Profily: Limp Bizkit, Pt.1

Limp Bizkit je svojím spôsobom fenomén. Na jednej strane veľa ľuďmi zatracovaná, ale aj zbožňovaná a v médiách dosť prepieraná rap-metalová skupina si tento prívlastok isto zaslúži. Nech si tvrdí kto chce čo chce, dvojciferné číslo svetových hitov a milióny predaných nosičov hovoria samé za seba. Poďme si teda trochu viac priblížiť históriu kapely.



Korene kapely Limp Bizkit siahajú do roku 1994, kde ju vo Floridskom Jacksonville založili spevák a raper Fred Durst, jeho kamarát Sam Rivers (basa) so svojim bratrancom Johnom Ottom (bicie). Zostavu doplnil gitarista Wes Borland. Chalani boli ovplyvnení kapelami ako Rage Against The Machine, Korn, alebo Faith No More, ktoré sa pohrávali kombináciou rapuového vokálu a rockového spodku.

Po koncerte Korn v Jacksonville, sa basista Fieldy nechal potetovať Fredom Durstom, ktorý v tom čase pracoval v tetovacom štúdiu. Stali sa z nich priatelia a tak mu Fred povedal o svojej kapele a posunul mu ich demopásku. Fieldy pásku dal ich producentovi Rossovi Robinsonovi, ktorému sa zapáčila a neskôr produkoval väčšinu albumov Limp Bizkit. Vďaka nemu absolvovali turné spolu s Deftones a House Of Pain, kde sa k nim pripojil „Paiňácky“ DJ Lethal, ktorý, pre zaujímavosť, pochádza z Litvy.

Kapela nahráva roku 1997 svoj dlhotrvajúci debut Three Dollar Bill Y'all pod hlavičkou labelu Interscope a koncertuje spolu s Faith No More a Primus. Najviac kapele pomohlo Family Vaules Tour, na ktorom sa zúčastnila spolu s Korn, Rammstein, Orgy a ďalšími kapelami.

Komerčne sa kapele podarilo preraziť až výborným druhým albumom, Significant Other, ktorého sa predalo 4 milióny kusov. Neskôr sa aj debut stal platinový. Kapela odohrala kontroverzné vystúpenie na Woodstocku, kde sa behom ich setu udialo zopár nepekných zranení a okrem iného aj údajné znásilnenie v rámci poga. Po songu „Break Stuff“, kedy kapela nabádala dav fanúšikov ku hromadnej deštrukcii areálu (ktorá sa z časti udiala) museli organizátori festivalu koncert prerušiť. Za toto sa na kapelu zniesla poriadna sprcha kritiky zo strany médií aj verejnosti.

Skupina Headlinovala ďalšiemu ročníku putovnému festivalu Family Vaules a začiatkom roku 2000 za zatvára do štúdia aby v októbri vyvrhla svoj najúspešnejší, ale aj najkontroverznejší album Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavoured Water. Viaceré hudobné médiá píšu nelichotivé recenzie. To však nebránilo 25 miliónom ľudí na celom svete si album zakúpiť. Album tiež vytvoril rekord, keď sa ho prvý týždeň predalo vyše milión kusov. Piesne ako „My Generation“, „Take A Look Around“, alebo „Rollin“ sú na dennom poriadku v rádiách a na hudobných kanáloch. Kvalitu kapely potvrdil aj Tom G. Warrior z kultových Celtic Frost, ktorý ich vyhlásil za svoju najobľúbenejšiu súčastnú kapelu. Roku 2001 vychádza podľa mňa absolútne zbytočný album remixov New Old Songs.

Na austrálskom Big Day Out jedno dievča zomiera na infarkt v pogu behom vystúpenia Limp Bizkit. Kapela je zase pod paľbou kritiky. Kapelu opúšťa gitarista Wes Borland, ktorý je nahradený Mikom Smithom, zakladateľom kapely Snot. Na novom albume Results My Vary z roku 2003 sa podieľal len z časti, polovicu gitarových liniek nahral basák Sam Rivers a pieseň „Build The Bridge“ nahral Head z Korn.







Nelichotivé recenzie zase raz „zdobili“ album. Tento krát viac-menej oprávnene. Jediným skutočným hitom sa stala „Behind Blue Eyes“, ktorá je pôvodne od The Who. V klipe sa objavuje aj herečka Halle Berry.

Objavujú sa správy o tom, že Mike Smith je vyhodený z kapely a na jeho miesto sa vracia Wes Borland, aby s kapelou nahral roku 2005 EP The Unquestionable Truth Pt.1. Producent bol starý známy Ross Robinson. Kapela sa snažila vrátiť sa ku svojim tvrdým koreňom z čias debutu. Album bol dosť rozpačito prijatý a hudobnými médiami absolútne ignorovaný.

Pauza medzi Pt.1 a stále nevydaným Pt. 2 je vyplnená výberovkou Greatest Hitz. Jediné, čo stále bráni vydaniu druhej časti sú Durstove nenahrané vokály, všetky ostatné nástroje sú dokončené. Durst stále vraví o „veľkom comebacku“ a „obrovskom turné“, ale akosi sa zatiaľ nemá k činu.

0 Comments:

Post a Comment