Symphonity - Voice from the silence
Limb Music Products © 2008
Štýl: melodic power speed metal

Čechy – zem melódiám, rýchlosti a údernosti zasľúbená zrodila v poli šuhaja. A to nie hocijakého; zručnosťou, umom a rýchlymi prstami obdarovaného Libora Křiváka. Vzhliadnuvši sa v spolkoch krajiny tisícich jazier, sa aj on postupne snažil vypilovať svoj štýl na úroveň tamojších spolkov.
Po celkom výdatnom hudobnom intre v podobe kapely NEMESIS (pozor nepliesť si s ostravskou deathovou úderkou!), s ktorou stvoril jediný, ale o to, v danom žánri, kvalitnejší počin, si zrejme uvedomil, že pre jeho schopnosti sú české luhy a háje predsa len malým teritóriom a dal dohromady nový band s ďalekosiahlejšími ambíciami.
Tak sa zrodili SYMPHONITY.

Meno zvonivé a silné, od ktorého sa aj čo-to očakávalo. A aby náš milý Libor nesklamal, prizval si do projektu rovnako dobre znejúce mená. Mikrofónu sa ujal melodickým metalom ostrieľaný germánsky harcovník Olaf Hayer (DIONYSUS, Luca Turilli) a za bicie si sadla bubenícka hviezda, dnes už medzinárodného formátu Martin Škaroupka (CRADLE OF FILTH, INNER FEAR, HAPPY DEATH a.i.).
S takouto zostavou, obzvlášť keď nad všetkým držal producentský patronát všadeprítomný Sascha Paeth, bola kapela a ich dielo viac než predurčené na úspech.
… a ako veci dopadli?
Odhaľme závoj tajomných hlasov z ticha.
         
Po neslávnych posledných počinoch ikony štýlu, maestra Tolkiho - STARTOVARIUS či REVOLUTION RENAISSANCE si môžu nad “Voice from the silence“ všetci milovníci rýchlosti a hymnických ód spokojne pomľaskávať. Vzletné melódie a heroické refrény tvoria gro celej dosky, samozrejme sa podpory orchestrálnej klávesovej hradby a precíznej neo-klasickej gitarovej ekvilibristiky. Všetko zahalené do patrične nabrúseného moderného zvukového kabáta s prieraznou dobre znejúcou basou.
Úvodné tajomné intro vystrieda dvojica snáď najnašľapanejších skladieb celého albumu: Give Me Your Helping Hand a Gates Of Fantasy, ktoré sú vystavané presne podľa vyššie spomenutého modelu.
V podobnom klasickou hudbou napáchnutom duchu sa vezie aj celý zvyšok albumu. Sem tam si Libor dovolí aj menšiu progresívne-jazzovú odbočku (to zas aby toho power metalu nebolo až tak veľa). Nohu z plynu uvoľnia iba na chvíľu v clivej trilógii The Silence, s nie príliš presvedčivo znejúcou angličtinou v tretej časti. Počas potuliek klasickými melódiami sa nezabudlo ani na hudobného génia Mozarta (výpravná „Evening Star“).
Pre všetkých, ktorým nechýba trpezlivosť a vypočujú si nosič až do úplného konca, prichystali symfonici utajený bonus „Anyplace, Anywhere, Anytime“ (pôvodne duet Neny a Kim Wilde).

SYMPHONITY v rámci obmedzených power metalových hraníc, ktoré povedzme si úprimne týmto dielom nezborili a ani markantne neposunuli, stvorili dielo širokej svetovej konkurencie schopné. Zároveň, a to nie je maličkosť, dokázali nahrávke napriek všadeprítomným odkazom, vtisnúť vlastnú tvár.
Dovolím si smelo prehlásiť, že v Českom potiažmo Česko-slovenskom regióne nemá SYMPHONITY v danej hudobnej škatuľke patričnú konkurenciu.
… a Česká republika má okrem piva ďalší, hoci malý, vývozný artikel navyše!

jeremy

Skladby
01. La Morale Dell'Immorale
02. Give Me Your Helping Hand
03. Gates Of Fantasy
04. Bring Us The Light
05. Salvation Dance
06. The Silence - Memories (part I.)
07. The Silence – In Silence Forsaken (part II.)
08. The Silence - Relief Reverie (part III.)
09. Searching You
10. Evening Star
11. Afterlife
+ Hidden Bonus Track

Total time: 52:23

Zostava
Olaf Hayer - spev
Libor Křivák - Guitars,
Ivo Hofmann - Keyboards,
Tomáš Čelechovský - Bass,
Martin Škaroupka - Drums

Kontakt:
www.symphonity.com

Mix: Sascha Paeth v Pathway Studio, Wolfsburg, Germany.
Mastrované: Miro v Gate Studio, Wolfsburg, Germany,
Cover artwork: Derek Gores

0 Comments:

Post a Comment