EHX seriál: Knockout

V dnešnom pokračovaní nášho "efektného" seriálu sa budeme venovať jednému z prvých vynálezov firmy Electro-Harmonix, ktorý sa nedávno dožil svojej reedície. Plným názvom "Knockout Attack Equalizer" umožňuje miešaním basového a výškového filtra príjemne doladiť zvuk vašej gitary. Od legendárneho zvuku Gibson Les Paul až po Fender Strat a Telecaster tón. Poďme sa ale pozrieť či, Knockout zvládne dať skutočné K.O. podobným ekvalizérom...

Úvod:
Od minulého dielu mám trochu obavy z komplikovanejších efektov, Knockout je však presným opakom. Ovláda sa veľmi jednoducho a ani rozmermi nieje veľký. Efekt sa ovláda dokopy tromi potenciometrami (LOW, DRY, HIGH) a vypínačom On/Off. Aby bol opis úplný spomeniem ešte STATUS LED - diódu nad vypínačom, ktorá signalizuje či je efekt zapnutý. Na pravej strane efektu sa nachádza INPUT a zľava OUTPUT jack. Zhora sa pripája klasický 9V adaptér. V prípade, že nemáte prislúchajúci adaptér po ruke – Knockoutu vie dodať šťavu aj 9V batéria. Efekt je dodávaný aj s ňou, na jej výmenu jednoducho odskrutkujete hlavný kryt.

Charakteristika:
Efektom ako Knockout sa nevenuje až taká pozornosť, pretože nerobia so zvukom až také veľké divy. Žiadne kvákanie ani ozveny. Napriek tomu majú ekvalizéry svoje využitie. V prípade, že nechcete mať celý arzenál gitár, ale máte len jednu obľúbenú, sa vám takýto ekvalizér určite zíde. Zvuk "singel" snímačov dokáže premeniť "humbuckery" a naopak. Ďalej sa dá použiť na reguláciu hlasitosti potrebnú napríklad počas sólovania.
Existuje veľa typov ekvalizérov a delia sa podľa zamerania, podľa aké frekvencií aké prepúšťajú, alebo podľa toho ako sa ovládajú. Najbežnejšie ekvalizéry sú: parametrické, alebo grafické.
Knockout je jednoduchý parametrický ekvalizér obsahujúci potenciometre. Obsahuje basový filter, výškový filter, a regulátor čistého signálu. Všetky tri súčasti sú ovládané samostatnými potenciometrami.

Funkcie:
Ovládanie efektu je intuitívne a hravo ho zvládne každý, určite však nebude na škodu, keď si zbežne priblížime jednotlivé ovládače a ich funkcie.
LOW – reguluje hlasitosť nízkych a basových frekvencií. Pri dobrom nastavení vie krásne zaguľatiť zvuk, hlavne pri hre na basovú gitaru.
DRY – riadi hlasitosť signálu priamo z INPUT jacku. Pričom pracuje ako prostredník medzi dvoma filtrami a dotvára formovanie tónu.
HIGH – ovláda výškový filter a tým pádom aj hlasitosť výšok.

Typy pre nastavenie Knockout-u:
Nastavenie Stratocaster zvuku na gitare typu Les Paul:
Low 12 Dry 10 High 3
Nastavenie Telecaster zvuku na na gitare typu Stratocaster
Low 12 Dry 2 High 3



Špecifikácie:
Napájanie: univerzálnym 9V adaptérom, ktorý používajú aj iné značky ako BOSS, alebo IBANEZ.
Ovládače: tri potenciometre (LOW, DRY, HIGH), vypínač On/Off, STATUS LED
Rozmery: 9 x 12 x 6 cm
Hmotnosť: 0,33 kg

Cena:
Na Slovenku sa dá nový Knockout zohnať za 2000 Sk a u našich českých bratov za 1600 Kč.

+
Veľmi precízny zvuk, bez pridaného šumu a skreslenia.
Cenovo prijateľný efekt
Možnosť napájania univerzálnym adaptérom aj batériou.
Použiteľnosť aj pri basgitare a iných nástrojoch
-
Málo možností nastavenia
Relatívne nízka potreba takéhoto efektu

Knockout je kvalitný efekt, no jeho využiteľnosť pokrivkáva. Efekt podľa mňa nieje určený pre profesionálov, pretože oni si radi kúpia viacero typov gitár. Začiatočníkovi je tento efekt v praxi zbytočný, pretože si vystačí si aj s ekvalizérom, ktorý je vstavaný v kombe. Kto by mal pocit, že sa mu takýto efekt hodí netreba sa báť o životnosť, alebo kvalitu prevedenia. V tom Electro-harmonix nesklamal ani teraz.


www.ehx.com

0 Comments:

Post a Comment