V mojom viac dielnom seriály sa budem venovať kapele, ktorá dala svetovej hudbe nesmierne veľa. Kapele, ktorá za relatívne krátku dobu svojej existencie komponovala nadčasové piesne, využitím širokej škály hudobných žánrov. Kapele, ktorá na koncertoch myslela hlavne na svojich fanúšikov a vydržala hrať aj vyše trojhodinový maratón invenčnej hudby. Kapele, ktorej meno je Led Zeppelin.

The Yardbirds

Príbeh kapely sa začal písať už v polovici 60-tych rokov. Počas veľkého bluesového a rock 'n rollového ošiaľu, ktorý vtedy vládol v Anglicku, sa vytvorilo legendárne zoskupenie The Yardbirds. V ňom sa vystriedali traja mimoriadne talentovaní anglickí sóloví gitaristi, z ktorých každý mal svoj osobitý a nezameniteľný štýl. Prvým bol Eric Clapton, génius rockovej gitary. Počas jeho pôsobenia v The Yardbirds hralo zoskupenie prevažne staré bluesové piesne a vlastnú tvorbu ovplyvnenú týmto štýlom. Claptonovi sa ale prestalo páčiť keď sa Yardbirds začali orientovať na komerčnejšiu scénu a z kapely odišiel. Na miesto sólového gitaristu nastúpil Jeff Beck, veľmi svojrázny gitarista, známy svojou výbušnou povahou. Medzičasom ich ale opustil basový gitarista. Novým členom sa stáva Jimmy Page, dovtedy výhradne štúdiový gitarista, aby spoluhráčom pomohol s basovou linkou.


Jimmy Page

Po chvíli sa ale ukázalo, že prednosť Jimmyho spočíva inde ako v basovej gitare. A tak sa stalo, že kapela The Yardbirds mala zrazu dvoch úžasných sólových gitaristov. Tento stav ale nemohol trvať dlho, pretože obaja boli až priveľkými hudobnými osobnosťami s rozličnými názormi o ďalšom hudobnom smerovaní. Jeff Beck to neuniesol a z kapely odišiel. Na Pageovi teda ostalo bremeno sólovej gitary. Tejto úlohy sa zhostil na výbornú a taktiež začína mať rozhodujúci vplyv na celú kapelu. Už v týchto časoch začína tvoriť piesne, ktoré sa neskôr objavia na prvom albume Led Zeppelin.

Jimmy Page, celým menom James Patrick Page sa narodil 9. januára 1944 Hestone v Anglicku. Prvý kontakt s gitarou mal ako dvanásťročný. Záujem ďalej prekvital a v jeho dome sa pravidelne konali jam sessiony do neskorých večerných hodín. Mladý Jimmy sa takto dostal k štúdiovej práci. Nahrával gitary na nespočetné množstvo nahrávok tej doby. Hovorí sa, že sa podielal na vyše 60-tich percentách vtedajších piesní, z ktorých mnohé sa umiestnili na čele britského rebríčka. Účinkoval v piesniach od Rolling Stones, The Kinks, The Who, Joea Cockera a mnohých iných. Potom dostáva ponuku hrať v Yardbirds po odchode Claptona. Prvú ponuku odmieta. Druhú ponuku dostáva po odchode basového gitaristu a tú už prijíma.

The New Yardbirds

Onedlho z kapely Yardbirds odchádzajú, kvôli nezhodám, dvaja členovia. Nasleduje ich aj ďalši a Jimmy Page ostáva sám. Vzdať sa ale nechce a púšťa sa do hladania nových členov, pretože Yardbirds majú ešte dohodnuté turné v Škandinávii. Basáka našiel rýchlo. Bol to jeho kamarát John Baldwin, vystupujúci pod menom John Paul Jones. Stretli sa pri spoločnej práci v štúdiu a John taktiež účinkoval na niektorých nahrávkach Yardbirds. John Paul odporučil Pageovi výnimočného speváka menom Robert Plant, momentálne hrajúci v kapele Hobbstweedle. Išli sa teda pozrieť na vystúpenie tejto formácie a Page bol nadšený. Našiel to, čo hľadal. Spevák mu následne odporučil výnimočného bubeníka menom John Bonham, s ktorým hrával v kapele Band Of Joy. Page okamžite obom navrhol spoluprácu. Plant aj s Bonhamom ponuku prijali a kapela bola zrazu kompletná. Page navrhol meno The New Yardbirds. Pod týmto logom odohrali úspešné turné v Škandinávii a začal sa písať príbeh jednej legendy.

0 Comments:

Post a Comment