EHX seriál: Q-tron

Pokračovaním v našom seriály bude Q-tron "Envelope Controlled Filter". Bizarný názov a "funky" zjav efektu prezrádzajú, že pôjde o veľmi zaujímavý kúsok. V preklade: Q-tron hlasitosťou ovládaný filter, je efekt reagujúci na dynamiku hry konkrétneho hráča. Koľko sily do hrania dáte - toľko "funky soundu" nám Q-tron poskytne.

Úvod
Hneď po rozbalení efektu ma presvedčilo šesť rôznych ovládačov na čelnej strane, že sa bude jednať o komplikovanejší efekt, než som zvyknutý. Hoci všetky ovládače vyzerajú rovnako, len v dvoch prípadoch išlo o potenciometre (PEAK, GAIN). Zľava sa nachádza 4-polohový prepínač (MODE), potom nasledujú 2-polohové (SWEEP, RANGE, BOOST). Pod potenciometrom GAIN sa nachádza OVERLOAD LED – dióda, ktorá signalizuje, že filter efektu dosiahol amplitúdu (maximum). Okrem toho dióda zasvieti keď zapojíte, alebo vypojíte kábel. Takže hneď vidíte, či to efektu "priteká šťava". Pod ňou sa nachádza ešte STATUS LED a SWITCH On/Off. Na boku krabičky je sprava INPUT, zľava OUTPUT JACK a zhora je vstup pre adaptér 24 V. Zdroj pribaľuje Electro-Harmonix rovno k efektu. Tým pádom môžeme rovno začať hrať.

Charakteristika
V popise práce má Q-tron hlavne funk a disco. História "envelope filtrov" začala v 70. rokoch. Namiesto toho, aby sme efekty ovládali nohou ako klasický wah-wah pedál, tieto filtre menia signál podľa dynamiky hry. Je použiteľný pre celú plejádu elektronických hudobných nástrojov, no určený je hlavne pre gitaru, basu a elektrické piano. Efekt je dielom Mike Beigela, ktorý predtým vyrobil aj "Mutron III envelope filter", V roku 1995 dostal za úlohu vyrobiť pre Electro-Harmonix efekt s rovnakou podstatou, ale s novými prvkami na obohatenie. Tak sa do Q-tronu pridal "Boost“, ktorý aktivuje vstavaný pre-amp (predzosiľňovač) a mení funkciu potenciometru GAIN. Všetky doplnky majú túto krabičku čo najviac priblížiť pôvodnému Mutron III zo 70's.

Funkcie
GAIN (0-11) – je potenciometer s rôznymi funkciami v módoch (normal/boost). Keď je prepínač BOOST nastavený na OFF ovláda citlivosť filtru. Pri silnom GAIN dosiahneme veľmi prenikavý ostrý zvuk. V tomto móde však nemá žiaden vplyv na celkovú hlasitosť. Keď je BOOST zapnutý - ovláda citlivosť aj celkovú hlasitosť.
BOOST prepínač (Normal/Boost) – aktivuje vstavaný pre-amp, a tým zmení aj povahu potenciometru GAIN, ktorý už bude riadiť aj celkové volume, tak si dajte pozor, aby ste pri prepnutí nemali GAIN nastavený moc silno...aby neprišlo k poškodeniu sluchového ústroja, nečakanou "peckou" z efektu.
ROTARY SWEEP prepínač (Up/Down) – určuje povahu filtra pri kvákaní, výrazné mení farbu zvuku.
RANGE prepínač (High/Low) – V pozícií LOW Q-tron vydáva zvuky podobné samohláskam, ktoré vyniknú pri hraní rytmov, poprípade pri hraní na basgitare. Kvákanie na HIGH pozícií je užitočné pre sólovú gitaru. Obidva módy sú vhodné pre klávesy.
PEAK (0-11) – potenciometer určujúci hladinu Q, čo je vlastne intenzita filtra. Potočením v smere hodinových ručičiek zvýšime Q a tým vytvoríme ešte dramatickejší "funky sound".
MODE prepínač (Low Pass, Band Pass, High Pass, Mix) - určuje aké frekvencie bude efekt prepúšťať , či už výšky, stredy, alebo basy. Užitočným prídavkom je MIX, ktorý prepúšťa stredy a čistý zvuk nástroja. Spolu s dostatočným PEAK je toto nastavenie ideálne pre hranie na basgitaru.

Ovládanie efektu patrí k zložitejším, avšak o to viac možností efekt ponúka. Stačí si len niekoľko krát mrknúť pribalený papierik s popisom – čo, čo robí.
Q-tron je veľmi univerzálny, čo sa týka spolupráce s inými efektmi a inými nástrojmi. Zapojiť ho môžeme priamo v sérii pred aparát, alebo do "fx loop" – efektovej slučky. Pri zapojení do slučky sa správa Q-tron kompaktnejšie, avšak ak nemáte túto možnosť zapojenia na svojom kombe, nič sa nedeje – efekt pekne vyznie aj v normálnom zapojení.
Q-tron sa odporúča zapájať až za skreslenie (či už vstavané, alebo ako ďalší efekt). Pravdaže sa dá vyskúšať aj zapojenie – najprv skreslenie a potom Q-tron. Potom však Q-tron nemusí naplno vyniknúť.
Efekt so mal možnosť zapojiť aj s Reverbom. So zvukom som bol veľmi spokojný, presný zvuk aký používa gitarista Buckethead. Preto tento efekt veľmi odporúčam všetkým alternatívnym gitaristom.





video zjednodušenej verzie: Mini Q-tron

Špecifikácie
Napájanie: Výhradne 24 V adaptérom, ktorý je dodávaný spolu s efektom
Ovládače: Potenciometre (PEAK, GAIN), prepínače (MODE, SWEEP, RANGE, BOOST), LED (STATUS, OVERLOAD), vypínač (Switch On/Off).
Rozmery: 14,5 x 12 x 6 cm
Hmotnosť: 0,54 kg

Cena
Nový Q-tron stojí na Slovensku 4000 Sk a 3120 Kč v Českej Republike. Pri kúpe cez internet ho amazon.com aj ebay.com ponúka približne za 150 $. Q-tron má viacero verzií (napr. Mini Q-tron, Q-tron plus), niektorú verzia z nich určite bude dať zohnať aj z druhej ruky.

Referencie
Wes Borland (Limp Bizkit)

+
Efekt poslušne reaguje na zmeny v dynamike
24 V Adaptér je pribalený
Efekt vynikajúco spolupracuje aj s inými efektami (flanger, reverb a mnohé iné), aj so skreslením.
Q-tron sa dá prakticky zapojiť do FX Loop
-
komplikované ovládanie a mierna nevyspytateľnosť efektu - rozumné si prečítať návod :)

Q-tron patrí určite k veľmi premysleným efektom, ktorý vie pekne prekvapiť – aké všetky zvuky vie vylúdiť. Ak máte "retro" chute a chcete sa vrátiť do syntetických čias rokov 70-tych, alebo máte radi alternative, funky a disco...
Q-tron od Electro-Harmonix je to pravé pre vás


0 Comments:

Post a Comment