Tento report je hádam prvým mojím písaním o koncerte v zahraničí. Ide síce o koncert len v susednom Česku, ale je to aj jeden z pár zahraničných reportov BOOGIESOUND-u, čo za ani nie rok existencie stránky vôbec zlé, mať sem tam aj takýto článok. Koncert sa odohrával priamo v centre Prahy, v priestoroch Retro Music Hall, ktorá je svojou kapacitou schopná pohltiť cez tisíc ľudí. Retro Music Hall má veľmi pekné priestory, zložené z prízemia a prvého poschodia. Na každom podlaží nájdete jeden dlhý, veľký bar, ktorý má v ponuke od piva až po whisky.
Hala je okrem iného vybavená kamerami, ktoré snímajú pódium. Odhadoval som, že sú tam tak tri, štyri, nakoľko ponúkli veľmi pekné zábery na kapely, ktoré boli prenášane na LCD obrazovky rozmiestnené po celom klube. Na vysokej úrovni bolo aj svetelné a zvukové vybavenie, ktorými sa hala môže zaradiť k tým špičkovo vybavením. Koncert som mal možnosť sledovať z prvého podlažia, kde sa ku zábradliu dali prisunúť stoličky a po jeho celom obvode bol schválne pripevnený žliabok, kam si ľudia mohli odložiť svoju výbavu ( vo väčšine pivo, cigarety a popolník : ) ).
Koncert mal začať o 20:00, pričom ľudí púšťali dnu už o 19:00. O ôsmej čakalo v hale už asi 400 nedočkavcov, ktorých stále pribúdalo, a priestor pod pódiom sa viditeľne zapĺňal. Po obstojnom, 15 minútovom meškaní, sa svetlá začali stlmovať a všetko spelo k tomu že sa koncert začína.
DYMYTRY: Ako prvá sa publiku predstavila kapela Dymytry. Pražská kapela, sama seba označujúca sa za priekopníkov “Psy - Core“, hrajúca v päť člennej zostave (spev, dve gitary, basa, bicie ), hrala zhruba 45 minút. Už na prvý pohľad mi bolo jasné, že kapela si zakladá na imidži, ktorý im vytvárali originálne masky a určite aj oblečenie v ktorom boli oháknutí. Kapela znela a vyzerala veľmi profesionálne a patrične sa aj na pódiu hýbali. Spevák, ktorý svojím naozaj mocným, chrapľavým hlasom dodával čerešničku na torte v originalite, nielenže výborne spieval, ale aj jeho pohyby, gestikulácia a celkové vystupovanie bolo vskutku nesmierne namakané. V prestávkach, ale aj počas hrania burcoval ľudí, ktorí ho “žrali“. Bubeník hral s neskutočnou dávkou energie a originality a jeho hra, ma spomedzi bubeníkov, ktorí tu v ten večer hrali, upútala asi najviac.Výborný moderný zvuk kapely, premyslené brejky, zaujímavé a neotrepané gitarové pasáže, super “prdiaca“ basa, to všetko vo mne vzbudilo naozaj výborný dojem, ak nie najväčší za celý večer. Pokojne by som ich počúval ešte dlhšie a naozaj vrelo odporúčam vypočuť si.




