 nám ponúka čistý chorus bez pridaného vibráta. V tejto polohe je ovládač DEPTH neaktívny. Intenzita chorusu sa ovláda potenciometrom RATE. Tu sa Electro-Harmonix nenechalo zahanbiť - maximum intenzity efektu je veľmi vysoko...
CHORUS 2 je jedinečná kombinácia vibráta a chorusu. Aktívne sú obidva potenciometre. DEPTH zodpovedá za úroveň modulácie a RATE ovláda frekvenciu.
VIBRATO dáva tiež plný prístup k ovládačom. DEPTH ovláda silu modulácie a RATE dĺžku resp. rýchlosť jednotlivých vibrácií.
Ovládanie The Clone Theory je by sa mohlo zdať trošku mätúce, pretože nie všetky potenciometre sú aktívne vždy (prípad CHR1). Electro-Harmonix však tento nedostatok hravo zvládlo farebným odlíšením nápisov nad potenciometrami a názvami pri trojpolohovom prepínači (CHR 1/CHR 2/VIBR).



Špecifikácie
Napájanie: The Clone Theory môžno napájať 9V baterkou, alebo univerzálnym 9V adaptérom
Ovládače: Switch On/Off, trojpolohový prepínač, dva potenciometre, LED
Rozmery: 9 x 11,5 x 6 cm (výška je rátaná aj s potenciometrami)
Hmotnosť: 0,36 kg

Cena
Nový efekt je dostupný za 3400 Sk na Slovensku a 2400 Kč v Českej Republike

Referencie
Christopher Thorn (Unified Theory)
J. Mascis (Dinosaur jr.)

+
Možnosť zapojenia Stereo aj Mono – podľa potreby
Bohatá škála možností nastavenia zvuku
Baterka je vo vnútri efektu od výroby
Vstup pre adaptér je univerzálny ako u väčšiny efektov
True Bypass
-
Adaptér nieje súčasťou balenia
Efekt je menej oslovujúci pri hre so skreslením(overdrive/distortion)

Táto krabička krásne oživí hranie pri čistom zvuku. Človek až po zapojení zistí, koľko známych vybrnkávačiek sa hráva s chorusom. The Clone Theory vám tento zvuk zaručene poskytne s precíznosťou Electro-Harmonix.

http://www.ehx.com/


EHX seriál - úvod
EHX seriál - Holy Grail

2 Comments:

  1. Anonymný said...
    neni pravda ze sa chorus efekt nehodi na skreslenie, praveze to este vyse ozivi, ztemní
    Strevo said...
    chorus je hlavne určený na čistý zvuk, samozrejme dá sa zapojiť aj so skreslením..ak sa vám páči aj tak...o to lepšie :)

Post a Comment