21.12.2008
Randal Club, Bratislava

Ethereal Pandemonium, Metrom

Vianoce neboli tento rok jedinou decembrovou udalosťou, na ktorú sa bratislavskí metalisti mohli tešiť. V nedeľu 21.12. sa totiž v bratislavskom Randal Clube uskutočnilo vystúpenie na Slovensku veľmi dobre známej metalovej kapely Ethereal Pandemonium. Okrem nich sa na tomto zimnom podujatí predstavila aj ďalšia bratislavská kapela s názvom Metrom, ktorej hudba sa dá zaradiť do dark ambientu. Boogiesound bol pri tom a vďaka tomu sa o celom podujatí môžete dozvedieť viac.

To, že sa koncert nezačne načas jednoznačne naznačoval fakt, že o 20:00, na kedy bolo ohlásené oficiálne otvorenie podujatia, bola v klube iba neveľká hŕstka ľudí. Hrať sa teda začalo s hodinovým oneskorením. Prednosť dostala menej známa formácia Metrom. Musím sa priznať, že som bol veľmi zvedavý, ako to vlastne bude vyzerať. Na pódiu boli umiestnené dva laptopy cez ktoré hrala hudba. Hudobníci do toho vstupovali minimalistickou hrou na elektrickej gitare, či bubeníckom pade. Kapela začala veselým vianočným introm, ktoré dokonale uvoľnilo atmosféru v klube. Po tomto vtipnom úvode sa potemnelo a v tejto tendencii aj pokračovalo celé ich vystúpenie. Veľmi zaujímavým prvkom ich vystúpenia bola vizuálna projekcia, ktorá prebiehala na pozadí počas celého ich vystúpenia. Výhľad nám bohužiaľ trochu kazili bicie Ethereal Pandemonium, no aj tak bolo na čo pozerať. Ľudí v klube však ich hudba za srdce veľmi nechytala a myslím, že väčšina skôr vyčkávala na príchod nasledujúcej kapely.

Výmena kapiel prebehla veľmi rýchlo a úplne bez prestávky. Skromnú zostavu Metrom postupne vymenila päťčlenná zostava Ethereal Pandemonium. To už sa klub celkom zaplnil. Kapela dnes má už od black metalu ďaleko, v súčasnosti už vlastne iba využíva niektoré jeho prvky a na nejaké presnejšie zaradenie ich súčasnej tvorby by som sa neodvážil. Kapela zvolila celkom zaujímavý setlist, v ktorom sa okrem iného objavila aj cover verzia Radiohead. Publikum sa spočiatku na ich vystúpenie veľmi nechytalo a rozohrialo sa až s príchodom jednej z najznámejších skladieb kapely - „Winter Solstice Eve“. V setliste nechýbali taktiež klasické metalové ľudovky „Pod Telgártom“ a „Balada O Furmanovi“. Kapela pôsobila na pódiu veľmi príjemným a uvoľnením dojmom. Napriek tomu, že patria koncertne skôr medzi menej aktívne kapely, pôsobili veľmi zohrato. Vyzdvihnúť musím najmä výkon speváčky, ktorá počas celého vystúpenia spievala veľmi dobre. Ich celkový hrací čas bol okolo hodiny, čo bolo dosť na to, aby uspokojil všetkých zídených divákov. O mnoho menej uspokojivý bol pre mňa fakt, že do setlistu nezaradili moju obľúbenú (a všeobecne veľmi populárnu) skladbu „Il Pagano“. Pochváliť musím ešte zvuk, ktorí bol na relatívne slušnej úrovni.

Zostáva mi už teda iba poďakovať sa obom kapelám a klubu Randal za príjemne strávený večer a tešiť sa na ďalšiu podobnú akciu.



Na záver zopár fotiek:

autor+foto: pilgrim




0 Comments:

Post a Comment