EMPIRE: Po Dymytry nastala kratučká pauza na preštelovanie zvuku a pódia. Počas tejto prestávky sa dovalila ešte ďalšia skupina fanúšikov a hala sa naplnila podľa môjho odhadu na konečných 600 ľudí. Za necelých 15 minút vyliezla na pódium taktiež Pražská kapela EMPIRE, v sprievode dvoch, sporo odetých slečien, ktoré svojou prítomnosťou potešili srdcia a oči mnohých divákov mužského pohlavia. Tieto dve dievčatá mali za úlohu tanečne dopĺňať kapelu na pódiu. Akokoľvek to už bolo myslené, mne osobne to prišlo trochu lacné, ale na druhej strane, mierne podguráženej časti publika sa to určite páčilo. Spevák prítomnosť týchto dievčat odôvodnil tak, že nikoho už nebaví pozerať sa na ich staré, strhané a unavené rockerské ksichty. Kapela hrala prvú polovicu koncertu v päť člennej zostave ( spev, gitara, basa, klávesy a bicie) a po zhruba polhodine sa k ním pripojil špeciálny hosť, na post druhej gitary. Kapela znela veľmi dobre a svojím hard - rockom si určite získali veľa priaznivcov. V tejto bande najviac vynikal gitarista, ktorý hral s prehľadom aj “speed metalové“ sóla a počas vystúpenia nešetril rockovými pohybmi a pózami. Takisto spevák, ktorý sa nebál zájsť aj do vyšších polôh a spievané linky mal veľmi dobre prepracované. No a v neposlednom rade bubeník, ktorý sa naozaj predviedol v sólach, kde naplno ukázal svoju techniku, ktorou by chcel určite vedieť hrať nejeden bicman. Škoda že v ich songoch jeho nápady tak nevynikli, respektíve asi tam na ne nemal veľa priestoru. Najčastejšie sa hýbal basák, ktorý ako sa mi tak zdá, nabehal po pódiu kilometre. Čo sa týka hudby, celkovo EMPIRE vsadili na chytľavé refrény, ktoré mi dosť pripomínali ( najmä v speve ) kapely osemdesiatych rokov, ako AC/DC a Bon Jovi. Veľmi sa mi v ich hudbe páčili dvojhlasy, trojhlasy a štvorhlasy ktoré boli predvádzané najmä v refrénoch. Hudba bola veľmi dobre zapamätateľná, melodická a chytľavá nielen na počúvanie na koncerte, ale kľudne by som si EMPIRE pustil napríklad doma či v aute. Zneli naozaj profesionálne a boli skvele  zohratý. Ani jeden člen tu nebol priemerným hudobníkom.



ARAKAIN: Po Empire nasledovala trocha dlhšia pauza taktiež aj na úpravu pódia. Sťahovanie nadbytočných komponentov so stage-u trvalo niečo okolo 20 minút. Po nej sa opäť svetla začali stlmovať a po chvíľke zazneli úvodné tóny intra z playback-u, pričom priaznivci “Kainov“ doslova šaleli. Po skončení intra nasledovali štyri údery na hi-hat a Ďábelská hra z posledného CD, Labyrint. Spevák Honza Toužimský sa už po druhej skladbe fanušíkom ospravedlnil za to, že koncert asi z jeho strany na sto percent nebude nakoľko je dosť chorý. Ľudí poprosil, aby mu so spevom pomohli a tak sa aj stalo, ľudia naozaj pomáhali ako sa dalo. Ani po tom, oznámení že je chorý, som si na speve vôbec žiadne chyby nevšimol. Spieval naozaj výborne a čisto. ARAKAIN si ako hosťa tento krát pozval sláčikové trio INFLAGRANTI, ktoré tvorilo čisto ženské obsadenie a sprevádzalo kapelu takmer 20 minút cez pesničky ako Marilyn, Kolonie termitů či Strom Života. Po odohratí piesni so sprievodom INFLDRANTI, dal ARAKAIN priestor aj triu samotnému a to zahralo pieseň od Metallica a keby ste hádali ktorá to bude mali by ste asi aj pravdu. Nothing Else Matters v ich podaní znela skutočne krásne. Touto skladbou sa trio rozlúčilo s publikom. Zvuk spevu mala česká metalová legenda určite najlepší a čo sa týka gitár a bicích, tak to bolo asi vyrovnané po celý večer. ARAKAIN odohral ešte také pecky ako Gilotina, Už ho vezou, Černý Koně, Špatný dny, Rám křivejch zrcadel, Vir. Kapela sa rozlúčila dvoma prídavkami Prázdnej Kout a Apage Satanas počas ktorých bolo vidno na spevákovi že má naozaj už dosť. Ťahavý refrén songu Prázdnej Kout už nedokázal spievať vôbec a cely ho niekoľko krát odspievalo obecenstvo. Aj cez Toužimského chorobu to bol super odohraný koncert, s vynikajúcou atmosférou.
Program celého večera bol pestrý a zloženie kapiel také, že na svoje si došiel určite každý. Mňa osobne najviac presvedčila mladá kapela Dymytry. Avšak vystúpenie všetkých troch kapiel bolo na vysokej úrovni. Som nesmierne rád že som sa mohol zúčastniť tohto koncertu.

autor+foto: chef.

0 Comments:

Post a Comment